Ingefärsfläsket blev lyckat även denna gång dock betydligt starkare kryddat.
Kycklinghjärta var intressant, ganska billigt dessutom 30 kr/kg.
Så här gjorde jag:
Wokat kycklinghjärta.
500 g kycklinghjärta (putsade, halverade och med eventuellt blod bortsköljt)
Marinad:
1/2 dl chiliolja
3 klyftor vitlök (skivade)
1 limeblad (delat i mindre bitar)
Några msk. risvin
Ingefära (skivad)
Lagom med fisksås.
Saften från en lime.
Marinera minst en timme.
1 knippe vårlök (delat i mindre bitar)
4 klyftor vitlök (krossad)
3 cm ingefära (riven)
1 chili (skuren i tunna skivor, helst ska chilin vara ordentligt stark)
1 liten burk skivad bambuskott.
3 msk risvin
lagom med fisksås
4 msk jordnötsolja
Hetta upp oljan ordentligt börja med kyckling detaljerna, och sedan kryddorna och resten av ingredienserna. Woka tills det verkar klart, kyckling bitarna ska få ordentlig färg innan man häller i resten.
Jag tyckte det blev gott, tyvärr så var chilin mild, tanken var att chilin skulle ge ordentligt bett i woken så kycklinghjärta kommer jag att köpa fler gånger om inte annat som katt godis.
Jag sitter och lyssnar på P1 det är programmet stil som ofta är intressant och lätt lyssnat. Strax ska jag dra mig ner till tvättstugan. Underbart väder!!
Blåsut är för mig det bästa av världar, jag har gasspis, nära till T-banan, kan oftast cykla till de platser jag ska besöka.
lördag 30 maj 2009
torsdag 28 maj 2009
Kycklinghjärta!
Var på Vi butiken och köpte innehållet för morgondagens middag. Det blir fläskkött med ingefära och så köpte jag kycklinghjärta för första gången. Tänkte att woka dem med chili, vårlök, shaosing och kanske någon kryddpasta. Det ska bli intressant.
Poppar spotify, lyssnar på Iggy Pops nya platta.
Poppar spotify, lyssnar på Iggy Pops nya platta.
onsdag 27 maj 2009
Spotify rockar!
Spotify är verkligen fantastiskt. Iggy Pops nya skiva recenserades i dagens SVD och när jag till slut kom hem från jobbet och startade Spotify, visst fanns nya skivan med!
Préliminaires heter plattan som är inspirerad av Michel Houellebecqs bok Refug.
Iggy är bra som vanligt, Refug ska jag läsa så fort jag hittar den på pocket.
Något jag irriterat mig över denna vår är GB funderar starkt på att bojkotta deras glass.
Préliminaires heter plattan som är inspirerad av Michel Houellebecqs bok Refug.
Iggy är bra som vanligt, Refug ska jag läsa så fort jag hittar den på pocket.
Något jag irriterat mig över denna vår är GB funderar starkt på att bojkotta deras glass.
måndag 25 maj 2009
Kort mellanladning hemma.
Väntar på att riset ska koka klart, poppar Spotify The Sunshine Underground står för underhållningen. Om en stund ska jag cykla till lokalen för att träna sen hem och arbeta något inför morgondagen.
Lådan med mat var förra veckans fläskgryta med tomat, en glad överraskning! Jag är säker på att det väntar någon låda linsgryta i frysen..
Det enda negativa med att det är sommar är att Eriksdal stänger tidigare, det blir stressigt att hinna med både styrka och kondition. Men det är trots allt små saker när det nu äntligen är sommar.
Lådan med mat var förra veckans fläskgryta med tomat, en glad överraskning! Jag är säker på att det väntar någon låda linsgryta i frysen..
Det enda negativa med att det är sommar är att Eriksdal stänger tidigare, det blir stressigt att hinna med både styrka och kondition. Men det är trots allt små saker när det nu äntligen är sommar.
söndag 24 maj 2009
Hemma igen! (Recept 73)
Vi kom ovanligt tidigt tillbaka till betongen. Direkt när vi kom hem tog vi en tur till StikkiNikki för några kulor glass.
Till middag blir det fisk med tomatolja
Recept:
Fisk med tomatolja.
800 g Pangasiusfilé
1,5 dl tomatolja
salt
svartpeppar
Salta och peppra fisken.
Bre tomatolja på fiskkarna och in i ugnen i 15 minuter med formen täck med aluminium folie. Ta bort folien och stå i tio minuter till. (kolla om fisken känns klar)
Till detta blir det ris, tomatsallad, ångkokta morötter och surkål.
Jag poppar Spotify The Royal we står för musiken!
Till middag blir det fisk med tomatolja
Recept:
Fisk med tomatolja.
800 g Pangasiusfilé
1,5 dl tomatolja
salt
svartpeppar
Salta och peppra fisken.
Bre tomatolja på fiskkarna och in i ugnen i 15 minuter med formen täck med aluminium folie. Ta bort folien och stå i tio minuter till. (kolla om fisken känns klar)
Till detta blir det ris, tomatsallad, ångkokta morötter och surkål.
Jag poppar Spotify The Royal we står för musiken!
lördag 23 maj 2009
Super god pizza och utveckling av rabarbermarmelad. (recept 72)
Min son och min mamma fixade maten, det blev Sommarpizza med färska grönsaker och mozzarella.
receptet som följer är kopierat från en tidning eller kokbok och jag kopierar alltså från kopian.
Recept:
Sommarpizza
Till 4 pizzor:
25 g jäst
2 dl ljummet vatten
1 msk olivolja
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
4-5 dl vetemjöl
Fyllning:
400 g buffelmozzarella
3 små tomater
172 succhini
2-3 rödlök
Örtolja: (vi gjorde dubbla mängden)
6 msk olivolja
2 tsk torkad oregano
2 vitlöks klyftor
Tomatolja: (Vi gjorde dubbla receptet)
Blanda 4 msk tomatpuré, 4 msk olivolja, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk salt, 2 krm sambal oelek (jag tror att man ska ha 1 tsk sambal)
Tomatoljan blev suverän, jag ska testa den på ungsbakad fisk.
Gör så här:
1. Knåda ihop degen låt jäsa i 30 minuter.
2. Blanda ihop örtoljan.
3 skiva grönsakerna, hyvla zucchinin med osthyvel
4, Värm ugnen till 250 grader
5. Dela degen i fyra bitar kavla ut på två bakpapper. Hetta upp ungsplåten i ugnen.
6. Droppa örtola över den kavlade degen, täck med grönsaker och ost droppa på med mer olja.
7. Dra över pizzorna på den nu heta plåten och in i ugnen i ca. 15 minuter
8. Strö över eventuell mynta och låt de som äter själva droppa på den goda tomatoljan.
Servering;
200 g lufttorkad skinka (inte på vår pizza)
mynta (inte på vår pizza)
Tomatolja
Det blev mycket gott speciellt med tomatoljan till.
I dag har jag kokat en ny omgång rabarbermarmelad. 2 kg rabarber, 2 kg socker, 3 dl vatten och tre nävar svartavinbärs blad som jag knöt in i en tygpåse.
Kokade allt i drygt en timme och hällde upp på rengjorda burkar. Det blev liksom en doft av svartavinbär.
receptet som följer är kopierat från en tidning eller kokbok och jag kopierar alltså från kopian.
Recept:
Sommarpizza
Till 4 pizzor:
25 g jäst
2 dl ljummet vatten
1 msk olivolja
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
4-5 dl vetemjöl
Fyllning:
400 g buffelmozzarella
3 små tomater
172 succhini
2-3 rödlök
Örtolja: (vi gjorde dubbla mängden)
6 msk olivolja
2 tsk torkad oregano
2 vitlöks klyftor
Tomatolja: (Vi gjorde dubbla receptet)
Blanda 4 msk tomatpuré, 4 msk olivolja, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk salt, 2 krm sambal oelek (jag tror att man ska ha 1 tsk sambal)
Tomatoljan blev suverän, jag ska testa den på ungsbakad fisk.
Gör så här:
1. Knåda ihop degen låt jäsa i 30 minuter.
2. Blanda ihop örtoljan.
3 skiva grönsakerna, hyvla zucchinin med osthyvel
4, Värm ugnen till 250 grader
5. Dela degen i fyra bitar kavla ut på två bakpapper. Hetta upp ungsplåten i ugnen.
6. Droppa örtola över den kavlade degen, täck med grönsaker och ost droppa på med mer olja.
7. Dra över pizzorna på den nu heta plåten och in i ugnen i ca. 15 minuter
8. Strö över eventuell mynta och låt de som äter själva droppa på den goda tomatoljan.
Servering;
200 g lufttorkad skinka (inte på vår pizza)
mynta (inte på vår pizza)
Tomatolja
Det blev mycket gott speciellt med tomatoljan till.
I dag har jag kokat en ny omgång rabarbermarmelad. 2 kg rabarber, 2 kg socker, 3 dl vatten och tre nävar svartavinbärs blad som jag knöt in i en tygpåse.
Kokade allt i drygt en timme och hällde upp på rengjorda burkar. Det blev liksom en doft av svartavinbär.
torsdag 21 maj 2009
Nässelsoppa och rabarber marmelad. (recept 71)
Sitter på bussen tillbaka till Stockholm. Vi har hunnit att montera studsmatta och koka rabarbermarmelad.
Till middag blev det nässelsoppa, jag var med och plockade men lagade inte till soppan. Vi plockade kanske tre liter nässlor som sköljdes och förväldes och hackades i väldigt små bitar sen får man slänga i lök och buljong och reda av med mjöl.
Jag kokade rabarbermarmelad med Isländskt recept
Recept:
Isländsk marmelad
1 kg rabarber (skurna i små bitar)
1 kg socker
3 dl vatten
Koka utan lock i en timme.
Häll direkt upp på rena burkar skruva på lock och vänd upp och ner.
Jag bytte ut sockret mot brunfarin det blev en vis smakförändring mot vanligt socker. På lördag ska jag koka en sats med rabarber och strösocker.
Jag sitter på bussen och skriver detta, nyhetens behag borde ha lagt sig för mig men jag tycker fortfarande det är underbart att 3g modemet fungerar så bra som det gör! Helt enkelt fantastiskt, nu säljer Siba eee pc 3g för endast 2900 kr, funderar starkt på ett köp. Om jag säljer mina två modem så har jag nästan dragit ihop till datorn...
Till middag blev det nässelsoppa, jag var med och plockade men lagade inte till soppan. Vi plockade kanske tre liter nässlor som sköljdes och förväldes och hackades i väldigt små bitar sen får man slänga i lök och buljong och reda av med mjöl.
Jag kokade rabarbermarmelad med Isländskt recept
Recept:
Isländsk marmelad
1 kg rabarber (skurna i små bitar)
1 kg socker
3 dl vatten
Koka utan lock i en timme.
Häll direkt upp på rena burkar skruva på lock och vänd upp och ner.
Jag bytte ut sockret mot brunfarin det blev en vis smakförändring mot vanligt socker. På lördag ska jag koka en sats med rabarber och strösocker.
Jag sitter på bussen och skriver detta, nyhetens behag borde ha lagt sig för mig men jag tycker fortfarande det är underbart att 3g modemet fungerar så bra som det gör! Helt enkelt fantastiskt, nu säljer Siba eee pc 3g för endast 2900 kr, funderar starkt på ett köp. Om jag säljer mina två modem så har jag nästan dragit ihop till datorn...
onsdag 20 maj 2009
Sushi middag i stan och rabarber paj till efträtt på landet.
Vi köpte middag på Enskede sushi tog sen bussen till landet. Väl framme så väntade ny bakad rabarber paj. Super gott, speciellt nu när rabarberna är så mjuka i smaken.
I morgon ska vi montera studsmatta och grilla.
I morgon ska vi montera studsmatta och grilla.
tisdag 19 maj 2009
Hjälp i köket (recept 88)
Solen lyser och jag lyssnar på 17:45 ekot på radio. Sonen har hjälpt till i köket.
Vi har fixat en middag som vi hoppas är Kina influerad.
Fläskkarre med tomat.
1 kg fläskkarre (0,5 cm breda och 3 cm långa bitar)
12 tomater (skurna i mindre bitar)
3 gullök (grovt hackad)
3 klyftor vitlök (krossad)
4 cm ingefära (riven)
2 tsk fem kryddor
1 tsk Szechuanpeppar
1 dl risvin/shaosing
3 stjärnanis
Soya
3 msk jordnötsolja
Hetta upp oljan och bryn köttet. I med gullök/vitlök, kryddor och risvin. Låt fräsa en stund, i med tomaterna och koka i minst 30 minuter. Till grytan blir det ris.
Vi har fixat en middag som vi hoppas är Kina influerad.
Fläskkarre med tomat.
1 kg fläskkarre (0,5 cm breda och 3 cm långa bitar)
12 tomater (skurna i mindre bitar)
3 gullök (grovt hackad)
3 klyftor vitlök (krossad)
4 cm ingefära (riven)
2 tsk fem kryddor
1 tsk Szechuanpeppar
1 dl risvin/shaosing
3 stjärnanis
Soya
3 msk jordnötsolja
Hetta upp oljan och bryn köttet. I med gullök/vitlök, kryddor och risvin. Låt fräsa en stund, i med tomaterna och koka i minst 30 minuter. Till grytan blir det ris.
måndag 18 maj 2009
Snabb middag.
Kvälls möte på jobbet och jag har delegerat ut middags bestyren. För att det ska vara så enkelt/snabbt som möjligt blev det blodpudding och potatisbullar tillbehören var Keso och morötter. Potatisbullar gillar jag inte men blodpudding är riktigt gott.
Hoppas att det blir sol på torsdag så vi kan cykla till StickiNikki eller om delar av oss åker till landet...
Hoppas att det blir sol på torsdag så vi kan cykla till StickiNikki eller om delar av oss åker till landet...
söndag 17 maj 2009
Lång promenad mellan malmarna
I dag var det promenad på schemat och veckohandling. I morse satte jag upp gardiner med de på Ikea köpta gardin öglorna eller vad det heter, det visade sig att jag borde köpt 20 öglor istället för tio. Jag funderade på en tur till Ikea men avstod.
Istället blev det en fyra timmars promenad. Målet var Stockholms godaste glass StikkiNikki fantastsik god glass som är ekologisk och utan skumma tillsatser. Stora portioner får man, speciellt om ägarens man stjälper upp glass. Verkligen värt ett besök. Hann även springa runt Årstaviken med sonen som sällskap på cykel.
Istället blev det en fyra timmars promenad. Målet var Stockholms godaste glass StikkiNikki fantastsik god glass som är ekologisk och utan skumma tillsatser. Stora portioner får man, speciellt om ägarens man stjälper upp glass. Verkligen värt ett besök. Hann även springa runt Årstaviken med sonen som sällskap på cykel.
lördag 16 maj 2009
Klimatkompenserar flygturen...
I dag har jag i vanlig ordning tvättat och städat. Sen cyklade jag till Ikea vid Kungens kurva och handlade några små saker, det är väl någon form av klimatkompensation för sommarens flygresa? Antagligen får jag cykla många gånger till Ikea för att väga upp men jag har försökt. Innan Ikea så köpte jag god ost på Gamla Amsterdam
Osten fick följa med på Ikea.
Har hunnit med första joggar turen runt Kungsholmen. Är nu hemma och väntar på att riset ska bli färdigt till riset blir det en låda köttfärsgryta.
Osten fick följa med på Ikea.
Har hunnit med första joggar turen runt Kungsholmen. Är nu hemma och väntar på att riset ska bli färdigt till riset blir det en låda köttfärsgryta.
torsdag 14 maj 2009
Prag nästa!
Nu har jag beställt flyget till Prag och funderar på hotell Fortuna Luna 1999 för tre personer och en vecka inklusive frukost.
Till middag blev det kyckling curry och bröd, jag hann inte koka ris...
Det ska bli kul att testa restauranger i Prag. Nu är det några månader innan vi reser så vi får öva på Soldaten Svejk
Till middag blev det kyckling curry och bröd, jag hann inte koka ris...
Det ska bli kul att testa restauranger i Prag. Nu är det några månader innan vi reser så vi får öva på Soldaten Svejk
onsdag 13 maj 2009
Soldaten Svejk har styrt våra steg...
Efter att kollat priser på flyg och boende i Prag, så har jag bestämt mig att vi ska gå i Svejks fotspår. Det ska bli mycket intressant att se gatorna Svejk vandrat på, jag hoppas att det finns guidade Svejk turer. Jag kommer inte att testa alla caféer på samma sätt som Svejk eftersom det är en familje resa.
Jag har funderat på varför jag tycker det är så deprimerande med linsoppa som överasknings mat från frysen, finns inget värre att stoppa ner näsan i som en halv tinad låda linsoppa! Linsoppa och pannkakor är fantastiskt men linsoppa och ris känns liksom fattigt när jag vet att en låda kyckling curry ligger och lurar i frysen.
Jag har funderat på varför jag tycker det är så deprimerande med linsoppa som överasknings mat från frysen, finns inget värre att stoppa ner näsan i som en halv tinad låda linsoppa! Linsoppa och pannkakor är fantastiskt men linsoppa och ris känns liksom fattigt när jag vet att en låda kyckling curry ligger och lurar i frysen.
måndag 11 maj 2009
Ubuntu fierad cykel!
Vilken snabb leverans mina beställda presenter och klistermärken kom till Ica redan i morse!
Nu har köks datorn ett tjusigt Ubuntu märke och min cykel ser extra stilig ut med en Ubuntu symbol på fronten, även mobilen bär tecknet!
Nu har köks datorn ett tjusigt Ubuntu märke och min cykel ser extra stilig ut med en Ubuntu symbol på fronten, även mobilen bär tecknet!
Måndag kväll och träning.
Sen middag, det blir en låda kyckling gröncurry och ris. Sen ska jag cykla och träna en smula. Trist att det snart är sommartid på gymet, då kan det bli svårt att hinna med.
söndag 10 maj 2009
Cirkeln är sluten......
Eftersom vi läst klart Soldaten Svejk var det dags för middag på restaurangen med samma namn. Vi fick bord nästan omgående.
Till middag blev det:
Korv och ost tallrik (68 kr) Otroligt mycket mat och gott, perfekt att dela på innan maten.
Gulash Saper vodka (124 kr) rejäl portion god sås, ganska mört kött
Veprova ala kock (125 kr) Fläskkarré, knödel, surkål och sky. Brutalt gott tyckte jag och sonen.
det är nästan så att jag ska börja med söndags middag en gång i månaden på Svejk....
Vi hann även med loppmarknd, diska en jätte disk, köpa en rosa döskalle, fira en ett åring och sortera upp ett berg med tvätt. Nu är vi hemma och smälter den goda maten.
Till middag blev det:
Korv och ost tallrik (68 kr) Otroligt mycket mat och gott, perfekt att dela på innan maten.
Gulash Saper vodka (124 kr) rejäl portion god sås, ganska mört kött
Veprova ala kock (125 kr) Fläskkarré, knödel, surkål och sky. Brutalt gott tyckte jag och sonen.
det är nästan så att jag ska börja med söndags middag en gång i månaden på Svejk....
Vi hann även med loppmarknd, diska en jätte disk, köpa en rosa döskalle, fira en ett åring och sortera upp ett berg med tvätt. Nu är vi hemma och smälter den goda maten.
lördag 9 maj 2009
Ett berg av disk! (recept 70)
Redan runt halv nio tog vi tåget till gymnastik uppvisningen, innan vi stack marinerade jag en rejäl bit fläskkotlett för kvällens middag. Efter gymnastiken tog vi en snabb lunch i Hötorgshallen en kebab som inte smakade vad den borde och en fralla fylld med "Turkiska specialiteter" som absolut inte smakade vad den borde!
Hemma igen slängde jag in köttet i ugnen och började tvätta städa. Vi fick två gäster på middag som kunde komma med 30 minuters varsel (strongt gjort) och trevligt med middags gäster.
Till middag blev det ungsgrillad fläskottlet med sås havtorns sås och ris,
Recept:
Ungsgrillat fläsk med havtornssås.
1,4 kg fläskottlet (benfri)
Marinad:
2 dl risvin
3 klyftor vitlök (krossade)
3 cm ingefära (fint riven)
3 stjärnanis
chiliolja
fisksås
jordnötsolja
3 msk szechuanpeppar.
Börja med att skära ett rut mönster i svålen på köttet, blanda marinaden och lägg köttet i påse och slå över marinaden och låt marineras i en timme eller mer.
Ugnen ska ha en temperatur på 170 grader. In med köttet i ugnen med svål sidan upp. Köttet ska vara i ugnen ungefär 1,5 timmar.
Sås:
Sila av marinaden
4-5 tsk havtornssylt
1 tsk rödcurry pasta
1 buljong tärning
5 dl vatten.
Koka ihop tills såsen blir något tjockare.
Skär upp köttet i 1/5 cm tjocka skivor och häll över såsen.
Till middagen var det en sallad med färsk vitkål och morötter med ingefärs/vitlöks dressing.
Hemma igen slängde jag in köttet i ugnen och började tvätta städa. Vi fick två gäster på middag som kunde komma med 30 minuters varsel (strongt gjort) och trevligt med middags gäster.
Till middag blev det ungsgrillad fläskottlet med sås havtorns sås och ris,
Recept:
Ungsgrillat fläsk med havtornssås.
1,4 kg fläskottlet (benfri)
Marinad:
2 dl risvin
3 klyftor vitlök (krossade)
3 cm ingefära (fint riven)
3 stjärnanis
chiliolja
fisksås
jordnötsolja
3 msk szechuanpeppar.
Börja med att skära ett rut mönster i svålen på köttet, blanda marinaden och lägg köttet i påse och slå över marinaden och låt marineras i en timme eller mer.
Ugnen ska ha en temperatur på 170 grader. In med köttet i ugnen med svål sidan upp. Köttet ska vara i ugnen ungefär 1,5 timmar.
Sås:
Sila av marinaden
4-5 tsk havtornssylt
1 tsk rödcurry pasta
1 buljong tärning
5 dl vatten.
Koka ihop tills såsen blir något tjockare.
Skär upp köttet i 1/5 cm tjocka skivor och häll över såsen.
Till middagen var det en sallad med färsk vitkål och morötter med ingefärs/vitlöks dressing.
Tidig lördags morgon och ingen tvätt stuga.
Kaffet är snart klart och jag lyssnar på P1 och Naturmorgon, i dag ska jag alltså varken städa eller tvätta nu på morgonen. Vi ska snart bege oss på gymnastikuppvisning efter det är vi obokade fram till klockan fem då väntar tvättstugan. Får se vad det blir till middag, vi har en stor bit fläskkotlett som ligger och väntar...
fredag 8 maj 2009
Fredag och P1 ur en vanlig FM-radio!
Jag lägger sista handen på kvällens middag, det blir den Egyptiska fisken som jag tycker är väl värd minst en repris, jag ska laborera med receptet färsk chili och ingefära passar säkert men inte i kväll.
För ovanlighetens skull lyssnar jag på radio på det klassiska sättet, köks-datorn var upptagen när jag började laga mat.
För ovanlighetens skull lyssnar jag på radio på det klassiska sättet, köks-datorn var upptagen när jag började laga mat.
torsdag 7 maj 2009
Hemma från jobbet (recept 69)
Feber och huvudvärk samt konstig mage...
Trist som bara den att vara hemma och fattig blir jag!
Till middag blev det soppa och pannkakor.
Recept:
Lins och löksoppa.
3 dl gröna linser (blötlagda i några timmar)
3 dl ris
6 gullök (skuret i klyftor delade på hälften)
4 klyftor vitlök (krossade)
3 tsk timjan
2-3 buljong tärningar
2,5 l vatten
olivolja
chiliolja
Hetta upp oljorna och stek lök och vitlök till det får färg, i med kryddor, linser och vatten låt koka i 20 minuter. Häll i riset och koka en stund till.
Trist som bara den att vara hemma och fattig blir jag!
Till middag blev det soppa och pannkakor.
Recept:
Lins och löksoppa.
3 dl gröna linser (blötlagda i några timmar)
3 dl ris
6 gullök (skuret i klyftor delade på hälften)
4 klyftor vitlök (krossade)
3 tsk timjan
2-3 buljong tärningar
2,5 l vatten
olivolja
chiliolja
Hetta upp oljorna och stek lök och vitlök till det får färg, i med kryddor, linser och vatten låt koka i 20 minuter. Häll i riset och koka en stund till.
onsdag 6 maj 2009
Veckan rusar på och redan onsdag! (recept 68)
Hittade inget direkt intressant att lyssna på i dagens skiv recensioner (Svenska dagbladet) I måndags beställde jag några presenter från Ubuntu affären
och några Ubuntu klistermärken till mig själv, hoppas att det dyker upp snart :)
I kväll blir det potatis/rotfrukts gratäng till middag.
Recept:
Gratäng med potatis och selleri.
12 potatisar (skurna i ganska tunna skivor)
3 stjälkselleri (grovt riven)
1 gullök (grovt riven)
3 klyftor vitlök (krossade)
2 buljong tärningar (upplösta med 1/2 dl vatten
Mjölk (knappt så det täcker potatisen i grytan)
Svartpeppar.
Häll allt i en gryta, låt koka tills potatisen börjar mjukna. Häll potatis blandningen i en ungsfast form och grädda i ugn tills gratängen får fin färg och potatisen är lagom mjuk.
Till gratängen äter vi en sallad med morötter och rättika, en dressing av havtornssylt (hemma kokt!).
4 morötter (grovt rivna)
Lagom stor bit rättika (skurna i tunna stavar)
2-3 tsk havtronssylt
Örtsalt
Svartpeppar
en skvätt olja
(1 tsk riven ingefära passar säkert också)
Blanda och låt stå tills gratängen är färdig.
och några Ubuntu klistermärken till mig själv, hoppas att det dyker upp snart :)
I kväll blir det potatis/rotfrukts gratäng till middag.
Recept:
Gratäng med potatis och selleri.
12 potatisar (skurna i ganska tunna skivor)
3 stjälkselleri (grovt riven)
1 gullök (grovt riven)
3 klyftor vitlök (krossade)
2 buljong tärningar (upplösta med 1/2 dl vatten
Mjölk (knappt så det täcker potatisen i grytan)
Svartpeppar.
Häll allt i en gryta, låt koka tills potatisen börjar mjukna. Häll potatis blandningen i en ungsfast form och grädda i ugn tills gratängen får fin färg och potatisen är lagom mjuk.
Till gratängen äter vi en sallad med morötter och rättika, en dressing av havtornssylt (hemma kokt!).
4 morötter (grovt rivna)
Lagom stor bit rättika (skurna i tunna stavar)
2-3 tsk havtronssylt
Örtsalt
Svartpeppar
en skvätt olja
(1 tsk riven ingefära passar säkert också)
Blanda och låt stå tills gratängen är färdig.
tisdag 5 maj 2009
Var är solen?
Jag saknar redan solen och värmen. Dock behövs det regn så att vår natur inte helt torkar ut! Men nu får det räcka på några veckor.
Till middag blir det panang curry med kyckling, inget nytt recept i kväll! Man kan följa detta recept
i stället för grön curry tar man samma mängd panang curry. (Nu är det barn som ska ha middag också, men jag tycker nog att 4-5 msk curry pasta ger mer smak)
Jag hällde i endast två burkar cocosmjölk, inget lime blad och så rev jag några cm ingefära.
Till middag blir det panang curry med kyckling, inget nytt recept i kväll! Man kan följa detta recept
i stället för grön curry tar man samma mängd panang curry. (Nu är det barn som ska ha middag också, men jag tycker nog att 4-5 msk curry pasta ger mer smak)
Jag hällde i endast två burkar cocosmjölk, inget lime blad och så rev jag några cm ingefära.
måndag 4 maj 2009
Måndag kväll (recept 67)
Ny bromswire fixad till racern, förstår inte varför den går av så pass ofta.
I kväll blir det köttfärsgryta med risvin
Köttfärsgryta med selleri och risvin.
400 g köttfärs
2 gullök (fint skuren)
3 klyftor vitlök (krossade)
2 morötter (skurna i halvmånar)
4 stjälkar stjälkselleri (skuret o,5 cm breda bitar)
2 tsk spiskummin
1 dl risvin
2 paket krossad tomat
2 nypor råsocker
svartpeppar
chilipulver
lagom med ostronsås
olivolja
Hetta upp oljan börja med att steka morötter och lök. I med vitlök och selleri. Stek i 10 minuter. Dags för köttfärs och kryddor, stek tills färsen får färg och blir smulig. Häll i risvinet och fräs tills vätskan reducerat något. I med krossad tomat och låt puttra 20-30 minuter.
I kväll blir det köttfärsgryta med risvin
Köttfärsgryta med selleri och risvin.
400 g köttfärs
2 gullök (fint skuren)
3 klyftor vitlök (krossade)
2 morötter (skurna i halvmånar)
4 stjälkar stjälkselleri (skuret o,5 cm breda bitar)
2 tsk spiskummin
1 dl risvin
2 paket krossad tomat
2 nypor råsocker
svartpeppar
chilipulver
lagom med ostronsås
olivolja
Hetta upp oljan börja med att steka morötter och lök. I med vitlök och selleri. Stek i 10 minuter. Dags för köttfärs och kryddor, stek tills färsen får färg och blir smulig. Häll i risvinet och fräs tills vätskan reducerat något. I med krossad tomat och låt puttra 20-30 minuter.
söndag 3 maj 2009
Super lång helg...
Valborg, första maj (på en fredag)resulterar i en förvirrande lång ledighet. Redan i fredags visste jag inte riktigt vilken dag det var. Träff med gamla bekanta på 1 maj var roligt.
Nu ska jag bjuda på enklare lunch, veckohandla och sedan grilla i Hemfosa.
Nu ska jag bjuda på enklare lunch, veckohandla och sedan grilla i Hemfosa.