torsdag 30 januari 2014

Soppa och pannkakor

Kvällens soppa blev lite bättre än vanligt. Morötter, lök, vitlök, ingefära, röda linser, sambar curry, spiskummin, mald koriander, kokosmjölk, 1 kartong krossade tomater, 5 dl vatten och en skvätt Sriracha samt lite salt var det på ett ungefär i soppan.

måndag 27 januari 2014

Inte som jag tänkt.

Tanken var att göra en variant på bönbollar jag ändrade lite på kryddorna och friterade istället för att steka. Bönbollarna smälte liksom ihop av friteringen inget större fel på smaken men det såg lite trist ut.
Till bönbollarna åt vi ris och en tomat/jordnötssås.

lördag 18 januari 2014

Tre små rätter.

Ångkokt kyckling och två tofurätter åt vi till middag igår. Ångkokt kyckling är den eviga favoriten men en av tofurätterna blev särskilt lyckad och jag tror det berodde på att jag lyckats med friteringen av tofun den blev nästan så där härligt fluffig som på restaurang Ho's. Champinjoner, risvin, ingefära, vitlök, ljus soja och ostronsås wokades med den friterade tofun.

onsdag 15 januari 2014

Linsgryta.

Kvällens linsgryta var god med en lagom en mild smak från Indiska kryddor så en rejäl skvätt Sriracha rekommenderas. Poppadoms och kokosraita lyfte onsdagskvällens middag lite extra.

Linsgryta.
3 dl röda linser
2 morötter (1 grovt riven 1 fint tärnad)
3 dl grönaärtor
4 gul lök (fint hackad)
4 klyftor pressad vitlök
2 kartonger krossade tomater
2 buljongtärningar
Dal makhani, garam masala efter tycke och smak samt en nypa spiskummin
Kokosolja samt några dl vatten.
Hetta upp oljan och fräs lök och vitlök.
I med övriga ingredienser förutom ärtorna som ska i när grytan är mer eller mindre färdig och koka tills linserna är mjuka beronde på hur tjock grytan ska bli får man anpassa med lagom mycket vatten.

måndag 13 januari 2014

Vegetarisk måndag.

Bönbollar med ris och sås samt några broccoli stjälkar blev det till middag. Gott och mättande.

Bönbollar.
1 kartong kikärter
1 kartong stora vita bönor
1/2 gul lök
3 klyftor pressad vitlök
1 fint riven morot
1 dl vetegroddar
1dl rostade solrosfrön (mal till grovt pulver efter rostning)
2 msk olivolja
Chili, svartpeppar, timjan och salt efter smak.
Mixa lök, bönor, olja och kryddor
Vänd ner vetegroddar, solrosfrön, vitlök och morot, blanda ordentligt och låt stå i 15 minuter.
Rulla små bollar och stek i olja.

onsdag 8 januari 2014

Vegangryta.

Sojafärs, kålrot, lök, vitlök, krossade tomater samt franska örter, sojagrädde, risvin och chili som får koka lagom länge. Gott blev det och en rejäl laddning med mat som ska frysas in.

lördag 4 januari 2014

Favorit i repris.

Friterad fisk i sötsur sås fast i vårt fall byttes fisken ut mot tofu.
Kokta sojabönor samt en wok med sojaprotein (lite grövre bitar) och vitkål serverades också. Woken blev väl inte helt lyckad men fullt ätbar.