torsdag 8 januari 2009

Svagdricka (recept 41)

Jag har bokat biljetter till filmen Gomorra synd att jag inte hann läsa boken. Men det ska bli intressant. Hoppas att det blir riktigt magstarkt!!

Svagdricka
  1. 3 liter kornmalt
  2. 30 liter vatten
  3. 1 handfull humle
  4. 3 dcl. bryggarjäst eller 1 handfull humlevridor
Fukta maltet aftonen före brygden med kallt vatten. Arbeta massan väl, så att allt blir jämnt vått. Öfvertäck karet.
Ihäll följande morgon två gånger ett par skopor hett (pärlande men ej kokande) vatten öfver maltet.
Koka nu det mått vattnen, du vill andvända och ihäll däraf en skopa i sänder, medan en annan person omrör massan med det s. k. mäskrodret tills den liknar en tunn gröt.
Ju mer du arbetar den s. k. mäsken desto sötare blir drickat. Islå nu resten af vattnet, rör om och låt det stå öfvertäckt omkring 1timme.
Uppkoka den klara s. k. vörten 4-6 gånger. Det går fortast om du har två grytor och tar af vörten i den enna, innan du slår den kokande ifrån den andra tillbaka på mäsken.
Rör om väl och låt mäsken sjunka till botten mellan hvarje gång. Medan du kokar vörten sista gången, så bör du iordningställa en så, försedd med hål och tapp: lägg några spjälor s. k. rostkäppar i kors på bottnen och betäck dem med ren lång råghalm.
Ställ sån på ställning samt en annan så under tapphålet och nu är den s. k. rosten färdig. Slå kokande vatten öfver halmen och låt afrinna för att få halmen dammfri.
Lägg mäsken på halmen och slå den kokande vörten öfver.
Öppna blott litet på tappen, så att det rinner långsamt. För att skölja sista smaken frånmäsken häller man så mycket kokande vatten öfver den, som man antar har kokat in af hela satsen.
En del husmödrar kokar detta vatten på enris och enbär; detta skall gifva en ren och frisk smak åt drickat och är desutom hälsosamt. Koka nu vörten med rensad och skållad humle och låt den afkylas.
Ilägg humlevridor eller jäst, när den är fullkomligt kall. Ös med skopa, tills jästen är så väl blandad och vörten fradgas. Öfvertäck karet med lakan och filt, ös det om igen efter någon timme och tillsätt litet is, om vörten känns varm. Ju kallare den är under jäsningen desto bättre.
Borttag humlen följande morgon (om vörten då är väl i jäsning).
Sila drickat i tunna, pålägg sprundet löst och förvara på kallt ställe. Vrid ur humlen och torka den. Detta blir nu humlevridor.
Öfverjästen som pressas ur humlen är den bästa jäst för bakning.
Då drickat ej mer jäser, tillsmetas sprundet mycket väl. Efter några dagar kan det andvändas, men drickat blir bättre om man låter tunnan stå orörd 2 veckor och sedan tappar det på buteljer och korkar väl.
Under- eller bottenjästen är äfven god och bör buteljeras för att andvändas vid bakning.
Allt dett låter mycket besvärligt, men i sjäfva verket är det ej så svårt och besväret lönar sig, ty hembryggt dricka är vida bättre och hälsosammare än det beska rusgifvande ölet.
Man behöver visserligen flera såar eller baljor-- 3 stycken -- men de äro ej dyra och hålla i tiotalsår, om de skötas väl.
Till mindre brygd äro större ämbar tillräckliga.
Alla kärlen böra vara af en- eller alträ men alldrig furu. De bör noga rengöras och urbönas med enlake före brygden. Mäsken gifves åt kreaturen.

Detta är ett av många recept från boken: Kokbok För skolkök och enkla hem.
Jämte korta anvisningar av Lotten Lagerstedt (lärarinna vid Göteborgs skolkök) (Fjärde upplagan, P.A Norstedt och söners förlag-- 1903)
Jag har som tanke att föra ut dessa recept jämnte med mina egna. Svagdrickat har jag inte provat att göra, men framtida maträtter kommer jag att provlaga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar