Värst vad jag längtar till att glida runt någonstans runt trakterna i Kozhicode även om jag långt ifrån får till det med maten så är det ett bra försök som blir gott.
Diverse grönsaker och linser samt sambar, vitlök, ingefära, spiskummin och sebapsfrö ingår i kvällens gryta. Ris och kokosraita blir det också.
Blåsut är för mig det bästa av världar, jag har gasspis, nära till T-banan, kan oftast cykla till de platser jag ska besöka.
söndag 28 december 2014
En doft av Indien.
lördag 20 december 2014
Lammfärsbiffar.
1/2 kg lammfärs Kryddat med vitlök, chili, paprikapulver, salt och kebabkrydda som stektes i ugnen.
Till biffarna serverades det diverse grönsaker, Youghurt/koriandersås och pitabröd.
Lättlagat, mättande samt väldigt gott perfekt en fredag i december.
onsdag 17 december 2014
Testar mild chörizo
Jag har kikat lite på Astrid och apornas produkter och idag slog jag till på ett paket mild chörizo.
Korvarna stektes med röd lök, vitlök, gröna ärtor, två tomater och 1 kartong sojagrädde.
Franska örter, svartpeppar och 1 grönsaksbuljongs tärning.
Chörizon var väl inte något jag kan rekommendera men på det stora hela blev det en god Chörizogryta.
onsdag 3 december 2014
Potstiscurry, bönbiffar och wok.
Vi började veckan med en potstiscurry(veganskt om man bortser från yoghurten, bönbiffar med tomat/persilljesallad och pitabröd i tisdags (låter vegetariskt men det var ostronsås i biffarna och ikväll en wok med tofu, broccoli och purjolök. (fisksås och ostronsås så kvällens middag var lite animalisk.
Woken blev lite för salt jag missade att fisksåsflaskan inte föll ut droppvis.
söndag 30 november 2014
Panko och halomui.
Grönsaksröra med rostade hasselnötter igen men även stekt halloumi panerat med panko.
Halloumin blev helt suverän gott till grönsaksröra eller kanske rentav som snacks.
tisdag 18 november 2014
Grönsaksröra med rostade hasselnötter.
2 fint strimlade morötter, 3 rödlök, 1 liten squash, 4 klyftor pressad vitlök, 1 kartong krossade tomater, svartpeppar och oregano samt en skvätt Sriracha och 2 dl grovt krossade hasselnötter som rostats var väl på ett ungefär det jag hittade på till middag igår.
God och snabblagad middag.
torsdag 6 november 2014
Indiskt till middag.
Masala, dhal, kokosraita (sojayoughurt) och ris till middag.
Otroligt gott men jag saknar dosa.
I måndags blev det auberginegryta med saffran och vetekorn, god gryta men vetekorn behöver antagligen kokas mycket längre än vad jag hade tid med.
torsdag 30 oktober 2014
Överblivna grönsaker.
Två lite medfarna aubergine och ett blomkålshuvud som legat och skräpat i kylen blev grunden till gårdagens middag.
Vitlök, lök, tomater, hing, Sriracha, garam masala, libsersamt kokosolja slank ner i grytan. Ris och kokosraita blev det också. God gryta men lite för lite masala.
tisdag 21 oktober 2014
Auberginegryta med fårost.
Aubergine, lök, vitlök, vin, tomater och diverse kryddor samt fårost kokade jag ihop till middag.
Väldigt gott speciellt med en rejäl skvätt Sriracha.
onsdag 8 oktober 2014
Bönbiffar och bovete.
Mosade kikärter och vita bönor smaksatta med diverse kryddor blev det till middag. Bovete, rivna morötter och en tomat /yoghurtsås kompletterade biffarna.
tisdag 7 oktober 2014
Tofu och jordnötssmör.
Kvällens middag blev till den vegetariska ringhalvans favör.
Tofu, jordnötssmör, palsternacka,morötter, rödlök, vitlök, ingefära, oregano, lime juice och curry(Mahindras XXX curry). Var väl på ett ungefär vad grytan innehåller.
Gott blev det och några matlådor till nästa vecka.
måndag 6 oktober 2014
Sriracha passar till all mat.
Sojafärsgryta och spagetti till middag och nästan vegetariskt, en skvätt Worcestershire sås stjälpe maten till den animaliska ringhalvan.
Gott blev det och ännu godare med Sriracha.
onsdag 24 september 2014
Variant på aloo gobi.
tisdag 23 september 2014
Repris på korma.
Kormagrytan blev så lyckad att jag lagade den till middag igen. Den här gången friterade jag tofun och det resulterade i en ännu godare gryta.
lördag 20 september 2014
Kormagryta.
Grytan blev väldigt god och jag kommer garanterat att laga den igen.
lördag 13 september 2014
Fredagsmys.
Bönor med smakrik sås, tomat/persilja sallad, yoghurtsås samt lite bröd passar perfekt en fredag kväll när alla känner sig lite sega och inte orkar med en långdragen session framför spisen.
Maten blev klar på rekordtid och gott blev det.
onsdag 10 september 2014
Green pea burger till middag.
Green pea burger heter Findus små ärtpuckar som vi testat några gånger. Det är goda burgare men för små för att kallas burgare.
Väldigt smidigt att värma i stekpannan och servera med tex linssås och bovete.
tisdag 9 september 2014
Tofu och grönsaker i woken.
1 block tofu, 4 morötter, purjolök, spenat, squash, vitlök, ingefära och risvin, Sriracha, sesamolja och black beansauce.
Grönsakerna fixas i lagom storlek som sedan wokas och smaksätts efter tycke och smak .
måndag 8 september 2014
Långkokt kyckling.
Inför lördagens Festival för sjutton lagade jag en kycklinggryta.
Min stora gjutjärns gryta fick stå i ugnen och puttra på låg värme under ca tre timmar.
Strax under 2 kilo kyckling delar med ben, tomater, aubergine, morötter, lök och vitlök samt diverse kryddor som spiskummin och chili samt en skvätt grädde var ingredienserna.
Till grytan serverades ris, saltgurka och smetana.
onsdag 27 augusti 2014
Potatislåda med fårost.
Ekologisk potatis skuren i stavar som blandas med en skvätt olja, salt och örter. Potatis stavarna får stå i ugnen tills det mjuknat och fått färg.
Rör ner 2 tärnade tomater och 5 skivade sivripaprika.
Efter ca 15 minuter så tillsätt 2 kartonger bönor av valfri sort samt 200 gram smulad fårost.
När osten fått färg är det färdigt.
Rester.
Gårdagens sojafärsgryta och makaroner gratinerades med keso och ägg i ugnen. Gott och snabblagad middag.
måndag 25 augusti 2014
Sojafärsgryta och pasta.
Kvällens Sojafärsgryta var inte helt vegetariskt en rejäl skvätt ostronsås ramponerade det vegetariska. Gott blev det och några matlådor till nästa vecka.
Ett rejält knippe med persilja gav fin smak på grytan.
onsdag 6 augusti 2014
Dhal och tomatcurry.
Igår blev det dhal, tomatcurry, kokosraita och ris till middag.
Dhalen kryddade jag med garam masala och tomatcurryn med sambar.
måndag 4 augusti 2014
Göra havredryck.
Dottern gillar Oatlys havredryck och jag har funderat på att göra drycken själv vilket andra givetvis har gjort och även lagt upp recept på diverse bloggar jag följde detta recept.
Väldigt lätt att göra själv och billigt.
Jag gillade drycken men dottern föredrar Oatlys dryck och det smakar lite olika. Den köpta havredrycken är sötare trots att det inte är något socker tillsatt.
fredag 1 augusti 2014
Fredags wok.
De sista huvudena pak choi, ett block tofu samt lite andra grönsaker och i vanlig ordning vitlök, ingefära, soja, risvin och ostronsås. Istället för Sriracha tog jag en skvätt Sullvian hot sauce (Väldigt god sås som görs av en snubbe i Stockholm)
Gott blev det men jag rekommenderar som alltid att servera maten med en flaska Sriracha på bordet.
onsdag 30 juli 2014
Veckans andra nudelsallad.
Idag var jag på den gigantiska kinesiska affären vid Sveavägen/Hötorget och botaniserade bland alla spännande varor.
Jag cyklade hem med risnudlar, tofu plattor, pak choi och en burk Yang Jiang preserved beans with ginger.
Det är en fantastisk affär som nog har det mesta om det ska lagas kinesiskt och färdiglagade rätter har de också till rimligt pris.
Till middag har jag svängt ihop en sallad med ingredienserna jag köpt samt lite andra grönsaker jag har hemma.
måndag 28 juli 2014
Nudelsallad och älgstek.
Hos släktingar i Värmland lagade vi till tjälknöl av älg, hur gott som helst blev det. Resterna av steken kokades det tomatsås på. I Värmland åt vi nävgröt och fläsk det är en mäktig och väldigt god maträtt.
Till middag ikväll blir det nudelsallad med friterad tofu. Lime, sesamolja, ingefära, vitlök, chili och soja kryddade jag med.
måndag 14 juli 2014
Snacks inför en wm final.
Currywurst är det perfekta snacket i mellantid. Stek god korv (helst tysk) skär korven i skivor och dränk i ketchup samt rejält med curry.
onsdag 2 juli 2014
tisdag 17 juni 2014
Sojafärsgryta och pasta.
Kvällens middag har jag lagat till förut. Sojafärs, krossade tomater, diverse kryddor och en skvätt vin som får koka ihop.
Vitkål, körsbärstomater och oliver som tillbehör.
söndag 15 juni 2014
Middag på lotten.
Diverse örter från odlingslådorna och lite annat smått och gott blandade jag ihop till en matig sallad. Kokt ägg och Youghurt/parmesansås som tillbehör. Gott och härligt att äta middag utomhus.
fredag 30 maj 2014
Lammfärsbiffar.
Lammfärsbiffar och ugnsrostade grönsaker, fantastiskt gott blev det. Ett glass Beronia fulländade kvällens middag.