torsdag 31 maj 2012

Soppa och pannkakor!

Små traditioner är trevligt som att äta soppa och pannkakor när det är torsdag.
Kvällens soppa med röda linser, grekisk torkad mynta, insaltad chili samt diverse annat blev riktigt god.
Pannkakor med sylt från Skebo kan inte bli fel!

onsdag 30 maj 2012

Hästkorv från Island.

Ytterst sällan serveras det oätlig mat i Blåsut, vet faktiskt inte när det hände senast.
Hästkorven jag fått från Island luktade askkopp när den kokades och smakade rent vedervärdigt!
Ris vitkål och ärtpure till middag fungerade även om jag saknade en bit god korv.

tisdag 29 maj 2012

Vegansk tofu tisdag.

Mor på besök som lever vegetariskt och är lite känslig för chili därför blev det en repris på tofu och sivripaprika med tillägget två matbananer som jag stekte i olja och insaltad chili.
 Kul med bananer i woken!

måndag 28 maj 2012

Mors dag på landet och måndagens middag.

Jag firade mors dag genom att jordfräsa mors blivande odlingar och äta soppa på nässlor och kirskål efter soppan åt vi rabarberpaj. Både soppa och paj var helt fantastiska men jag tror att rabarberpajen drog det längsta strået, det var nämligen årets första paj för mig.
Väl tillbaka i stan så noterade jag att restaurang riskornet serverade intressanta Kinesiska rätter, jag beställde in mapo tofu som jag själv lagat till ett antal gånger. damen som tog emot beställningen frågade om jag ville ha Kina starkt eller vanligt, givetvis Kina starkt! Gott var det och ganska billigt 99 kr för en rejäl portion. Riskornet ligger på Ringvägen 125.

Kvällens middag blev så där extra lyckad eftersom jag skapade recept utifrån vad jag hade hemma. Vitkålen som finns i affären nu är fantastisk eftersom den är färsk.
Det blev en slags röra som vi åt pasta till.

Röra med vitkål, korv och halloumi.

1 medelstor vitkål (strimlas)
1 bit halloumi (skär i små kuber)
1 gul lök (skär i lagom tjocka skivor)
4 sivripaprika (bort med kärnor och skär i 1 cm skivor)
3 goda korvar (skär i 1/2 cm skivor)
1 klyfta pressad vitlök
2 nypor hel fänkål
1 tsk Colmans senapspulver
Chili flakes efter smak och lite salt samt olja.
Hetta upp olja i en kastrull och fräs chili och fänkål en liten stund, i med lök och korv.
När korven får fin färg tillsätt vitlök, ost och sivripaprika stek i några minuter.
Vänd ner vitkål och strö över senapspulver och salt lägg på ett lock och låt puttra på svag värme tills kål och ost bildat en sås och allt är mjukt.




Bröd bakade jag ikväll förstås!

onsdag 23 maj 2012

Tofu och sivripaprika.

Marinerad tofu och sivripaprika i woken denna kväll, riktigt lyckat blev det. Något jag definitivt ska laga till flera gånger det känns som det skulle passa utmärkt till ångkokt kyckling.

Tofu och sivripaprikawok.
400 g tofu (skär i 1/2 cm breda skivor och dela upp i lagom stora bitar)
Marinad: 2 rågade msk hoisinsås, 2 msk kinesiskt risvin, 1 klyfta pressad vitlök, rejält med fint riven ingefära, chilipulver och en skvätt soja) Marinera tofun i några timmar.
10 sivripaprika (rensa bort frön och skär i 1 cm diagonala skivor)
1 vårlök (skiva upp både det gröna och vita)
Olja.
Hetta upp oljan i en wok och börja med att fräsa insaltade chilin i några sekunder i med lök och paprika woka runt en liten stund.
Vänd ner tofun med marinad och låt koka några minuter.


söndag 20 maj 2012

Ångkokt kyckling och melon!

Ångkokt kyckling är en av mina favoriter så även för övriga i familjen.
Som vanligt blev det så där otroligt gott!

Brunch!

Det har städats i Blåsut, lägenheten skiner ikapp med solen.
Ägg, bacon, vitabönor och stekt bröd till lunch/brunch enda som saknades var lite korv. Nu ska det diskas och rullas ut mattor sen en löprunda.


lördag 19 maj 2012

Brännässlor!

Även om nässlorna plockades ur frysen så är det fantastiskt att laga mat med nässla.
Köttfärs, svamp från Skebo, currylöv, timjan, harissa, lingonsylt!, Srirachasås, oliver, muskot och en buljongtärning är det i röran också.
Jag har provsmakat och det är en helt ok röra även om det fattas något som gör det speciellt.
Hur som helst var det kul att improvisera i köket denna soliga lördag.


fredag 18 maj 2012

Kantonesisk korv till middag.

Förutom korv så ska det wokas diverse grönsaker tillsammans med risvin, hackad salt chili, Bull head barbecue sauce, ingefära och vitlök.
Vitkålen är gårdagens sallad som är kryddad med sesamolja, risvinäger och svartpeppar.



torsdag 17 maj 2012

Bästa calzonen?

Perfekt dag för promenad, lagom med sol och lediga från skola och arbete.
Pizzeria Lötsjö på Lötgatan 1 i Sundbyberg serverar en helt fantastisk calzone enligt vissa, jag håller med om att den är väldigt god speciellt är det osten som drar upp calzonen. Efter drygt 14 km promenad var vi där och oj vad gott det var. Helt klart värt en omväg!


onsdag 16 maj 2012

Sista matbananen!

Kvällens variant med matbanan blev lyckad. Pasta till grytan.

Gryta med Kikärtor och matbanan.
2 kartonger med Kikärtor
2 kartonger krossade tomater
1 matbanan (skär i 1/2 cm skivor)
2 chipotle gul lök (fint hackad)
4 klyftor pressad vitlök
2 msk pizzakrydda
2 kapsyler kinesiskt risvin
1 tsk fänkål (hel)
1 buljongtärning
Svartpeppar, chili flakes efter smak och en rejäl skvätt worcestershire sås.
Olivolja.
Hetta upp oljan och stek banan och fänkål.
I med lök och vitlök, stek tills löken mjuknat.
I med resten och koka på svag värme. Eventuellt kan man hälla i några dl av pastavattnet om såsen blir för tjock.


måndag 14 maj 2012

Måndag utan kött.

Vegetarisk måndag med smak av Indien, det blev gott men med en alldeles för svag currysmak. Min mamma som är på besök är lite känslig för chili.
 Kokosnöten jag köpte på ICA var inte bra, så egentligen ska det vara färsk riven kokos i grytan.
Ris, poppadoms och pickels till
Tofu och banan curry.
400 g extra hård tofu (skär i små kuber)
1 matbanan (skär i 1 cm breda skivor)
1 dl chana dal (lägg i blöt under natten)
2 morötter (skär i små tärningar)
2 gul lök (fint skuren)
 1 zucchini (skär i lagom stora bitar)
1-5 msk sambar
Några currylöv
2 krm senapspulver (Colemans)
1/2 tsk gurkmeja
Lite riven muskot
Kokosolja
Vatten och lagom med salt.

Stek bananbitar i lite kokosolja tills de får fin färg.
Hetta upp kokosolja i en kastrull och fräs curry och currylöv några sekunder tillsätt lök och morötter.
 I med chana dal och tofu, häll på vatten. koka tills chana dal mjuknat något och tillsätt zucchini koka tills chana dal är mer eller mindre mosiga, smaka av med salt.



söndag 13 maj 2012

Söndag igen!

Lunch åt jag på Fang yuan shi wu, tofu med diverse grönsaker. Gott och lika trevligt bemötande som vanligt.
Efter lunch en kortare promenad, vi slank in på StikkiNikki för en jätte portion underbar glass. Nypon, jordgubbe med kakor samt citron sorbet blev det idag. Citron sorbet är jag alltid svag för men dagens höjdare var nyponglassen. 
 
 Promenaden avslutades i Sjöstaden där jag hämtade upp 1 liter 80% sprit som ska bli limoncello. Lite synd att det ska vara så svårt att få tag på sprit med 95% styrka men 80% duger väl det också.
 Igår åt jag en så fin tårta, Angry birds går tydligen hem hos fyra åringar.






måndag 7 maj 2012

Söndag!

Extreme food (Östgötagatan 66) är en affär som vi råkade snubbla över idag, de öppnade igår och säljer diverse produkter men framförallt sådant som innehåller chili! Trevlig butik, jag köpte två flaskor som jag ser framemot att droppa försiktigt över maten. 
Dagens totala bottennapp var glass köpt på Lejonet & Björnen (Söderhallarna) 3 små kulor med trist glass för 39 kr. StikkiNikki är det garanterat som gäller så länge jag är i Stockholm och de har öppet om jag nu måste ha en glass.
Fina flaskor!
 Iron sky och falafel på Kebab kungen Skanstull avslutade söndagen.
Deprimerande glass.

Dagens chili fynd!

lördag 5 maj 2012

Middag i Sjöstaden.

Medans tvätten torkade promenerade vi till Sjöstaden för att äta middag på Fang yuan shi wu. Lika gott som vanligt och extra gulligt att servera oss mat trots att de egentligen stängt.


torsdag 3 maj 2012

Middag efter träningen.

Ikväll har jag och dottern testa ett Corepass. Intensivt och så känns det runt magen att jag tränat.
Väl hemma stekte vi blodpudding och rev morötter. Keso och mammas lingonsylt förstås.
Bröd står och jäser.



onsdag 2 maj 2012

Rester

Gårdagens köttfärsgryta blev till köttfärssås. Gott den här gången med.

tisdag 1 maj 2012

1 maj!

Tanken var att demonstrera något, men vi tog endast en liten sväng förbi Medborgarplatsen för att direkt ta oss till StikkiNikki, vilken glass! Den här gången blev det romrussin, pumpapaj och dagens bästa en glass med mintsmak och små chokladbitar.
Innan glass åt vi hummus tallrik och en mix veg på Kebab kungen Skanstull.
 Till middag åt vi köttfärsgryta och pasta, grytan blev så där extra god trots att jag snålade med chili för att göra det barnvänligt. 1 kg köttfärs, bacon, diverse kryddor, tomater och en morot. Då blir det gott helt enkelt.