söndag 17 februari 2013

Sushi

Rulla sushi ska man inte göra själv det är så trevligt att tillsammans sitta och svära över att laxen inte riktigt hamnar på rätt plats och riset som lyckas klibba fast mest överallt och så blir det så gott.

lördag 16 februari 2013

Kyckling i lergryta.

För två veckor sedan var jag och strövade runt i Asian supermarket vid Hötorget förutom tofu köpte jag en påse stark chili enligt innehållsförteckningen. Förutom chili var det en del andra kryddor lite otydligt vilka.
Påsen med stark chli testade jag idag och inte var det speciellt stark kryddblandning men trevlig. Till kycklingen åt vi sojabönor med chili och lime samt broccoli med rostade sesamfrön.
Kycklingen smakade gott men 1 msk insaltad chili vore på sin plats.

Chili kyckling.
1 kyckling
2 msk stark chili (se bild)
1 tsk insaltad chili
1 msk riven ingefära
5 klyftor pressad vitlök
4 msk risvin
5 rödlök (mindre klyftor)
1 tomat (tärnad)
6 körsbärstomater (halverade)
Juice från 1/2 lime
Blanda stark chili, insaltad chili, vitlök, ingefära, lime och risvin, Gnugga in kycklingen med kryddblandningen och marinera en dag eller så.
Fukta lergrytan ordentligt, lägg i kycklingen och grönsaker. Låt stå i ugnen i ca 2 tim (175 graders värme)

torsdag 14 februari 2013

Rester grund till kvällens middag.

Tomat/chilisås och ris från igår blev till soppa och rispudding.
Tomat/chilisåsen kokades med rivna morötter, linser, lök och buljong.

Rispudding.
5 dl kokt ris
6 dl mjölk
1,5 dl kokos
4 ägg
Smör
Vaniljsocker, kanel
Mixa ris, mjölk, kanel och vaniljsocker. Låt gärna svälla över natten.
Vispa ner ägg och kokos
Smörj en ugnssäker form och grädda i ca 45 minuter. (225 graders värme)

onsdag 13 februari 2013

Falafel och semla

Höjdar kväll! Falafel med diverse grönsaker, vit och röd sås och semla till efterrätt. Vår kok bok anno 1952 stod för receptet på bullarna och mandelmassan efter eget recept.

tisdag 12 februari 2013

Vitkål i woken

Mrs. Chengs Kinafärs har jag inte köpt på länge. Kinafärs har funnits länge på butikshyllorna och är vegetarisk. Ganska gott om man piffar till färsen med risvin, chili och femkryddor.

Wokad Kinafärs med vitkål

6 dl osthyvel skivad vitkål
1 burk Mrs. Chengs Kinafärs (hackas grovt)
3 rödlök (skivas)
200 g färska sojabönor (kokas några minuter)
5 klyftor pressad vitlök
1 msk insaltad chili
1 tsk chili bean sauce
4 msk risvin
1 tsk fem kryddor
Juice från 1 blodapelsin
Olja
Hetta upp oljan och fräs insaltad chili och chili bean sauce.
I med lök och vitlök och woka på hög värme.
Tillsätt vitkål och när kålen mjuknat så rörs resterande ingredienser i woken.

måndag 11 februari 2013

Vegan måndag.

Vi har högvis med torkad svamp hemma som jag alltför sällan använder. Så till kvällens middag ingår det således svamp och det blev riktigt gott.

Tofugryta med svamp och tomat.
1 paket tofu (skär i små tärningar)
2 rödlök (strimlas fint)
1 tomat (skär i så små bitar som möjligt)
1 gul lök(fint hackad)
1 näve torkad svamp (mortla till grovt pulver)
4 klyftor pressad vitlök
2 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater
1,5 dl sojagrädde
Santa Marias pizzkarydda och svartpeppar.
olivolja.
Hetta upp oiljan och stek lök och vitlök en liten stund.
Tillsätt tomatpuré och kryddor fräs i några minuter rör ner övriga ingredienser och koka i 45 minuter

lördag 9 februari 2013

Vegan fredag.

Igår serverades det tofugryta, daal, kokos chutney, papads och mango pickle.
Allt blev så där super gott. Maten lagades på fri hand men inspiration till kryddning hittar jag på Amys blogg.
Daal: röda linser, tomat, röd lök , vitlök, ingefära, garam masala, grön chili och salt
Tofugryta: tofu, lök, ingefära, spiskummin, currylöv, senapsfrö, hing, koriander, tomat, salt.
Kokos chutney: kokos, yoghurt, limeskal

torsdag 7 februari 2013

Variant av semlor.

Förra veckan köpte jag två semlor som Alimenta producerat. När jag läst innehållsförteckningen blev jag lätt deprimerad. Att fyllningen som vanligtvis är mandelmassa endast kunde innehålla spår av mandel är direkt stötande!
 Igår kväll blev jag akut sugen på semla och gjorde en variant med smördeg. Bra resultat men semlan blev mer en bakelse än semla.
Falsk semla.
 Jag har slagit ihop min egen mandelmassa som  smakar helt fantastiskt.
Mandelmassa med garanterat spår av mandel.

söndag 3 februari 2013

Isterband i lergryta.

I fredags blev det Sojafärsgryta och igår isterband, bacon och rotfrukter i lergryta, det blev ganska gott men jag tror isterband trivs bättre med att stekas.