söndag 30 december 2012

Sojafärsgryta.

Trevlig middag igår och gott blev det, sojafärsgrytan som var helt vegansk är inte det godaste jag svängt ihop men i kombination med en broccoli/halloumisallad och mammas mjölksyrade gurka som doppades i smetana blev det en riktig fin middag.

Sojafärsgryta.
3 dl sojafärs + 5 dl buljong (låt svälla en timme)
2 gul lök (fint hackad)
5 klyftor pressad vitlök
12 tomater (skär i små bitar)
250 g steklök
12 champinjoner (skivade)
1 dl rödvin
1 tsk insaltad chili
timjan, oregano, svartpeppar eller de örter som finns hemma
salt
2,5 dl sojagrädde
olja.

Börja med att stek svamp och steklök tills de får fin färg som sedan läggs i grytan mot slutet av koktiden.
Hetta upp olja i en gryta och stek lök och vitlök på medelvärme
Finfördela tomaterna och rör ner i grytan tillsätt kryddor och vin , låt koka i 45 minuter.
Tillsätt sojafärs, svamp, sojagrädde och steklök koka tills steklöken är genomkokt.
Servera med kokt potatis.

Broccolisallad.
700 g broccoli
1 paket halloumi (skär i små kuber)
5 soltorkade tomater
En skvätt juice från citron
 Koka broccolin, stek osten och blanda ihop med övriga ingredienser.




torsdag 20 december 2012

Långkokt kött och buljong.

1 kilo högrev med chili, Salladslök, risvin, tomat kross och ingefära i lergryta kokade på låg värme i ungefär 5 timmar.
Köttet finfördelades och serverades med buljong, nudlar och diverse grönsaker. Fantastiskt resultat!
Plättar till efterrätt.

lördag 15 december 2012

3 små rätter.

Kvällens middag var inte så bedövande god som jag räknat med eftersom jag var lite feg med chili och sichuanpeppar. Ångkokt kyckling är väl lite av standard rätt här i Blåsut, min favorit helt klart när det gäller att tillaga kyckling, Koppmärkta damens tofu har passerat spisen flera gånger och är så där bedövande god om det finns bra sichuanpeppar hemma och familjen Maos rödbrässerade fläsk som jag lagat till alldeles för sällan men det ska det bli ändring på.
Koppmärkta damens dofu blev en veganrätt eftersom jag tog sojafärs istället för nötfärs vilket fungerade ypperligt jag har svårt att tro att en hängiven vegan trott att det var helt veganskt och svårt att övertyga en hängiven köttätare att det var helt kött fritt.
 En film hann vi med också Battle royale Hunger games kan slänga sig i väggen, originalet är bättre och mycket blodigare.
Först ska fläsket blancheras.

Familjen Maos fläsk.

Ångkokt kyckling.

Tofu och köttfärs/sojafärs otroligt gott.

Katten.


torsdag 13 december 2012

Vegetarisk onsdag.

Stekta sojafärs klumpar, Salladskål sås (faktiskt riktigt god), ris och en broccoli/halloumi sallad.

onsdag 12 december 2012

Fang yuan shi wu har öppnat på Södermalm.

Jätte kul att Fang yuan shi wu har öppnat igen, nu finner man det Kinesiska matcafét på Södermannagatan 37. Vi åt dumplings som var precis lika goda som senast.

måndag 10 december 2012

Långkokt pastasås.

Igår kokade jag pastasås i fem timmar.
Det blev helt otroligt gott! Till pastan och såsen åt vi en broccoli och sötpotatis sallad.

Pastasås.
10 tomater (skär i små tärningar)
4 gul lök (fint hackad)
10 klyftor pressad vitlök
200 g kycklinglever (finfördela levern)
En bit god korv (skär i så små bitar som möjligt)
2 kartonger krossade tomater
5 peperoncino (torkad)
Torkade örter, svartpeppar
Olivolja.
Hetta upp oljan och stek lök och vitlök i 10 min.
I med korv och stek ytterligare 10 min.
Rör ner övriga ingredienser och koka länge på låg värme.

lördag 8 december 2012

Soppa på en fredag.



Lunch. 
Gårdagens middag blev lyckad, lins/tomatsoppa med smak av Indiska kryddor efter soppan blev det saffransplättar med ingefärsgrädde och drottningsylt. plättarna blev vackert färgade av saffran men inte så mycket saffransplättar smak. 

onsdag 5 december 2012

Ljummen potatissallad.

Kanske i senaste laget att börja äta sallad till middag men den var ljummen och med Hetta från chili.
Jag kokade tärnad sötpotatis med några limeblad, broccoli, stekta tofu bitar, picklad Salladskål, stekt Salladskål med svartvitlök och ingefära.
Det blev verkligen lyckat, något jag ska laga till fler gånger. Efterrätt blev det också smördegs paj med äpplen, jordnötssmör, kokos och farinsocker.

tisdag 4 december 2012

Picklad salladskål!

Till middag blev det en variant av frikadellerna jag lagade till förra veckan, istället för grönkål tog jag salladskål och så glömde jag lök och ostronsås men gott blev det ändå. Salladskålen delade jag upp de mjuka gröna finhackade jag och blandade i med färsen. Stjälkarna skars i tunna strimlor och picklades med diverse ingredienser och det blev otroligt gott.

Picklad salladskål.
5 stjälkar salladskål (skär i ganska tunna skivor)
 Dressing:
en skvätt fisksås med chili
en skvätt sesamolja
en skvätt risvinäger
2 tsk socker
1 krm sriracha
Mixa med stavmixer och häll över kålen låt dra en timme.

Picklad salladskål.

Nudlar, frikadeller, picklad kål och koriander blev grymt gott.


Maten i Skebobruk.

Extra god potatisgratäng.
Förra fredagen trotsade vi snöstormen och tog bussen till Skebobruk. Det var en trevlig helg på landet, mor min stod framför spisen jag hann med att diska lite, skotta snö och bära ved.
Äntligen vinter!

Alternativ till trädgårdstromte.

Morotsoppa.

Sojäfärsröra och mjölksyrad gurka.

Efterrätt.

Frukost.

Svamppaj.