måndag 13 juli 2009

Kantareller! (recept 87 och 88)


Det växer kantareller så det dånar i skogen!
Jag ansvarade för två middagar, båda gångerna andvände jag kött och grädde från gården samt svamp från skogen. I morgon åker vi tillbaka mot Rosalagen, vi har haft väldigt trevligt och fantastiskt kul att hitta svamp.

Kött och kantarellgryta

1,5 kg innanlår av nöt (skuret i 3 cm långa och 0,5 cm breda strimlor)
2,5 l rensade kantareller (de största klöv jag annars ska svampen vara så hel som möjligt)
3 gullök (skuret i tunna skivor)
2 dl Kinesiskt risvin
9 dl grädde!!
2 tsk rödcurry pasta
2 msk maizena mjöl
Rejält med soya
rapspolja

Hetta upp oljan och stek köttet tills det får färg, stek i omgångar så pannan är riktigt het.
Hetta upp lite olja i en kastrull och stek svamp, lök och currypasta i tio minuter, rör försiktigt så inte svampen går sönder.
Häll i kött,soya och risvin.
Låt koka en stund och häll i grädden. smaka av med salt och rör ner maizenan koka i några minuter till.
Till detta var det Värmländsk färskpotatis och sallad.
Det blev otroligt gott!!!! Jag vill göra det en gång till men utan grädde och någon kul grönsak i grytan också.

Köttbullar kokta i tomatsås och svamp.

1 kg köttfärs (från gården)
3 dl fint hackade kantareller
2 klyftor pressad vitlök
2 tomater (skurna i små tärningar)
1 gullök (fint hackad)
2 burkar krossad tomat á 400 g
2 kartonger krossad tomat á 500 g
Olika ortkryddor som kan tänkas passa: Timjan, oregano etc.
Lagom med svartpeppar
2 buljong tärningar
1 dl grädde
Olivolja

Hetta upp oljan och stek lök och vitlöktills den gulalöken får färg.
I med tomat tärningarna och stek i tio minuter.
Smula ner buljongen, kryddor och häll över tomatkrosset.
Låt koka i 60 minuter.
Rulla rejäla köttbullar av köttfärsen och lägg ner dem försiktigt i tomatröran, låt koka i 60 minuter till.
servera med pasta och en sallad.
Smakade också bra men inte lika gott som receptet ovan.

Inga kommentarer: