onsdag 30 januari 2013

Buddha Nepal Stockholms enda Nepalesiska restaurang?

Äntligen har vi testat Buddha Nepal i Årsta.
Vi beställde in vegetarisk thali, gott men jag tyckte att deras dhal var mer som en lins/böngryta. Trevlig personal och fräsch lokal och trevligt att de frågar om maten ska vara mild, mellan eller stark. Vi valde stark och jag blev lite besviken men visst var det starkt. Buddha Nepal ligger på Årstavägen 39.

torsdag 24 januari 2013

Soppa och pannkakor

Soppa och pannkakor som det ska vara en torsdag. Soppa är helt suverän mat, lätt att variera och inte så komplicerat.
Soppa med morötter och palsternacka.
5 st palsternacka (skivade)
6 st morötter (skivade)
4 klyftor pressad vitlök
2 buljong tärningar
4 lagerblad
Vitpeppar
En rejäl näve kokt ris.
Koka morötter, palsternacka, buljong och kryddor med vatten som precis täcker rotfrukterna.
Mixa häll på mer vatten och ris mixa igen. Späd eventuellt med mer vatten.

onsdag 23 januari 2013

Vegan onsdag.

Broccoli, belugalinser, palsternacka, sojagrädde och en skvätt risvin. Lätt att laga till och gott.
En tomat/avocadosallad samt ris åt vi också.

söndag 20 januari 2013

Bankad högrev med bacon.

Kvällens middag var lite av en hittepå av vad som fanns hemma. Synnerligen lyckat hittepå! Speciellt såsen stack ut. Smulpaj med äpple till efterrätt, Friday night dinner har inspirerat mig till att baka paj.

Bankad högrev med sås.
800 g högrev (banka, slå , kavla eller vad som krävs för att platta till köttet)
280 g bacon
10 steklök
5 klyftor pressad vitlök
2 tomater
vitpeppar
Örtkryddor: pizzakrydda och oregano
chilipulver
svartpeppar
3 dl buljong
Krydda köttbiten och lägg på bacon. Linda ihop till en rulle och bind ihop med steksnöre gind in köttet med vitlök och peppar.
Placera köttet i en gryta, lägg tomat och lök runt köttet. På med loket och låt stå i ugnen 3 timmar i 150 graders värme.
Linda in köttet med aluminiumfolie och lägg åt sidan.
 Mixa tomat/lök med 3 dl buljong och red av med lite maizena om det behövs.




Kyckling med jordnötssmör och curry.

Lördagens middag blev extra lyckad. Receptet utgick jag ifrån de matbananer jag hade hemma.

Kyckling med jordnötssmör.
1 kyckling
2 matbanan (skär i skivor)
3 tomater (skär i små bitar)
2 gul lök (fint hackad)
1 lime (skär i klyftor)
1 blodapelsin (skär i klyftor)
1 msk fish masala (Tropical heat)
1 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
3 msk jordnötssmör
Salt och en skvätt olja
Blanda kryddor med jordnötssmör och lite olja, pensla kycklingen.
Peta in lime och blodapelsin i kycklingen.
Lägg kycklingen i en gryta och strö tomat och lök runt kycklingen. Låt stå i ugnen i 1, 5 tim ca 175°

onsdag 16 januari 2013

Palak Paneer till middag.


I morse ystade jag paneer för att till middag laga Kakis underbara palak paneer. Det blev helt  fantastiskt gott, även om jag inte lyckades att få osten lika hård som den ska vara.
Daal och en mango/morots pickle med smak av achar masala, lime, koriander och chili balanserade middagen med rejäl chili hetta.
Nybakat bröd till frukost blev det också.

tisdag 15 januari 2013

Middag med Indisk inspiration.

Kvällens blomkåls sambar blev alldeles fantastisk. Till grytan serverades det ris och chutney gjord på färskriven kokos.

Middag på 20 minuter.

Gårdagens middag lagade jag på ca 20 minuter och riktigt gott blev det!
Kokosmjölk, lök, vitlök, ingefära, broccoli, tomat,tofu och country style red curry paste var det i grytan.

torsdag 10 januari 2013

Belugalinser rockar.

Pasta från gårdagens middag blandade jag med sojafärs, tomater, lök, sojagrädde och några skivor getost. Gräddade i ugnen tills osten smält och fått lite färg. Gratängen blev riktigt lyckad men salladen bestående av morötter, belugalinser och blodapelsin blev helt suveränt god. Belugalinser ska jag fortsätta att experimentera med.

onsdag 9 januari 2013

Soppa på en tisdag.

Soppa ska ätas på torsdagar men  jag kan frångå mina rutiner. Tisdagens soppa bestod av ett knippe morötter, lök, vitlök, torkad dill, oregano, buljong, linser, vatten, salt och en skvätt grädde.
Hur gott som helst och givetvis åt vi pannkakor efter soppan.

måndag 7 januari 2013

Vegetarisk mamma på besök.

Tofugryta med broccoli har jag lagat till förut men den här gången blev det extra gott.

Tofugryta med broccoli.
2 röd lök ( fint hackad)
1 gul lök ( fint hackad)
5 klyftor pressad vitlök
3 msk tomatpure
5 soltorkade tomater ( skär i små bitar)
400 g tofu (skär i tärningar)
400 g broccoli
1 paket sojagrädde
1 dl vatten
Svartpeppar, Srirachasås, oregano och eventuellt lite andra torkade örter samt salt.
Olivolja.
Hetta upp oljan och stek lök och vitlök i 10 min.
I med kryddor, tomatpure och soltorkade tomater stek på låg värme i 10 min.
Tillsätt resten och koka en stund till.

tisdag 1 januari 2013

Gott nytt år med smörgåstårta och citronsorbet.

2012 avslutades med smörgåstårta som dottern snickrade ihop och citronsorbet som sonen stod för. Smörgåstårta äter vi varje nyårsafton och citronsorbet kommer säkert att bli en tradition också det var så gott.
Nyårslöfte för 2013 är att springa 1850 km.