lördag 26 mars 2011

Cassoulet inspirerad middag och smetana. (recept 308, 309)


Tvätt och promenad in till kulturhuset för besöka Japansk loppis det vill säga 99% tjejer kvinnor som sålde i mitt tycke konstiga små saker!
Till middag blev det fläskkarré som gosat till sig i ugnen drygt fyra timmar och en sockerkaka med rostade sesamfrön och smetana.
Old bay gryta.
1kg fläskkarré (skuret i lagom stora bitar)
4 lagerblad
1 limeblad
3msk tomatpuré
1 kartong krossad tomat
3dl rött vin ( i vårt fall Petit nr. 2770 passar även utmärkt till maten!)
4dl torkade vita bönor (lägg i blöt kvällen innan)
4 gul lök (skär i klyftor)
4 klyftor vitlök (skala och banka till dom)
Olivolja
vatten.
Börja med att bryna köttet.
I med allt i en gryta och fyll på med vatten så det täcker.
In i ugnen tills kött och bönor är klara, temp i ugn 175 grader.

Sockerkaka med sesamfrö och smetana topping.
1 omgång sockerkaka (jag hittade receptet i vår kokbok)
100g mörk choklad (krossa i små bitar)
4msk rostade sesamfrön
1 burk smetana+2msk citrusmarmelad (vispas med elvisp en liten stund)
Blanda i chokladen i smeten
Smörj formen och bröa med sesamfrö, häll i smet och grädda
Skiva upp sockerkaka och spritsa på smetana.


Nachobuffé igen.

Till middag igår åt vi nachobuffé på Hellströms. Tjugo kronor kostar det om man köper något att dricka i baren och barn är välkomna fram till klockan nio.
Väldigt smidigt en fredag när jag stigit upp extra tidigt.

torsdag 24 mars 2011

Soppa och kalvdans (recept 307)

Soppa i vanlig ordning eftersom det är torsdag. Till efterrätt så åt vi kalvdans som enligt min smak är bland det godaste som överhuvudtaget går att äta, kvällens kalvdans var av någon anledning ännu godare än den brukar vara!
Soppan blev klart godkänd även om det inte på något sätt matchar kalvdansen.
Soppa med torkad kål och små pasta bitar.
1/2 paket torkad kål (klipp bort de stjälkar som verkar för tjocka och lägg i blöt en stund)
1dl linser
4dl sån där spagetti som är väldigt tunn och i små bitar
4 morötter (skär i slantar)
4 st gul lök (skuret i tunna skivor)
4 klyftor krossad vitlök
250g bladpersilja (hackad)
2msk hackad ingefära
2tsk spiskummin
2tsk koriander (den i pulver form)
1tsk senapspulver
2 buljongtärningar
En rejäl klick med smör
2l vatten.
Smält smör i en lagom stor kastrull.
I med spiskummin, koriander, senapspulver, ingefära och vitlök, fräs runt tills alla fina dofter sticker i näsan.
Släng ner gul lök och stek en stund till.
Tillsätt allt förutom spagetti och persilja och koka tills kål och linser känns mjuka.
Avsluta med spagetti och persilja och koka tills pastan är färdig.






Jamie Olivers kokbok för android lurar!

Jag har precis köpt Jamie´s 20 minutes meals för android lurar. Jag har bara tittat runt lite och det verkar som en prisvärt program.
Bra upplagt i steg för steg och så hojtar Jaime till så man inte glömmer riset eller liknande!

Gröncurry tofugryta.

Helt och hållet är väl inte kvällens middag med tanke på ostronsås och fisksås, kycklingen är alltså utbytt mot 1kg tofu.
Panic! At the disco underhåller via Spotify premium-Linux preview.

tisdag 22 mars 2011

Tofu gryta igen.

Grytan med tofu, grädde och insaltad chili blev en hit, så det blev en repris på den till middagen denna soliga tisdag.
Insaltad chili kan man slänga i lite vad som helst och det piffar till det mesta och sätter karaktär på maten. Jag funderar på att ha en vecka med mat där insaltad chili är grunden.

måndag 21 mars 2011

Dumplings och tofu. (recept 306)

Underbara sol, lite trassligt att cykla sedan tunnelbanan lagt ner och alla längs linje 19 måste åka buss.
Till middag i kväll blir det dumplings och en tofu wok.
Max Romeo underhåller via Spotify premium- Linux preview.

Tofu och sivri paprika wok.
500g tofu (skuret i lagom små kuber)
Marinad:2msk risvin,2msk mango chutney,1msk mörk soja-marinera tofu i 20 minuter.

5 sivri paprika (skärs i bitar på ungefär 1X4cm)
4 salladslök i lagom stora bitar
1/2 salladskål huvud (dela på hälften och skär i tunna strimlor)
1-2msk fint hackad ingefära
4 klyftor pressad vitlök
2tsk cihli bean sauce (1msk är bättre men alla ska kunna njuta av maten)
1tsk sesamolja
olja.
Hetta upp olja släng i chili bean sauce.
Rör ner ingefära och vitlök och woka i 10 sekunder.
Woka salladskål först och sedan i med paprika och lök.
Vänd ner tofun och fräs runt allt en stund till.



söndag 20 mars 2011

Äntligen dumplings! (recept 305)

Så äntligen har jag testat att göra dumplings, hur gott som helst och pilligt att göra. Man bör titta på dumplings videon som risvin och chili mannen länkar till, vilket inte jag gjorde så mina dumplings ser lite konstiga ut men smakar himmelskt.
Jag följde inte receptet helt, 2msk salt tyckte jag var för mycket så jag tog 1msk salt vilket räckte för min smak.
Dumplings ska jag göra fler gånger men då ska jag testa att dra degen  i en pastamaskin som jag eventuellt kan få tag på.

torsdag 17 mars 2011

Beställning av mat och soppa (recept 304)

Smickrande att laga mat på beställning, kyckling med grön curry var önskemålet. 
Självklart kan man inte komma till Blåsut bara för att hämta mat, så torsdag som det är åt vi soppa och pannkakor.
 
Linsoppa med bacon.
2 paket bacon (skär i små tärningar)
4 gul lök (fint hackade)
4 klyftor krossad vitlök
2dl röda linser
1dl bulgur
2msk worecestershire sauce
1 buljong tärning
Lagom med timjan, svartpeppar, rosmarin och salt.
1,5-2l vatten.
Stek bacon i en kastrull i med lök och vitlök och fräs tills lök mjuknat fått färg.
I med resten och koka tills det känns bra.



söndag 13 mars 2011

Variant av sunday roast. (recept 303)


Av olika anledningar en sorglig söndag. 
Då passar det att äta en rejäl middag och ha lite trevligt trots rådande omständigheter.
Jag har under en längre tid funderat på "sunday roast" och i synnerhet Yorkshire pudding som är en vital del av  sunday roast middag.
Nu blev det inte en riktig sunday roast middag, köttfärslimpa istället för rostbiff och brunsås istället för gravy. Det blev fantastiskt gott speciellt brunsås, potatismos och yorkshire pudding blev tillsammans en höjdare. Gröna ärtor, morötter och rödlök var det också!
Glass, maränger och chokladsås till efterrätt.


Köttfärslimpa.
1kg köttfärs
1,5dl havregryn+3dl mjölk (låt svälla i 20 minuter)
2 ägg
2msk Worcestershire sauce
1-2msk senap (helst senap gjord på Colemans senapspulver)
timjan, svartpeppar och oregano i lagom mängd
2tsk salt
1 paket bacon
Blanda ihop allt förutom bacon och låt stå en stund.
Forma till en limpa och täck köttfärsen med bacon.
Grädda i ugn i kanske en timme, 200 grader varmt i ugnen.





Yorkshire pudding! (recept 302)

Yorkshire pudding är lätt att göra och så blir de så fina. Receptet är från ett avsnitt av Jamie Olviers middag på 30 minuter.
Yorkshire pudding.
1 kopp mjölk
1 kopp mjöl
1 ägg
Salt.
Blanda och låt smeten stå en stund.
Grädda i muffins formar tills de är klara, ugnen ska ha en temperatur på 225 grader.

lördag 12 mars 2011

Tre små rätter (recept 299, 300. 301)

Vet inte riktigt vad jag tänkt att laga till middag denna kväll. Någonstans fanns tanken på dumplings men det får jag vänta med ett tag till.
Lite plötsligt fick vi en vegetarisk mamma på besök (min) så något vegetariskt fick det bli. Kvällens middag skapades när jag stod framför spisen så jag är lite osäker på vad jag exakt slängde i woken, men på ett ungefär gjorde jag så här:

Friterad tofu med hosin sås.

500g tofu som skärs upp i lagom stora bitar och friteras
4 salladslök
1msk fint hackad ingefära
1msk pressad vitlök
4msk hosin sås
olja.
Hetta upp woken och häll i lite olja och fräs vitlök och ingefära en liten stund.
I med tofu, salladslök och sås, stek en liten stund till.
 
Tofu med svamp och söt basilika.
Marinad: 4msk risvin, 2msk ostronsås, 1msk soja och lite fint hackad ingefära
500g tofu (skuret i tärningar på 2X2 cm)
Rejält med söt basilika
4 salladslök
1 näve torkade höstkantareller (låt svampen stå i en skål vatten en liten stund)
lite sesam olja och kanske mer salt
Olja.
Blanda marinad och rör ner tofu, låt stå i 20 minuter.
Hetta upp oljan och börja med att steka svampen.
I med tofu och woka en liten stund avsluta med att röra ner söt basilika och salladslök.
 
Fläskfilé med stjälkselleri.
Marinad: 4msk risvin, 2msk hackad ingefära, 2msk pressad vitlök, 2msk soja, 1msk mörk vinäger, 1tsk krossad stark chili och två rågade tsk maizena)
300g fläskfilé (strimlad)
5 sivri paprika (lagom stora bitar)
4 stjälkar selleri (lika stora bitar som köttet)
Olja.
Hetta upp oljan och stek köttet tills det är nästan klart i med resten och woka en stund till.



Pizza.

Fredag och pizza kanske inte är så spännande. Vi slank in på iBolina 2 och åt middag. 
Ibolina med chilimarinerade räkor, Mozarella och Bresaloa blev kvällens beställning. 
Goda pizzor helt klart, men jag tror att jag fortfarande hellre köper  hämtmat från Sofi grill & pizzeria.

torsdag 10 mars 2011

Plättar

Soppa som vanligt men jag stekte Plättar istället för pannkakor. Lite pyssligt med plättar. Väl värt besväret, det känns lite lyxigare! Linssoppan kryddades med ingefära, lime juice och Old bay seasoning, lyckad omgång soppa!

onsdag 9 mars 2011

Kyckling curry och Finsk bondost.

Till middag blir det kyckling med grön currypasta. Efterrätt blir det också, Finsk bondost som jag hittade på Matdax i Högdalen.
Helst ska man ha hjortron till osten men jag kokade några äpplen med vatten och socker och rörde ner en rejäl kula hemgjord mandelmassa.

tisdag 8 mars 2011

Semla

Semlorna blev helt suveräna, det var nog mandelmassan som gjorde det!

Tofu och grädde. (recept 298)

Vegetarisk tisdag blev det ikväll och väldigt gott blev det. Till grytan åt vi fullkornspasta och rivna morötter med maltvinäger.

Tofugryta.
500g tofu (skuret i ungefär en tärnings storlek)
1 kartong krossad tomat (500g)
4 gul lök (fint hackade)
4 klyftor pressad vitlök
3msk tomatpuré
3dl grädde
1,5dl vatten
Lagom med Franska örter, timjan och svartpeppar
Olivolja.
Hetta upp oljan i en kastrull och stek lök och vitlök en liten stund.
I med resten och låt koka på svagvärme i kanske 25 minuter.
Smaka av med lite mer salt om det behövs.

måndag 7 mars 2011

Äntligen semlor! (recept 296, 297)

Semelbullarna står på plåten och jäser. Mandelmassan är hemgjord, det var väldigt enkelt men jag behöver en bättre mixer eller liknande. Min stavmixer blev ordentligt varm.

Deg för semlor.
1dl grädde
3dl mjölk
9dl vetemjöl
2msk socker
Knappt ett 1/2 paket jäst och en gnutta salt.

Blanda grädde och mjölk och lös upp jäst, socker och salt.
Rör ner mjöl och låt degen jäsa till dubbel storlek.
Knåda ihop degen och forma åtta stycken bullar, låt jäsa en liten stund till.
Grädda i 225 graders värme tills bullarna är klara.

Mandelmassa.
200g mandel
1,5dl socker
0,5dl florsocker
2msk vatten.
Mixa mandel och socker. Rör ner vattnet och knåda ihop till en deg som ska kännas som just mandelmassa

Fisk och grönt ris (recept 294 295)

Fisk med sju kryddor och ris kokt med dill och bondbönor blev det till middag.
Istället för basmatiris/bondbönor tog jag jasminris och sojabönor. Tyvärr blev riset inte lika gott som det ris jag fick en portion av i helgen.
En omgång bröd står och jäser...

Fisk med sju kryddor.
800g fiskfilé
sju kryddor
saft från 1 lime
2msk risvin
Lagom med salt.
Salta och häll på rejält med sju kryddor på fisken och lägg i en ugnsform.
Häll över lime saft och risvin och in i ugnen tills det är klart.

lördag 5 mars 2011

Ost och nudelsoppa.

Till mellanmål blev det en skål pho ga (129 kr) eller Vietnamesisk nudelsoppa med kyckling på restaurang Taste of Vietnam. Taste of Vietnam ligger på Södermanagatan 8.
Jätte god soppa men jag hade gärna sett att det var lite mer koriander/basilika etc. i soppan.
1kg god ost är inköpt, på Gamla Amsterdam förstås.


Nyöppnad pizzeria och film.

iBolina 2 heter Blåsuts senaste pizzeria. Vi testade en calzone och alpers special. Lagom stora pizzor med väldigt god ost.
Vi såg Winter's bone en helt otrolig film som lovordats i tex. DN.