Blåsut är för mig det bästa av världar, jag har gasspis, nära till T-banan, kan oftast cykla till de platser jag ska besöka.
torsdag 30 juli 2009
Putsat fönster och promenerat med katten ett varv runt huset.
Innan fönster putsningen hann jag med en löp tur runt Årstaviken.
Simba blev tydligen trött av promenaden han somnade på min arm!
onsdag 29 juli 2009
Belöning!
Efter jag skurat ur delar av köket cyklade jag till StikkiNikki för tre kulor glass och en dubbel espresso, det var ljuvligt!
Nu äter jag morgonens köttfärsröra som smakar ok, kanske någon extra msk Koreansk rödpeppar vore på sin plats...
Ändrade planer...
Putsa fönster och storkok! (recept 92)
Det är tomt i frysen på färdiglagad mat, således ställde jag mig framför spisen efter frukost.
Det blev en köttfärsgryta med morötter och stjälkselleri.
Nu ska jag putsa fönster och i kväll ska jag springa runt Hellasgården.
Recept:
Köttfärsgryta.
500g blandfärs
5 morötter (skurna i sneda skivor)
4 gullök (fint hackad)
4 klyftor vitlök (krossad)
1 stjälkselleri (skuren i lika stora bitar som morötterna)
3 kartonger krossad tomat á 500g
1 dl risvin
2 msk Koreansk rödpeppar
2 msk riven ingefära
2 msk Sichuan spicy noodle sauce
lagom med fisksås
2 msk maizena utrört i vatten
Jordnötsolja
Hetta upp oljan och stek gul och vitlök i fem minuter.
Häll i morötterna stek i tio minuter häll i kryddor fiksås och risvin.
I med köttfärsen och stek tills den får färg.
I med stjälksellerin och stek i runt tio minuter till.
Häll över krossade tomaterna och låt koka tills det känns klart!
Red av med maizena och låt koka upp.
måndag 27 juli 2009
Ledig
söndag 26 juli 2009
Lyckad mästarmarinad och god glass.
Gårdagens middag var lyckad, mästarmarinaden som jag tänkt på sedan i vintras gör verkligen skäl för sitt namn!
Halvkort promenad till StikkiNikki Denna gång köpte jag sallad,High protein sallad den var väldigt god och fräsch. Självklart tre kulor glass också, som vanligt fantastiskt gott.
I går testade jag att köpa ett "day pass" för Spotify, för nio kronor slipper man reklam i ett dygn. Perfekt om man har folk hemma och ska poppa hits!
lördag 25 juli 2009
Mästarmarinad! (recept 89, 90,91)
Min son hittade i vintras en kokbok i bokhyllan som jag inte visste stod där!
Ät Kinesiskt skriven av Sim Siok Mei på ICA förlaget från 1978.
Liten enkel kokbok som är mycket inspirerande.
Till middag har jag kokat fläskkotletter och nötbringa i Jiang Zi eller mästarmarinad till detta blir det sötsur sås och svartbön sås. Ett vegetariskt alternativ blir det också med friterad tofu och wokgrönsaker
Fläskköttet har jag strimlat och ska woka med koreansk rödpeppar, stjälkselleri och koriander.
Recept:
Brun mästarmarinad
8 dl vatten
2 dl sojasås
3/4 dl risvin ( eller torr sherry)
3 msk brun farin
2 stjärnanis
2 kanelstänger
1 bit torkad mandarinskal (jag tog färskt och ska torka resten)
1 tsk fänkol
1 tsk sichuanpeppar
Kryddorna läggs tillsammans med de övriga ingredienserna i en gryta och kokas upp. Låt sedan koka på svag värme i 10 minuter. Härefter kan man tillsätta det kött som skall kokas.
Marinaden kan man använda flera gånger, se bara till att fylla på med flyttande vätskor varje gång man kokar nytt kött och när man andvänt marinaden 4-6 gånger bör kryddorna förnyas.
1 msk gör tydligen under i såser!
Det doftar ljuvligt i hela trapphuset..
Sötsur sås
1 dl vatten
3 msk tomatketchup eller tomatsås
2 msk vinättika
2 msk socker
2 msk sojasås
1 msk risvin (eller torr sherry)
1 msk olja
1 vitlök, finhackad
1 msk majsena, utrörd i lite vatten
Blanda alla ingridienser utom vitlök och majsena. hetta upp oljan och bryn vitlöken i 10 sek. Tillsätt såsblandningen, låt koka upp och red med majsena.
Bönsås med risvin
3 msk kokta svarta bönor
1 dl vatten
2 msk sojasås
4 msk risvin (eller torr sherry)
1 kryddmått socker
några droppar sesamfröolja och chilipepparsås
1 msk majsena
Skölj bönorna och mosa dem fint. Blanda med vattnet, sojasåsen, risvinet och kryddorna. Låt bönblandningen koka hastigt och red med majsenan.
Ät Kinesiskt skriven av Sim Siok Mei på ICA förlaget från 1978.
Liten enkel kokbok som är mycket inspirerande.
Till middag har jag kokat fläskkotletter och nötbringa i Jiang Zi eller mästarmarinad till detta blir det sötsur sås och svartbön sås. Ett vegetariskt alternativ blir det också med friterad tofu och wokgrönsaker
Fläskköttet har jag strimlat och ska woka med koreansk rödpeppar, stjälkselleri och koriander.
Recept:
Brun mästarmarinad
8 dl vatten
2 dl sojasås
3/4 dl risvin ( eller torr sherry)
3 msk brun farin
2 stjärnanis
2 kanelstänger
1 bit torkad mandarinskal (jag tog färskt och ska torka resten)
1 tsk fänkol
1 tsk sichuanpeppar
Kryddorna läggs tillsammans med de övriga ingredienserna i en gryta och kokas upp. Låt sedan koka på svag värme i 10 minuter. Härefter kan man tillsätta det kött som skall kokas.
Marinaden kan man använda flera gånger, se bara till att fylla på med flyttande vätskor varje gång man kokar nytt kött och när man andvänt marinaden 4-6 gånger bör kryddorna förnyas.
1 msk gör tydligen under i såser!
Det doftar ljuvligt i hela trapphuset..
Sötsur sås
1 dl vatten
3 msk tomatketchup eller tomatsås
2 msk vinättika
2 msk socker
2 msk sojasås
1 msk risvin (eller torr sherry)
1 msk olja
1 vitlök, finhackad
1 msk majsena, utrörd i lite vatten
Blanda alla ingridienser utom vitlök och majsena. hetta upp oljan och bryn vitlöken i 10 sek. Tillsätt såsblandningen, låt koka upp och red med majsena.
Bönsås med risvin
3 msk kokta svarta bönor
1 dl vatten
2 msk sojasås
4 msk risvin (eller torr sherry)
1 kryddmått socker
några droppar sesamfröolja och chilipepparsås
1 msk majsena
Skölj bönorna och mosa dem fint. Blanda med vattnet, sojasåsen, risvinet och kryddorna. Låt bönblandningen koka hastigt och red med majsenan.
måndag 20 juli 2009
Blandfärs....
39.90 kr/Kg för blandfärs 50/50 är för bra för att bara cykla förbi!
Jag köpte ett paket med 1600g färs som jag fryst in lagom stora bitar. Funderar på att koka köttbullar med risvin, soya, chili, ingefära och annat...
Jag köpte ett paket med 1600g färs som jag fryst in lagom stora bitar. Funderar på att koka köttbullar med risvin, soya, chili, ingefära och annat...
söndag 19 juli 2009
Tillbaka i Blåsut!
Semester på landet är avkopplande och roligt. Men efter två veckor borta från gasspis och trafikbuller började så smått få hemlängtan alltså är det väldigt skönt att vara hemma. Simba följde självklart med till Blåsut.
De två äldre katterna får ha sommarlov några veckor till.
I morgon ska jag träna det har jag längtat efter.
De två äldre katterna får ha sommarlov några veckor till.
I morgon ska jag träna det har jag längtat efter.
fredag 17 juli 2009
Loppis i Skebo!
torsdag 16 juli 2009
Grillat och väldigt sen middag.
Av olika anledningar så började vi äta runt 22:30! Vi grillade lamm och fläskkött. Två ganska lyckade marinader. Fläsket var Asiatiskt inspirerat och lammköttet mer medelhavs inriktat. Till köttet var det grillad sötpotatis, halloumi och kokt potatis och nu är disken klar! Om en liten stund ska jag läsa klart Kristallburen av Barbara Nadel
Spännande bok som är en av tre semester böcker, jag får nog skynda på med tanke på att jag ska jobba på måndag!
Spännande bok som är en av tre semester böcker, jag får nog skynda på med tanke på att jag ska jobba på måndag!
tisdag 14 juli 2009
Godaste jordgubbarna?
Pizza middag i Järlåsa!!
På väg hem från Angersby/Värmland så stannade vi för middag i min barndomsby Järlåsa.
Har inga band till det lilla samhället men ändå väldigt kul att kolla läget. På min tid fanns det inga restauranger förutom grillkiosken.
Jarlis heter pizzerian som även serverar öl, vin och sprit. Vi beställde in en Margerita (50 kr) Ananas (55 kr) och två Athen (60 kr). Pizzorna var goda och lagom stora. Intressant att kunden före oss är den kvinna som driver korvkiosken bredvid, så tydligen har de flesta i Järlåsa gjort sitt val var man ska köpa färdiglagad mat!
Jag har kör paus de sista tio milen av vår resa och passar givetvis på att surfa. Vår Värmlands resa var lyckad. Tur att vi har så gästfria släktingar! Trots allt skönt att snart åter vara hemma.
Har inga band till det lilla samhället men ändå väldigt kul att kolla läget. På min tid fanns det inga restauranger förutom grillkiosken.
Jarlis heter pizzerian som även serverar öl, vin och sprit. Vi beställde in en Margerita (50 kr) Ananas (55 kr) och två Athen (60 kr). Pizzorna var goda och lagom stora. Intressant att kunden före oss är den kvinna som driver korvkiosken bredvid, så tydligen har de flesta i Järlåsa gjort sitt val var man ska köpa färdiglagad mat!
Jag har kör paus de sista tio milen av vår resa och passar givetvis på att surfa. Vår Värmlands resa var lyckad. Tur att vi har så gästfria släktingar! Trots allt skönt att snart åter vara hemma.
måndag 13 juli 2009
Kantareller! (recept 87 och 88)
Det växer kantareller så det dånar i skogen!
Jag ansvarade för två middagar, båda gångerna andvände jag kött och grädde från gården samt svamp från skogen. I morgon åker vi tillbaka mot Rosalagen, vi har haft väldigt trevligt och fantastiskt kul att hitta svamp.
Kött och kantarellgryta
1,5 kg innanlår av nöt (skuret i 3 cm långa och 0,5 cm breda strimlor)
2,5 l rensade kantareller (de största klöv jag annars ska svampen vara så hel som möjligt)
3 gullök (skuret i tunna skivor)
2 dl Kinesiskt risvin
9 dl grädde!!
2 tsk rödcurry pasta
2 msk maizena mjöl
Rejält med soya
rapspolja
Hetta upp oljan och stek köttet tills det får färg, stek i omgångar så pannan är riktigt het.
Hetta upp lite olja i en kastrull och stek svamp, lök och currypasta i tio minuter, rör försiktigt så inte svampen går sönder.
Häll i kött,soya och risvin.
Låt koka en stund och häll i grädden. smaka av med salt och rör ner maizenan koka i några minuter till.
Till detta var det Värmländsk färskpotatis och sallad.
Det blev otroligt gott!!!! Jag vill göra det en gång till men utan grädde och någon kul grönsak i grytan också.
Köttbullar kokta i tomatsås och svamp.
1 kg köttfärs (från gården)
3 dl fint hackade kantareller
2 klyftor pressad vitlök
2 tomater (skurna i små tärningar)
1 gullök (fint hackad)
2 burkar krossad tomat á 400 g
2 kartonger krossad tomat á 500 g
Olika ortkryddor som kan tänkas passa: Timjan, oregano etc.
Lagom med svartpeppar
2 buljong tärningar
1 dl grädde
Olivolja
Hetta upp oljan och stek lök och vitlöktills den gulalöken får färg.
I med tomat tärningarna och stek i tio minuter.
Smula ner buljongen, kryddor och häll över tomatkrosset.
Låt koka i 60 minuter.
Rulla rejäla köttbullar av köttfärsen och lägg ner dem försiktigt i tomatröran, låt koka i 60 minuter till.
servera med pasta och en sallad.
Smakade också bra men inte lika gott som receptet ovan.
lördag 11 juli 2009
Regn rekord i Värmland?
Vi var i Kisa på middag, god kycklinggryta och trevligt sällskap!
Otroligt fint hus de bor i i Kisa.
Jag var orolig att vi inte skulle komma tillbaka till Angersby på grund av allt regn, men det gick trots allt....
I morgon är det dags för kalvdans och jag ska laga middag, det blir något med nötkött, risvin och gröncurry/rödcurry och grädde.
Otroligt fint hus de bor i i Kisa.
Jag var orolig att vi inte skulle komma tillbaka till Angersby på grund av allt regn, men det gick trots allt....
I morgon är det dags för kalvdans och jag ska laga middag, det blir något med nötkött, risvin och gröncurry/rödcurry och grädde.
torsdag 9 juli 2009
Kalvdans (recept 86)
Till middag åt vi kalvdans, få maträtter är så pass gott som kalvdans. Delvis beror det nog på i mitt fall att jag möjligen äter det ytters sällan. men nu var det dags igen och det fanns ungefär tre liter råmjölk att laga på!
ungefär så här gör man:
Kalvdans.
3/4 l råmjölk
1/4 l mjölk
Någon tsk kanel
Någon msk socker
pytte gnutta salt.
Rör ihop ovanstående och häll i en ungsform, ställ i vattenbad i ugnen med temperatur på 175-200 det är klart när kalvdansen stelnat.
sen äter man kalvdansen med en klick lingonsylt.
Det blev otroligt gott. Vi har även köpt sele till den lilla katten.
ungefär så här gör man:
Kalvdans.
3/4 l råmjölk
1/4 l mjölk
Någon tsk kanel
Någon msk socker
pytte gnutta salt.
Rör ihop ovanstående och häll i en ungsform, ställ i vattenbad i ugnen med temperatur på 175-200 det är klart när kalvdansen stelnat.
sen äter man kalvdansen med en klick lingonsylt.
Det blev otroligt gott. Vi har även köpt sele till den lilla katten.
Filbunke i Angnersby (Recept 85)
Till frukost åt jag filbunke, fantastiskt gott!
Recept:
Filbunke.
5 l mjölk (helst direkt från ladugården)
1 msk filmjölk till varje skål.
Koka upp mjölken och kyl till 37 grader.
Häll 1 msk filmjölk i skålar som rymmer ungefär 3 dl.
Fyll varje skål med mjölk och täck skålarna med folie.
Låt stå i rumstemperatur i 1 dygn med duk över skålarna.
Förvaras sedan i kylskåp.
Recept:
Filbunke.
5 l mjölk (helst direkt från ladugården)
1 msk filmjölk till varje skål.
Koka upp mjölken och kyl till 37 grader.
Häll 1 msk filmjölk i skålar som rymmer ungefär 3 dl.
Fyll varje skål med mjölk och täck skålarna med folie.
Låt stå i rumstemperatur i 1 dygn med duk över skålarna.
Förvaras sedan i kylskåp.
tisdag 7 juli 2009
Semester på landet (recept 83 och 84)
Efter en lugn start i Blåsut har vi nu kommit till Skebo. På spisen kokar jag rabarbermarmelad med vanilj och så marineras det skivad skinka med ben (typ flinta stek)
Rabarbermarmelad med doft av vanilj.
1 kg rabarber (skurna i skivor)
1 kg socker
2 vaniljstänger
1/2 dl vatten
Snitta upp vaniljen och skrpa ur de små fröna blanda med socker, rabarber och vatten i en lagom stor kastrull och låt koka i en timme.
Jag har provsmakat och det behövs nog 4 vaniljstänger för att det ska smaka vanilj, men det doftar ljuvligt när marmeladen kokar. Till middag blir det grillat kött och potatisgratäng.
Flintastek marinerat i risvin.
Drygt ett kilo skivad skinka med ben, självklart kommer köttet från Skebo kött!
1/2 dl Kinesiskt risvin
Rejält med soya
4 cm ingefära (riven)
3 klyftor vitlök (riven)
2 tsk E-san sauce (köpt på asienlivs medborgarhallen i Stockholm)
Rivet skal från en 1/2 lime.
Börja med att skära små rutor över köttet och blanda marinaden.
Lägg köttet i en plastpåse och slå över marinaden. Låt marineras i minst en timme, vänd påsen några gånger.
Rabarbermarmelad med doft av vanilj.
1 kg rabarber (skurna i skivor)
1 kg socker
2 vaniljstänger
1/2 dl vatten
Snitta upp vaniljen och skrpa ur de små fröna blanda med socker, rabarber och vatten i en lagom stor kastrull och låt koka i en timme.
Jag har provsmakat och det behövs nog 4 vaniljstänger för att det ska smaka vanilj, men det doftar ljuvligt när marmeladen kokar. Till middag blir det grillat kött och potatisgratäng.
Flintastek marinerat i risvin.
Drygt ett kilo skivad skinka med ben, självklart kommer köttet från Skebo kött!
1/2 dl Kinesiskt risvin
Rejält med soya
4 cm ingefära (riven)
3 klyftor vitlök (riven)
2 tsk E-san sauce (köpt på asienlivs medborgarhallen i Stockholm)
Rivet skal från en 1/2 lime.
Börja med att skära små rutor över köttet och blanda marinaden.
Lägg köttet i en plastpåse och slå över marinaden. Låt marineras i minst en timme, vänd påsen några gånger.
måndag 6 juli 2009
Semester måndag (recept 82)
Sex timmar på Grönalund var kul men ganska ansträngande.
Vi köpte skräp lunch på plats, inte att rekommendera det är både dyrt och ganska smaklöst.
Till middag blev det köttbullar kokta i tomatsås och risvin
Recept:
Köttbullar i tomat och risvin.
400 g köttfärs (rullas till 24 små köttbullar)
1 kartong krossad tomat á 500 g
1 dl Kinesiskt risvin
1 gullök (fint hackad)
3 klyftor vitlök (krossad)
2 msk tomatpuré
1 msk femkryddor
Lagom med fisksås
Svartpeppar
smaka eventuellt av med salt.
Jordnötsolja
Hetta upp oljan och stek lök och vitlök, stek tills löken får färg.
Häll i risvin, krossad tomat,puré, fisksås och kryddor. Låt koka i 15 minuter, lägg i köttbullarna och låt koka i ytterligare 45 minuter eller längre.
Till köttbullarna serverades ris och gröna ärtor.
Vi köpte skräp lunch på plats, inte att rekommendera det är både dyrt och ganska smaklöst.
Till middag blev det köttbullar kokta i tomatsås och risvin
Recept:
Köttbullar i tomat och risvin.
400 g köttfärs (rullas till 24 små köttbullar)
1 kartong krossad tomat á 500 g
1 dl Kinesiskt risvin
1 gullök (fint hackad)
3 klyftor vitlök (krossad)
2 msk tomatpuré
1 msk femkryddor
Lagom med fisksås
Svartpeppar
smaka eventuellt av med salt.
Jordnötsolja
Hetta upp oljan och stek lök och vitlök, stek tills löken får färg.
Häll i risvin, krossad tomat,puré, fisksås och kryddor. Låt koka i 15 minuter, lägg i köttbullarna och låt koka i ytterligare 45 minuter eller längre.
Till köttbullarna serverades ris och gröna ärtor.
Första semesterdagen
Vi sitter och äter frukost och ska strax in till Södermalm för besök hos frisören sen till Grönalund.
Oljefilter och andra småsaker måste köpas innan vi åker till landet för vidare färd mot Värmland.
Oljefilter och andra småsaker måste köpas innan vi åker till landet för vidare färd mot Värmland.
lördag 4 juli 2009
Paus i städning..
Nu ska jag bara torka golvet och rulla ut matorna. Sen en snabb lunch för vidare färd mot Eriksdal.
Medans jag torkar golven poppar jag spotify, jag lyssnar på Säkert.
Medans jag torkar golven poppar jag spotify, jag lyssnar på Säkert.
Två veckors semester
Härligt med semester! Jag poppar Spotify, Lilly Allen står för sången. Simba stökar runt och jag läser SVD, dricker kaffe och väntar på tvätten ska bli klar.
torsdag 2 juli 2009
Morgon musik
onsdag 1 juli 2009
Snart semester!
Första juli otroligt vad det går fort. De senaste två veckorna har varit underbara! Sol och värme, bättre kan det inte bli. På fredag börjar mina första semester veckor och givetvis måste jag se till att investera i en Asus eee pc billaddare, finns på Teknikmagasinet.
Förutom eee pc ska jag packa ner kinesiskt risvin och några curry pastor i semester packningen.