Blåsut är för mig det bästa av världar, jag har gasspis, nära till T-banan, kan oftast cykla till de platser jag ska besöka.
söndag 30 augusti 2009
Sista cahnsen för god glass...
Fisken står i ugnen och bulugurn står och sväller. Idag har vi målat porslin. Det var roligt, om tio dagar kan vi hämta våra alster. Efter porslinsmålningen drog vi oss till StikkiNikki för en sista glass för säsongen, godast som vanligt! Tydligen ska de ha öppet september ut om vädret tillåter.
Fisk till middag och ny tatuering!
Igår besökte jag Stockholm Inkbash för att åter bli tatuerad av Colin Dale
Efter en lång väntan fick jag ta plats på hans skinfäll, reslutatet blev lyckat tycker jag!
Till middag i kväll blir det fisk med chermoula.
Innan middagen ska vi installera ett grafikkort och hitta på något i solen...
Till hösten ska jag sträva efter en gång per vecka servera fisk och något vegetariskt
fredag 28 augusti 2009
Enkel middag...
I kväll var det tänkt att vi skulle äta bulgurotto men det blev sushi från Enskedeshushi istället...
Tyvärr inte lika bra som vanligt.
Jag poppar Spotify Nortec Collective står för underhållningen.
Tyvärr inte lika bra som vanligt.
Jag poppar Spotify Nortec Collective står för underhållningen.
torsdag 27 augusti 2009
Äntligen torsdag (recept 97)
Nu rullar allt på som det brukar, eftersom det är torsdag serveras det soppa och pannkakor.
Linssoppa med chorizo
2 dl gröna linser (som legat i vatten några timmar)
240g chorizo korv
3 gullök (fint hackad)
4 klyftor vitlök (krossad)
2 msk chili paste with sweet basil (Por Kwan heter märket)
5 gröna långa paprikor (skurna i lagom breda skivor)
Fisksås efter smak Istället för salt)
olja
Hetta upp oljan och stek lök, vitlök och korv tills det får fin färg.
Tillsätt chili patsan och fräs i några minuter.
Häll i linser och vatten låt koka tills linser blir lagom mjukach då är det dags för paprikan som får koka tills det mjuknat något.
Linssoppa med chorizo
2 dl gröna linser (som legat i vatten några timmar)
240g chorizo korv
3 gullök (fint hackad)
4 klyftor vitlök (krossad)
2 msk chili paste with sweet basil (Por Kwan heter märket)
5 gröna långa paprikor (skurna i lagom breda skivor)
Fisksås efter smak Istället för salt)
olja
Hetta upp oljan och stek lök, vitlök och korv tills det får fin färg.
Tillsätt chili patsan och fräs i några minuter.
Häll i linser och vatten låt koka tills linser blir lagom mjukach då är det dags för paprikan som får koka tills det mjuknat något.
tisdag 25 augusti 2009
Hjälp hemma (recept 96)
Sonen har lagat mat. Väldigt smidigt med tanke på att vi ska till Eriksdal för att simma. Det blev en falukorvsgryta, skönt att komma hem och maten är klar!
Recept:
Vidars korvgryta
1 ring falukorv (skuren i små bitar)
2 gullök (fint hackade)
2 morötter
3 kartonger krossad tomat
2 tsk panangcurry
Lagom med rödcurry pulver (Santa Maria)
1 krm gurkmeja
olja.
Hetta upp oljan och stek lök och morötter i tio minuter.
I med korv och stek en stund till....
Häll över krossad tomat och koka på svag värme i 30 minuter
Recept:
Vidars korvgryta
1 ring falukorv (skuren i små bitar)
2 gullök (fint hackade)
2 morötter
3 kartonger krossad tomat
2 tsk panangcurry
Lagom med rödcurry pulver (Santa Maria)
1 krm gurkmeja
olja.
Hetta upp oljan och stek lök och morötter i tio minuter.
I med korv och stek en stund till....
Häll över krossad tomat och koka på svag värme i 30 minuter
måndag 24 augusti 2009
Stekta gröna tomater (recept 95)
Måndag kväll och solen skiner!!
Till middag i kväll blir det fläskkarre kokt i mästar marinad, svartbön sås (i bönsåsen finns det även tre klyftor vitlök)stekta gröna tomater. Självklart blir det ris till.
Stekta gröna tomater.
5 gröna tomater (skurna i skivor)
3 klyftor vitlök (krossade)
3 msk risvin
Några nypor råsocker
Lagom med chilipulver
2-3 krm salt
olja
Hetta upp oljan och stek tomaterna i några minuter.
I med vitlök och socker samt chilipulver. Låt fräsa några minuter.
Häll över risvin och låt koka några minuter.
Till middag i kväll blir det fläskkarre kokt i mästar marinad, svartbön sås (i bönsåsen finns det även tre klyftor vitlök)stekta gröna tomater. Självklart blir det ris till.
Stekta gröna tomater.
5 gröna tomater (skurna i skivor)
3 klyftor vitlök (krossade)
3 msk risvin
Några nypor råsocker
Lagom med chilipulver
2-3 krm salt
olja
Hetta upp oljan och stek tomaterna i några minuter.
I med vitlök och socker samt chilipulver. Låt fräsa några minuter.
Häll över risvin och låt koka några minuter.
söndag 23 augusti 2009
Planera mat för nästa vecka...
Idag har jag kokat 1,5 kg fäskkarre (med ben) i mästarmarinad.
Det är tänkt att bli måndagens middag, hur resten av veckan blir får vi se.
Jag poppar Spotify, Sound Dimension står för underhållningen.
Det är tänkt att bli måndagens middag, hur resten av veckan blir får vi se.
Jag poppar Spotify, Sound Dimension står för underhållningen.
torsdag 20 augusti 2009
OST!!!!
Efter jobbet cyklade jag till Gamla Amsterdam som jag fortfarande anser är en butik där alla borde köpa sin ost.
Det blev 1 kg Gouda Westland (199 kr/kg) och 151 g Boerenkaas antik som är lagrad i åtta år! (449 kr/kg)
Westland osten är frukost ost och antik osten tänkte jag knapra på i kväll.
Jag poppar Spotify, en spel lista jag hittat.
Det blev 1 kg Gouda Westland (199 kr/kg) och 151 g Boerenkaas antik som är lagrad i åtta år! (449 kr/kg)
Westland osten är frukost ost och antik osten tänkte jag knapra på i kväll.
Jag poppar Spotify, en spel lista jag hittat.
söndag 16 augusti 2009
Borta bra men hemma bäst!
Vi kom hem utan större problem. Det känns konstigt att flyga i 1,5 timmar mellan Prag och Skavsta för att sedan sitta 1,5 timmar i buss till Stockholm....
Resan blir till slut ganska lång. Jag ser framemot när Ryanair inför stå platser på sina flygningar!
Prag besöket var lyckat, intressanta byggnader, väldigt bra kollektivtrafik kul hotell med massor av ryssar, några riktigt fina matstunder som rödbetsoppan vi åt till lunch efter loppis besöket. Loppisen var otroligt stor och man kunde köpa allt från ägg till en bil! Loppisen är öppen varje lördag och ligger vid metro stationen Kolblenova. Restaurangen ligger till höger vid metro uppgången, väl värt ett besök. Dyraste maten köpte vi på flygplatsen tre smörgåsar och dricka kostade 350 kronor!
Något alldeles extra var födelsedags fikat på café Louvre jag njöt av en strudel fylld med vallmofrön och plommon, helt fantastiskt gott.
Vi hittade flera bilder på soldaten Svejk: Svejk är själva anledningen att vi kom till Prag.
lördag 15 augusti 2009
Sonen firar födelsedag i Prag!
Sista heldagen i Prag och sonen fyller år. Han har lagt upp dagens schema på vad vi ska göra.
Det har varit intensiva och roliga dagar, synd bara att vi inte riktigt lyckats att äta Tjeckisk mat..
Bästa maten var på det Vietnamesiska gatuköket som vi hittade på Kinesiska markanden.
Vi åt middag där igår, det blev nuddelsoppa med kyckling som var väldigt god
torsdag 13 augusti 2009
Mat i Prag
Vi kanske har haft otur, men vi har inte hittat någon restaurang som serverar mat som får mig att bli riktigt lycklig!
Igår testade vi hotellets mat, inget att rekommendera men vi blev mäta. Nu ska vi på marknad och hoppas på intressantare mat till kvällen. Till lunch köper vi bröd i en liten kiosk bredvid tunnelbanan. Billigt och massor av olika intressanta brödsorter.
Igår testade vi hotellets mat, inget att rekommendera men vi blev mäta. Nu ska vi på marknad och hoppas på intressantare mat till kvällen. Till lunch köper vi bröd i en liten kiosk bredvid tunnelbanan. Billigt och massor av olika intressanta brödsorter.
måndag 10 augusti 2009
Runt i Prag
Hotellets frukost var över förväntan, gott bröd och god korv och leverpastej.
När det var dags för mellanmål tog vi en spårvagn och hoppade av när vi såg ett trevligt ställe. Det var en lokal bar som serverade öl och lättare mat, vi köpte korv.
Middagen valde via guide boken (Lonely Planet gratis bok från Aftonbladet), Legenda som enligt boken erbjöd god och billig mat som antingen kunde vara Tjeckisk eller mer internationell. Direkt billigt var det inte och någon Tjeckisk mat fanns det inte heller men framförallt var det inte gott. Vi testade schnitzel med pommes. Totalt smaklöst och tråkigt!
Vi hittade en ställe på vägen hem som vi ska testa i morgon, hoppas på bättre mat!
söndag 9 augusti 2009
Första dagen i Prag....
Resan ner gick utmärkt och åt lunch på flygplatsens restaurang, en buffé som för sitt pris var skaplig. Runt 50 kr per person är väl godkänt för att vara på en flygplats.
Hotellet är slitet men rummet är rent och i ganska gott skick.
Till middag blev det Italienskt (vi orkade inte springa runt efter något genuint Tjeckisk mat) stället låg på Na Porici 44, Prhana 1. maten var under all kritik Tagliatelle bolognesse gick inte att äta, lasange bolognese skulle jag inte ätit upp och pizza margherita som jag beställde var helt öken dålig!
Annars verkar Prag vara en intressant stad.
Hotellet är slitet men rummet är rent och i ganska gott skick.
Till middag blev det Italienskt (vi orkade inte springa runt efter något genuint Tjeckisk mat) stället låg på Na Porici 44, Prhana 1. maten var under all kritik Tagliatelle bolognesse gick inte att äta, lasange bolognese skulle jag inte ätit upp och pizza margherita som jag beställde var helt öken dålig!
Annars verkar Prag vara en intressant stad.
lördag 8 augusti 2009
Snart i Prag!
Vid den här tiden (14:00) är vi antagligen på vårt hotell i Prag!
Morgonen har ägnats till tvätta kläder.
Väl utomhus cyklade vi till ICA-Bea sedan cyklade vi till Palmyra kebab för lunch.
Det blev en kebab tallrik med pommes (85 kr) och en aubergine i bröd (45 kr)
Kebab tallriken ger valuta för pengarna, extremt mycket mat. Fräscht, gott och snabb service. Bättre kebab får man inte i Stockholm!
Nu ska vi smälta maten och sen kanske bada och packa...
fredag 7 augusti 2009
Fredags städning.
Delar av familjen har åkt till en kompis, så jag passar på att städa. När jag är klar ska jag växla pengar och köpa små saker som kan tänkas behövas i Prag.
Till middag i kväll blir det köttbullar (400g blandfärs) kokta i mästarmarinad , ris, tomatsallad och sötsur sås med riven ingefära och extra mycket chilisås.
Eventuellt ska vi hyra någon film till kvällen...
Till middag i kväll blir det köttbullar (400g blandfärs) kokta i mästarmarinad , ris, tomatsallad och sötsur sås med riven ingefära och extra mycket chilisås.
Eventuellt ska vi hyra någon film till kvällen...
torsdag 6 augusti 2009
Middag på Gojo Fasika...
Gårdagens middag åt vi på Gojo Fasika (Renstiernasgatan 48) Blev mycket besviken över att maträtten med torkat kött var borta från menyn. Vårt restaurang besök betalades med hjälp av en bunt LP-skivor!
Till middag i kväll blir det gröncurry och kyckling
Till middag i kväll blir det gröncurry och kyckling
måndag 3 augusti 2009
Middags förberedelser.. (recept 94)
Vi har hunnit med att sälja några vinylskivor och cyklat runt på Södermalm. I morgon får vi gäster kring middagsbordet det blir rostbiff kokt i mästar marinad och zucchini med chermoula , bönsås (med tre vitlöks och extra chilisås)
Till middag i kväll blir det gårdagens köttbullar med tomatsås, färska majskolvar och pasta.
Tomatsås.
4 kvisttomater (skurna i mindre bitar)
3 msk Kinesiskt risvin
1/2 tsk salt
Svartpeppar
3 klyftor vitlök
2 torkade Italienska chili
Olivolja.
Hetta upp oljan och stek vitlök och chili tills de mörknar.
Häll i tomater kryddor och risvin, låt koka tills det känns bra..
Till middag i kväll blir det gårdagens köttbullar med tomatsås, färska majskolvar och pasta.
Tomatsås.
4 kvisttomater (skurna i mindre bitar)
3 msk Kinesiskt risvin
1/2 tsk salt
Svartpeppar
3 klyftor vitlök
2 torkade Italienska chili
Olivolja.
Hetta upp oljan och stek vitlök och chili tills de mörknar.
Häll i tomater kryddor och risvin, låt koka tills det känns bra..
Ny rätt till lunch (recept 93)
Härligt med semester då jag redan innan tio kan stå vid spisen. Till lunch blir det zucchini med chermoula, receptet kommer från kokboken sonen hittade på Karlssons i Småland. Orientens mat & kultur av Barbara Lutterbeck och Jurgen Christ från ICA bokförlag, recepten finns på sidorna 82-83
Chermoula
Tillagningstid 10 minuter
ca 140 kacl/portion
Ingridienser (4 personer):
1 lök
3 vitlöksklyftor
1/2 tsk starkt paprikapulver
1/2 tsk malen spiskummin
1 krm grukmeja
4 msk citronsaft
salt och peppar
6 msk olivolja
Skala löken, tärna den fint och lägg den i en skål. Skala och pressa vitlöksklyftorna över skålen.
Tillsätt paprikapulver, spiskummin, gurkmeja och citronsaft. Salta och peppra och häll på olivoljan.
Blanda väl.
Zucchini med chermoula.
Tillagningstid: 30 minuter
Ca 200 Kcal/ portion
Ingredienser (4 personer):
500 g zucchini
2 satser chermoula enligt grundrecept (jag tyckte det räckte med en sats)
4 msk vatten
2 msk citronsaft
Värm ugnen till 160 grader (varmluft 140 grader)
Täck en bakplåt med aluminiumfolie. Skölj zucchinin och skär den i ca 1/2 cm tjocka skivor på längden.
Lägg succhini skivorna på plåten och bred ut chermoulan ovanpå. Häll 4 msk vatten
mellan skivorna och ungsbaka zucchinin mitt i ugnen i 10-15 minuter.
Lägg succhiniskivorna på ett fat och ringla citronsaft över. De är lika goda varma som kalla.
Till detta blir det jasminris. Jag ställer mig frågande till ugns temperaturen, rätten ska enligt bild i kokboken liksom se grillad ut. Jag drog på med ordentlig värme efter 15 minuter.
Eventuellt blir det en tur till blodcentralen...
söndag 2 augusti 2009
Barnvakt (recept 93)
Jag och dottern har varit barnvakt till min kusins son som är fyra år. Han och Simba vaknade klockan fem och jagade varandra i lägenheten! Jag gissar att de på något sätt är lika gamla.
Min son kom hem med en ny kokbok som heter Orientens mat & kultur, den har flera väldigt intressanta recept som ska testas. Jätte roligt att han intresserar sig för mat och hittar kokböcker!
Ett av receptet ska bli lunch i morgon!
Nu på kvällskvisten stekte jag köttbullar som vi ska äta i morgon
Recept:
Köttbullar.
400g köttfärs
3 klyftor vitlök (krossad)
1 msk risvin
rejält med chilipulver
lagom med salt
Blanda i hop till en smet och rulla små bollar och stek i panna med neutral olja.
Min son kom hem med en ny kokbok som heter Orientens mat & kultur, den har flera väldigt intressanta recept som ska testas. Jätte roligt att han intresserar sig för mat och hittar kokböcker!
Ett av receptet ska bli lunch i morgon!
Nu på kvällskvisten stekte jag köttbullar som vi ska äta i morgon
Recept:
Köttbullar.
400g köttfärs
3 klyftor vitlök (krossad)
1 msk risvin
rejält med chilipulver
lagom med salt
Blanda i hop till en smet och rulla små bollar och stek i panna med neutral olja.
lördag 1 augusti 2009
Första augusti!
Oj vad tiden rullar på, redan augusti!
Är väldigt nöjd med min vecka. Hela lägenheten ser trevlig ut, nu fattas det bara en smidig internetuppkopling i barnens rum. Jag får se vad jag ska hitta på :)
Jag har tvättat och sorterar nu tvätt. Funderar sen att cykla till Årsta och köpa en kebab...
Snart far vi till Prag!
Är väldigt nöjd med min vecka. Hela lägenheten ser trevlig ut, nu fattas det bara en smidig internetuppkopling i barnens rum. Jag får se vad jag ska hitta på :)
Jag har tvättat och sorterar nu tvätt. Funderar sen att cykla till Årsta och köpa en kebab...
Snart far vi till Prag!