söndag 24 januari 2010

Söndagsstek (recept 158, 159, 160)

Idag hämtade vi våra koppar från Creativity house, snyggt blev det!
Till middag äter vi kalvstek, ugns rostade rotfrukter och en tomatsås som har kokat länge...

Kalvstek
2kg kalvstek
2msk salt
Rejält med oregano, rosmarin och paprikapulver
5 klyftor vitlök
1 kruka timjan
175 grader varm ugn.
Ta ut steken från nätet, skär en skåra längs köttet och peta in vitlök och timjan. Gnugga in övriga kryddor och dra på nätet.
Stek i ugn tills köttet får en innre temperatur på ca. 60 grader.

Ugns rostade grönsaker
Rejält med potatis, morötter och rödlök, skurna i lagom stora bitar.
3msk olivolja
Rosmarin och oregano efter smak
Rivet skal från en citron.
Blanda och kör in ugnen 30-40 minuter på 225 graders värme.

Tomatsås
1 kartong krossad tomat á 500g
2 gullök (skuret i mindre bitar)
1 liten bit kanelstång
4 stycken kryddnejlikor
3msk portvin
5cm ingefära (skalad)
1tsk kardemumma
Smaka av med salt.
Neutralolja
Hetta upp oljan och stek löken tills den får färg.
Häll i resten av ingredienserna och koka på svag värme minst en timme!
Lyft ur kanelstång och ingefära, mixa med stavmixer och späd eventuellt med vatten.

Inga kommentarer: