tisdag 28 februari 2012

Lunch på Govindas.

Vi har firat sportlov med att måla skålar och ätit lunch på Govindas. De serverar vegetarisk mat i stora portioner.
Potatiscurryn var god och mango/banan lassin resten var inte lika bra. Govindas ligger vid Fridhemsplans tunnelbana.


söndag 26 februari 2012

Rostbiff och chili.

Jag har väl lagat varianter av det här förut, den här gången tog jag 1 kg rostbiff, 280 g bacon,  rejält med insaltad chili, ingefära, salladslök, vitlök, soltorkade tomater, krossad tomat och en rejäl skvätt med öl.
 Grytan smakade väldigt bra trots att den kanske behövt en stund till i ugnen.


lördag 25 februari 2012

Dumplings och fruktsallad.

Dumplings är helt klart en av mina favoriter.
Tack vare hjälp i köket blev allt klart till slut, det är lite pilligt att kavla, fylla degen och koka men väl värt besväret. Nästa gång ska jag ha en pastamaskin till hjälp, det borde gå att rulla ut tunna sjok av deg som sedan trycks ut i lagom stora bitar. En del av dumplings degen var glutenfri, fungerade bra möjligen var degen lite mer svårarbetad.
Jag följde receptet från Risvin och chili bloggen.(jag minskade ner på mängden salt) Dubbel sats så det blev en rejäl hög med dumplings!
Såsen svängde gästerna ihop som bestod av ljus soja, chinkiang vinäger, vitlök, ingefära och sesamolja, resterna ska vi steka till lunch imorgon vilket lyfter dumplings ännu mer!
 Efter en så stadig middag passade det perfekt med fruktsallad till efterrätt.


torsdag 23 februari 2012

Äntligen torsdag!

Kvällens nässelsoppa ingav hopp om att det snart är vår.
Nässelsoppa är gott och lätt att laga. Efter soppan åt vi ugnspannkaka toppad med min mammas lingonsylt. Jag ångrar lite att jag inte stjälpte i linser i soppan.



onsdag 22 februari 2012

Fisksmisk

Riktigt bra fisk ikväll, det här gör jag garanterat fler gånger. Moset av potatis, morötter och majrova blev nästan helt perfekt.
800 g fiskfilé salt, peppar och muskot på fisken. Koka 3 dl ärtor, 1,5 dl grädde, 2 dl mjölk, 3 msk pulveriserade trattisar, 1 tsk colmans senapspulver, vitpeppar, salt. Häll blandningen över fisken och strö lite god ost över. Låt stå i ugnen tills fisken är färdig.

tisdag 21 februari 2012

Köttfärslimpa och semlor!

Vilken tisdags kväll! Fantastisk köttfärslimpa och semlor, bullarna bakade dottern. Mandelmassan gjorde vi som förut degen tog vi från vår kokbok.
1 Kg lammfärs, riven gul lök, vitlök, Lea Perrins worcestershire sauce, 3 dl rivna morötter, vitpeppar, 2 ägg, 1-2 msk insaltad chili. Blanda ihop täck limpan med 280 g bacon grädda tills det är klart (175 graders värme)

Ugnsbakad potatis och morötter samt surkål till. Gott!

Kvällens höjdpunkt!

måndag 20 februari 2012

Köttfri måndag

Kvällens tofugryta blev inte på något vis fantastisk men funkar absolut en blåsig måndags kväll.
Krossad tomat, torkade trattisar, harissa, lök, vitlök och lea Perrins worcestershire sauce kokades ihop med tofun i 45 minuter. Ris, surkål och morötter förstås!



tisdag 14 februari 2012

Ny omgång insaltad chili på gång.

När jag köper Spanskpeppar för insaltad chili så undviker jag ICA eller Konsum, de säljer chili till hutlösa priser. Jag betalade 70kr/kg på ICA kostar det ungefär det dubbla.
Det är lite kämpigt att hacka 1 kg chili men resultatet blir fantastiskt.



lördag 11 februari 2012

Grym vegetarisk lasagne.

Lasagne med svamp, mangold och chutney. Hur gott som helst, min mamma fixade maten.



Soppa till lunch och äppelpaj till fika.

Potatissoppan till lunch var givetvis god men äppelpajen var dagens höjdare. Hasselnötter och diverse frön förutom äpplen i pajen. Min mor fixade maten.



fredag 10 februari 2012

Fredagsmys!

Ångkokt kyckling och ris till middag. Precis lika fantastiskt gott som vanligt.

Vackra färger med rå kyckling och chili.

Dags att äta.

torsdag 9 februari 2012

Soppa och kokos. (recept 384)

Torsdag och vi har i vanlig ordning ätit soppa och pannkakor. Kvällens soppa blev lite extra lyckad tack vare kokoschutney (färskriven kokos, lime och insaltad chili). Efter middag och disk tog jag en runda runt Årstaviken, trots att soppan på något vis skvalpade runt i magen så klarade jag det på rekordtid.
 Ytterligare en variant av linsoppa.
3dl röda linser
10 klyftor vitlök (skalade och hela)
4 gul lök (skalade och hela)
4 skivor ingefära (0.5 cm tjocka)
 3 msk ketchup
saften från 1 lime
1msk insaltad chili
2 tsk Lea Perrins worecestershire sauce
1 tsk Chinese spice powder (köpt på HS Asien livs Super service och alltid bra på att rekommendera nya produkter)
1.6 l vatten
Neutral olja.

Hetta upp oljan och låt chilin fräsa runt i oljan tills den blir lätt rödfärgad
I med lök och vitlök, stek tills åtminstone vitlöken fått lite färg.
I med övriga ingredienser och koka tills linserna är mjuka och mixa soppan med stavmixern.







tisdag 7 februari 2012

Fisksmisk (recept 383)

Lax till middag, tillagat i ugn precis som förra gången. Även om den Italienska laxen blev godare så tycker jag att kvällens middag blev helt godkänd.
Onsdagens frukostbröd ligger och vilar, jag har ytterligare modifierat enklaste frukostbullen.
Nu gör jag så här: 2tsk jäst, 1/2 tsk salt, 1tsk socker, 1dl fint rågmjöl, 8dl rågsikt och 5dl vatten.
 Vispa vatten, socker, salt, jäst och rågmjöl rör sedan ner rågsikt. Låt jäsa tills finns tid att baka ut. Max värme i ugnen och låt plåten stå i ugnen i kanske 30 minuter, släng på bullarna och grädda tills de är klara, det ska bli 8 bullar.

 
Makaronipudding med lax.

400g lax (skär i små kuber)
Kanske 1l kokt penne (rester från igår)
4 ägg
3dl mjölk
2msk ketchup
1msk fransk senap
2tsk sju kryddor
1tsk saltad insaltad chili
svartpeppar.
Rör ihop allt och grädda i ugnen tills det är klart (225 grader)


måndag 6 februari 2012

Köttfri måndag!(recept 382)

Vegetarisk mamma på besök och tofugryta till middag. Grytan blev god möjligen saknade jag chili men eftersom mor min är lite känslig för just chili så fick vi övriga spetsa maten med Siracha.
Tofugryta med champinjoner.
400g tofu (skär tofun i 0.5cm tjocka skivor och dela upp i mindre bitar)
250g champinjoner (skär i 0.5cm skivor)
6 morötter (skär i små bitar)
3cm skalad bit ingefära
5 klyftor vitlök
2tsk Lea Perrins worcestershire sauce
2msk Kinesiskt risvin
3msk ghi
2.5dl matlagningsgrädde
Lagom med timjan, svartpeppar och salt.
Koka morötter, risvin, Lea Perrins worcestershire sauce, vitlök och ingefära med en skvätt vatten. Mixa när morötterna är mjuka.
Stek svamp och tofu i ghi.
Vänd ner morötterna och grädde, låt koka upp.


söndag 5 februari 2012

Soppa till lunch.

Perfekt att röra ut fredagens curry till en soppa och nybakat bröd till.



lördag 4 februari 2012

Fredagsmys!

Igår blev det en variant på Blåsut djungel curry. Fläsk istället för kyckling och så hoppade jag över fisksås/ostronsås. till grytan åt vi ris och kokoschutney.
 Väldigt lyckat att byta ut kycklingen mot fläsk.