söndag 29 september 2013

Söndagsmiddag.

Ugnsrostade grönsaker, friterad och marinerad tofu, diverse grönsaker samt en väldigt smakrik röra med rostade solrosfrön.
Till efterrätt äpplepaj, bullar, kanel drömmar och lingon inkokta päron en hel formidabelt härlig middag.

fredag 27 september 2013

Gårdagens soppa blir till pastasås.

Det blev en skvätt över från gårdagens broccolisoppa som ikväll transformeras till pastasås. En burk kikärter och två paket halloumi (tärnade och stekta) stod för själva transformationen.

onsdag 25 september 2013

Vegetarisk Shepherd's pie till middag .

Egentligen var det tänkt att det skulle bli lasagne till middag men Shepherd's pie är väl en engelsk kusin till lasagne?

Vegetarisk Shepherd's pie.
Koka potatismos på drygt 1 kg potatis.
3 dl sojafärs gärna mörk (koka upp 8 dl vatten och en buljong tärning och låt färsen svälla medans resten av ingredienserna fixas till)
3 gul lök (fint hackad)
1 rödlök (fint hackad)
4 morötter (tärnade)
4 msk HP sauce
2 msk tomatpuré
2 msk worsthershire sauce
svartpeppar och en gnutta salt.
Matolja
Hetta upp oljan och fräs lök och morötter tills löken får fin färg.
Rör puré och såser och stek tills löken får fin färg.
Tillsätt morötter och stek morötterna mjuka. Blanda grönsakerna med färsen och häll över i en ugnsfast form. Bre potatismoset över färsen och pensla eventuellt med ett uppvispat ägg. Grädda tills moset får färg.

tisdag 24 september 2013

Biryani med tofu.

Vegansk biryani till middag. Gott blev det och jag börjar se slutet av bönorna som kommer från min mammas odlingar. Min biryani kanske inte är kryddad som den ska men det är Blåsut style på den.

Biryani med tofu.
Börja med att koka 4 dl basmatiris med 1 kanelstång och lite gurkmeja.

1 paket tofu (skär upp i små tärningar)
3 gul lök (fint hackad)
5 klyftor pressad vitlök
4 msk riven ingefära
3 nävar brytbönor (skivas i 0,5 cm breda skivor
4 morötter (fint tärnade)
2 röda spetspaprika (skärs i mindre bitar)
1 dl rostade solrosfrön
2 msk dal makhani masala
1 tsk gurkmeja
2 msk tomatpuré
Svartpeppar och salt.
Olja
Hetta upp oljan och fräs lök, vitlök och tomatpuré tillsammans med kryddor.
Tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda tills grönsakerna är mjuka. Blanda grönsakerna med riset.

måndag 23 september 2013

Pastasås med bönor.

Jag har fortfarande kvar en säck bönor från min mors odlingar. Ikväll blev bönorna grunden i en Pastasås. Gott blev det och jag kom äntligen på att slänga i lite torkad svamp.

Pastasås med bönor och torkad svamp.
3 nävar bönor (skär upp i typ 2 cm bitar)
2 gul lök (fint hackad)
1 näve torkad svamp som mortals till pulver
3 klyftor pressad vitlök
2 msk tomatpuré
1 kartong passerade tomater
1 kartong sojagrädde
1 rågad msk insaltad chili
1 knippe persilja
Svartpeppar och kokosolja.
Hetta upp oljan och fräs lök och vitlök.
I med kryddor och tomatpuré låt chili och tomatpuré färga lökhacket.
I med övriga ingredienser och låt sjuda i 40 minuter.

torsdag 19 september 2013

Bondbönor i grytan.

Grönsaksgryta Kryddat med Dal makhani masala åt vi till middag. Poppadoms, kokos/yoghurt raita och gurk/persilja sallad.
Det blev godkänt även om jag rört ihop godare grönsaksgrytor.

Dal makhani gryta.
2.5 dl torkade hackade bondbönor (blötlägg några timmar)
3 gul lök (fint hackad)
4 tomater (skär i mindre bitar)
4 klyftor pressad vitlök
2 isländska rovor (tärnade)
1 näve små morötter (halverade)
2 msk dal makhani
1 msk insaltad chili
1 msk senapsfrö
2 krm hing
1/2 msk spiskummin
Svartpeppar och kokosolja.
Hetta upp oljan och fräs lök och vitlök samt kryddor.
Tillsätt tomater och låt sjuda tills tomaterna kokar sönder tillsätt resten av ingredienserna och fyll på med lite vatten koka tills bönorna är mjuka.

måndag 16 september 2013

Enkelt och gott

I helgen var jag hos min mamma och plockade lingon drygt 70 l räfsade vi ihop ett helt formidabelt lingonår i Skebo. Lingonen är kvar för att förädlas men jag tog med diverse grönsaker från odlingarna.
Några av grönsakerna wokade jag med Hot basil sauce, ingefära, vitlök, torkad chili, soja och ägg. Gott blev det och det gick snabbt att svänga ihop.

fredag 13 september 2013

Ångkokt tofu.

Härligt att det är fredag. Ångkokt tofu med diverse grönsaker och Kryddat med insaltad chili, hot thai basil sauce, risvin och rostade sesamfrön. Hur gott som helst.

torsdag 12 september 2013

Äntligen torsdag.

Soppa och pannkakor ska det vara när det är torsdag.
Kvällens soppa bestod till största del av bönor från min mors odlingar, en skvätt linser, lök, ingefära och krossade tomater. Jag kryddade soppan med panang curry

onsdag 11 september 2013

Favorit i repris.

Falafel med lite olika tillbehör hur gott som helst i vanlig ordning.

Sojafärs Kryddat med dill.

Igår slängde jag ihop en sojafärsgryta som jag kryddade med dill och givetvis lite chili. Grytan är vegansk och är snabb lagad.

Sojafärsgryta med dill.
3 dl sojafärs +8 dl vatten+ buljongtärning koka upp och låt svälla medans resten av färsåsen tillagas.
2 kartonger krossade tomater
2 gul lök (fint hackad)
2 msk tomatpuré
2 msk finsk stark senap
3 buketter dill (fin hackad)
2 tsk torkad chili
Svartpeppar, salt samt en skvätt olja.
Hetta upp oljan och fräs lök och tomatpuré.
Tillsätt krossade tomater och kryddor och sjud i 15 minuter.
Rör ned sojafärs och låt koka några minuter.

måndag 9 september 2013

Wokad mangold.

Från min kära mor fick jag med mig en kasse med grönsaker.
Mangold och persilja wokade jag med lite ingefära, tofu, vitlök, chili, risvin och hot basil sauce.
Gott blev det möjligen för lite chili.

onsdag 4 september 2013

Wok med tofu.

Igår kikade jag runt lite i en affär som heter Thailandstorget som ligger i Hökarängen. Det var första besöket för mig och jag hade tänkt att bara köpa tofu men köpte Hot basil sauce och chili paste with soybean oil efter tips från expediten i affären.
Chilipastan och risvin marinerade tofun. Squash, morötter, purjolök, broccoli, ingefära, vitlök och marinerad tofu wokades med Hot basil sauce.
Gott blev det och kul att få förslag på nya ingredienser.