fredag 4 december 2015

Två små rätter och torsdagens soppa

Wokade champinjoner och röd spetspaprika smaksatte jag med ingefära, vitlök, black bean garlic  sauce, risvin, fin hackad spanskpeppar samt en skvätt soja.
Tofu och stjälkselleri som smaksattes med vitlök, chilibean sauce, risvin, ingefära, risvinäger.

På det hela riktigt gott men jag föredrar att fritera tofun, det blir liksom lite trevligare att tugga på då.

I vanlig ordning kokade jag soppa i går då det var torsdag. Morötter, stjälkselleri, rejält med ingefära, gurkmeja, spiskummin och vitlök var det på ett ungefär vad soppan innehåller. Gott blev det och soppan helade min onda hals.
Det passar utmärkt att ringla sesamolja och några droppar Akabanga i soppan.

onsdag 18 november 2015

Variant av tacos?

Stekte tärnad tofu med purjolök, paprika och pumpakärnor kryddat med vitlök och kebabkrydda.
En sallad med tärnade morötter, svarta bönor, purjolök och en skvätt sesamolja och chilipulver. Guacamole och det rullades in i fajitas. Hur gott som helst speciellt om man droppar Akabanga chiliolja på.
Akabanga chiliolja är producerat i Rwanda av Sina Gérard, absolut den bästa chilioljan/sås jag testat faktiskt bättre än Sriracha! Möjligen lite svår att dosera tre droppar olja så sätter det rejäl sprätt på maten. Oljan är köpt i en affär i Rågsved som även säljer olika ingredienser från några Afrikanska länder.

torsdag 5 november 2015

Auberginerullar.

Auberginerullar fyllda med vita bönor morötter och ost som bakades i ugnen med en mustig tomatsås.
Lyckat resultat, helt klart något jag ska göra fler gånger.

onsdag 4 november 2015

Två små rätter.

I går friterade jag tofu för första gången på länge och det blir alltid så fint resultat.
Tofun wokades med paprika och purjolök samt en skvätt risvin och några andra smaksättare.
Champinjoner med purjolök och black bean garlicsauce var rätt nummer 2. Båda rätterna blev väldigt lyckade.
Ingefära och vitlök fanns givetvis med i båda rätterna.

torsdag 8 oktober 2015

Woka vitkål.

Vitkål, morötter, paprika och tofu wokade jag med ingefära, vitlök, chilibean sauce och lite andra smaksättare. Mot slutet rörde jag ner rostade jordnötter. Väldigt gott med knapriga nöter i woken.

lördag 26 september 2015

Fisksmisk

Då var det lördag igen och jag har tvättat och städar i vanlig ordning.
Ett paket fisk och en burk bönor mosade jag och kryddade med bland annat kebabkrydda och ostronsås. Jag kluttade ut smeten i lagom stora burgare och stekte i gjutjärnspannan.
Till fiskburgarna var det ugnsrostad potatis, rivna morötter med ingefära och lime samt en sås gjord av krossade tomater och rostade sesamfrön.
Gott blev det...

tisdag 22 september 2015

Vegan måndag.

Sojagranulat som i vanlig ordning fick koka länge med krossade tomater och diverse kryddor. Den här gången med en massa kantareller som piffade upp middagen rejält.
Tomater och fårostsallad åt vi till förutom spagetti förstås.

torsdag 10 september 2015

Fisksmisk

Vet inte när jag lagade fiskbiffar till middag. Men i går var det dags igen med helt ok resultat, möjligen lite för salta och möjligen utan spiskummin.
Så här gjorde jag på ett ungefär :
400 gram fisk och en burk kidneybönor körs med en stavmixer. Kryddade med fin hackad chili, ostronsås, sesamolja, spiskummin och sriracha. Stek i olja och serverades med ris och yoghurtsås med tahini och rostade sesamfrön.

fredag 28 augusti 2015

Squash med fårost och rostade sesamfrön.

Ett visst överskott av squash som marinerades med olja och diverse kryddor och lagades till i ugnen med fårost och rostade sesamfrön. Bönröra och ris fyllde magen.

onsdag 12 augusti 2015

Sambar och sötpotatis.

Sonen åter hemma från sitt 11 veckors äventyr i Indien, trevligt att han är hemma igen.
Kraftigt ressugen och väldigt sugen på Indisk mat slängde jag ihop en sambar gryta med sötpotatis och gröna ärtor.
Dahl och kokosraita.
Just i kväll äter inte sonen middag med mig så jag kan inte få ett expert utlåtande om det var en bra variant av indisk mat men jag tyckte det var helt ok.
I går åt dock sonen middag i Blåsut, wok med grönsaker och tofu kryddat med chili bean sauce, risvin och lite annat smått och gott.

söndag 19 juli 2015

Sallad med tomat, fårost och mynta.

Grillad kyckling från affären och en tomatsallad med fetaost och mynta passar perfekt en söndag i slutet av juni.

onsdag 17 juni 2015

Veganska middagar.

Sojafärsgryta och pasta i måndags och en wok med tofu och färsk vitkål igår.
Sojafärsen  var från Anamma
 riktigt bra även om jag tycker att den var lite för salt. Jag föredrar sojagranulat som jag fixar till själv.
Färsk vitkål passar utmärkt att woka och passar bra till tofu.

torsdag 4 juni 2015

Linssoppa med äpplemust

Liten variant av alla de linssoppor jag kokat. Vet inte om det var 2 dl äppelmust som gjorde soppan så lyckad. Övriga ingredienser som sambar, morötter, lök, vitlök har jag slängt ner i soppkastrullen förut.

måndag 1 juni 2015

Vegan måndag

Ett gäng tomater som börjat krokna var väl lite förutsättningen för kvällens middag.

Sojagranulat, lök, vitlök, rökt paprikapulver, torkad chili, lagerblad, svartpeppar, salt och de där tomaterna kokades ihop till en pastasås.
Helt ok pastasås blev det.

fredag 29 maj 2015

Ladda inför maraton.

Via Blocket fick jag tag på en startplats till maraton som går av stapeln imorgon.
250 kronor kostade kalaset och får väl ses som ett riktigt kap.
Så här kvällen före laddar jag med grillad kyckling, grönsaker och bröd.
Morgondagens lopp är lite som en övning innan det planerade loppet i Turkku om en månad.

söndag 24 maj 2015

Qourn i grytan.

2 påsar qourn, 1 påse wokgrönsaker, 2 burkar kokosmjölk, fisksås, ostronsås, citrongräs, ingefära, vitlök och en rejäl klick med country stile red curry. Blev fredagens middag. En favorit i repris, jag föredrar grön curry men gott var det.

måndag 11 maj 2015

Tofu och black bean garlic sauce i woken.

Tofu, 2,5 st röda paprikor, 1 morot, ingefära, vitlök, black bean garlic sauce, risvin, ljus soja, sesamolja och 1 krm Kong sem chili (galet stark chili i olja).
Jag hackade upp grönsaker och tofu som sen wokades.
Väldigt gott och skapligt enkelt att svänga ihop en måndags kväll i maj.

lördag 9 maj 2015

Sojafärssås, wok och hamburgare.

Veckan har rullat på som vanligt. Veckans höjdpunkt var nog woken med friterade champinjoner.
Kvällens lammfärsburgare slank förstås ner.
Idag åt jag sorbet på Stockholms absolut bästa glashus, Stikkinikki gelato.

måndag 4 maj 2015

Löparfrukost

Inför en längre löprunda tycker jag det är bra att starta dagen med en rejäl frukost. Ägg, bacon, korv, bönor och bröd funkar utmärkt.

söndag 12 april 2015

Äntligen kroppkakor.

Igår var jag inbjuden på kroppkaks middag och eftersom det var första gången för mig så var min huvuduppgift att iaktta och lyda mästarnas order.
Jag började med att skala 8 kg potatis varav 1.5 kg kokades för att bli potatismos.
Resterande plugg rivdes och kramades ur och allt potatisvätska sparades för att stärkelsen.
Den rivna potatisen blandades med moset och stärkelsen samt en skvätt mjöl.
Finhackad lök, qournbitar, salt, liquidsmoke och kryddpeppar är fyllningen.
Vi formade mindre klot som fylldes med en dryg matsked fyllning.
Kroppkakorna sjöds i saltat vatten ungefär 30 minuter.
Av 8 kg potatis blir det ungefär 20 rejäla kroppkakor.
Skirat smör, lingonsylt och bregott med havssalt var det som tillbehör.
Gårdagens middag var en riktig höjdare och vi bestämde ett nytt datum för kroppkakefrossa.

onsdag 8 april 2015

Sambar och aubergine.

Slut på matlådor i frysen så jag lagade till en rejäl sats med auberginesambar.

Auberginesambar.
2 aubergine (tärnade och med 1 tsk salt för att få bort en del vätska)
3 fint hackade gula lökar
1 knippe fin hackad koriander
3 klyftor pressad vitlök
2 msk fint riven ingefära
5 grovt rivna tomater
1 kartong kikärtor
1 kartong stora vita bönor
1 dl röda linser
1 med svarta senapsfrön
1 msk spiskummin
2 msk sambar
1 rågad tsk gurkmeja
2 msk kokosolja
Salt och ungefär 4-5 dl vatten.

Hetta upp kokosolja och stek senapsfrön tills de börjar poppa, tillsätt övriga kryddor, vitlök och ingefära. Fräs blandningen i ca 10 sekunder.
Tillsätt lök och stek i 10 minuter.
Rör ner tomaterna och låt koka på svag värme tills såsen tjocknat något.
I med linser och vatten koka tills linserna mjuknat, mixa så att en del av linserna mosas.
I med aubergine och koka tills de är mjuka och rör till sist ner kikärtor och bönor samt koriander.

lördag 28 mars 2015

Pasta och färssås.

Rökt paprikapulver i sojafärssåsen är en hit.
Ibland tycker jag att sojagranulat får en lite trist bismak vilket döljs med rökt paprikapulver.
Givetvis måste vitlök, chili och lök med i såsen för att det ska smaka.

onsdag 11 mars 2015

Sambar och aubergine.

Aubergine, morötter, gul lök, 1 burk krossade tomater, linser vitlök, ingefära, spiskummin, svarta senapsfrön, hing, socker,salt, sambar och några dl vatten kokades ihop till kvällens middag.
På det stora hela riktigt gott, men kojisraita ska serveras till grytan vilket vi inte hade ikväll.

söndag 8 mars 2015

Lammfärs

Lammfärs biffar kryddade med koriander, garammasala, chili och vitlök. Hur gott som helst och så smidigt att svänga ihop.

lördag 28 februari 2015

Friterade aubergine och champinjoner.

Kvällens två rätter är lite hitte på mat. Grunden är friterade champinjoner och friterad aubergine.
Selleri, vitlök, ingefära, chilibeansauce, soja och risvin wokades med svampen.

Salladskål, rökt paprikapulver, risvin, black bean sauce och soja wokades med auberginen.

Gott blev det och kul att hitta på något nytt.

torsdag 26 februari 2015

Morotssoppa och ugnspannkaka.

Morotssoppa kryddad med vitlök, rökt paprikapulver och vitlök samt ugnspannkaka med äpple står det på menyn ikväll.

måndag 16 februari 2015

Ost är fantastiskt.

På nordiska museet var det ostmässa. En helt fantastisk mässa med precis lagom antal utställare. Med undantag av några få större ost tillverkare så var det bara relativt småskalig ost produktion som gällde. Engagerade ostillverkare som bjöd på väldigt goda ostar, svårt att välja någon riktig favorit bland alla godbitar som presenterades.
Några ostar köpte jag med mig hem så det blir ostfest varje dag framöver.

onsdag 11 februari 2015

Råstekt brysselkål.

Jag hittade ett recept där brysselkål var själva råvaran jag ville ha tips på hur det ska lagas.
Jag följde recept men tog färsk chili, risvin, sesamolja och ljus soja som jag trodde skulle passa och det gjorde det. Gott och lätt att laga till.

måndag 26 januari 2015

Potatis/ärtcurry och dhal till middag.

Alltid lika gott och det går att variera curry och andra kryddor för att få variation.
Dhal, potatis/ärtcurry, kokosraita och ris är en enkel och väldigt god mat vardag som helg.

onsdag 21 januari 2015

Curry med sötpotatis.

Sötpotatis och diverse Indiska kryddor blev till en helt ok curry samt dahl och en raita med kokos och koriander.

Stekt och wokad tofu.

Wok med spetskål, rödlök, morötter och stekt tofu Kryddat med vitlök, ingefära, risvin, sesamolja, ostronsås och black beansauce.
Hur gott som helst och så tar det inte så lång tid att laga till.

måndag 19 januari 2015

Årets tristaste middag.

Allt som oftast blir jag nöjd med det jag producerar i köket men inte igår, auberginegratängen blev helt misslyckad det var länge sedan jag ätit något så trist och smaklöst. Helgens brödbak blev åtminstone lyckat.