Rulla sushi ska man inte göra själv det är så trevligt att tillsammans sitta och svära över att laxen inte riktigt hamnar på rätt plats och riset som lyckas klibba fast mest överallt och så blir det så gott.
Blåsut är för mig det bästa av världar, jag har gasspis, nära till T-banan, kan oftast cykla till de platser jag ska besöka.
söndag 17 februari 2013
lördag 16 februari 2013
Kyckling i lergryta.
För två veckor sedan var jag och strövade runt i Asian supermarket vid Hötorget förutom tofu köpte jag en påse stark chili enligt innehållsförteckningen. Förutom chili var det en del andra kryddor lite otydligt vilka.
Påsen med stark chli testade jag idag och inte var det speciellt stark kryddblandning men trevlig. Till kycklingen åt vi sojabönor med chili och lime samt broccoli med rostade sesamfrön.
Kycklingen smakade gott men 1 msk insaltad chili vore på sin plats.
Chili kyckling.
1 kyckling
2 msk stark chili (se bild)
1 tsk insaltad chili
1 msk riven ingefära
5 klyftor pressad vitlök
4 msk risvin
5 rödlök (mindre klyftor)
1 tomat (tärnad)
6 körsbärstomater (halverade)
Juice från 1/2 lime
Blanda stark chili, insaltad chili, vitlök, ingefära, lime och risvin, Gnugga in kycklingen med kryddblandningen och marinera en dag eller så.
Fukta lergrytan ordentligt, lägg i kycklingen och grönsaker. Låt stå i ugnen i ca 2 tim (175 graders värme)
torsdag 14 februari 2013
Rester grund till kvällens middag.
Tomat/chilisås och ris från igår blev till soppa och rispudding.
Tomat/chilisåsen kokades med rivna morötter, linser, lök och buljong.
Rispudding.
5 dl kokt ris
6 dl mjölk
1,5 dl kokos
4 ägg
Smör
Vaniljsocker, kanel
Mixa ris, mjölk, kanel och vaniljsocker. Låt gärna svälla över natten.
Vispa ner ägg och kokos
Smörj en ugnssäker form och grädda i ca 45 minuter. (225 graders värme)
onsdag 13 februari 2013
Falafel och semla
Höjdar kväll! Falafel med diverse grönsaker, vit och röd sås och semla till efterrätt. Vår kok bok anno 1952 stod för receptet på bullarna och mandelmassan efter eget recept.
tisdag 12 februari 2013
Vitkål i woken
Mrs. Chengs Kinafärs har jag inte köpt på länge. Kinafärs har funnits länge på butikshyllorna och är vegetarisk. Ganska gott om man piffar till färsen med risvin, chili och femkryddor.
Wokad Kinafärs med vitkål
6 dl osthyvel skivad vitkål
1 burk Mrs. Chengs Kinafärs (hackas grovt)
3 rödlök (skivas)
200 g färska sojabönor (kokas några minuter)
5 klyftor pressad vitlök
1 msk insaltad chili
1 tsk chili bean sauce
4 msk risvin
1 tsk fem kryddor
Juice från 1 blodapelsin
Olja
Hetta upp oljan och fräs insaltad chili och chili bean sauce.
I med lök och vitlök och woka på hög värme.
Tillsätt vitkål och när kålen mjuknat så rörs resterande ingredienser i woken.
måndag 11 februari 2013
Vegan måndag.
Tofugryta med svamp och tomat.
1 paket tofu (skär i små tärningar)
2 rödlök (strimlas fint)
1 tomat (skär i så små bitar som möjligt)
1 gul lök(fint hackad)
1 näve torkad svamp (mortla till grovt pulver)
4 klyftor pressad vitlök
2 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater
1,5 dl sojagrädde
Santa Marias pizzkarydda och svartpeppar.
olivolja.
Hetta upp oiljan och stek lök och vitlök en liten stund.
Tillsätt tomatpuré och kryddor fräs i några minuter rör ner övriga ingredienser och koka i 45 minuter
lördag 9 februari 2013
Vegan fredag.
Igår serverades det tofugryta, daal, kokos chutney, papads och mango pickle.
Allt blev så där super gott. Maten lagades på fri hand men inspiration till kryddning hittar jag på Amys blogg.
Daal: röda linser, tomat, röd lök , vitlök, ingefära, garam masala, grön chili och salt
Tofugryta: tofu, lök, ingefära, spiskummin, currylöv, senapsfrö, hing, koriander, tomat, salt.
Kokos chutney: kokos, yoghurt, limeskal
torsdag 7 februari 2013
Variant av semlor.
Igår kväll blev jag akut sugen på semla och gjorde en variant med smördeg. Bra resultat men semlan blev mer en bakelse än semla.
Falsk semla. |
Mandelmassa med garanterat spår av mandel. |
söndag 3 februari 2013
Isterband i lergryta.
I fredags blev det Sojafärsgryta och igår isterband, bacon och rotfrukter i lergryta, det blev ganska gott men jag tror isterband trivs bättre med att stekas.