torsdag 13 januari 2011

Tömmer frysen (recept 277,278,279)

Veckan går alldeles för fort! 
Jag har under veckan lagat mat från sådant som legat i frysen. Nödvändigt med tanke på att frysen var lite väl proppad med råvaror.
I tisdags blev det gryta av en rejäl bit högrev.
Köttgryta med chili.
900g högrev (skuret i små kuber)
3 gullök (fint hackade)
5 klyftor krossad vitlök
6 skivor ingefära
1 kruka timjan (hacka allt ganska grovt)
1msk Sriracha hot chili sauce
2 kartonger krossad tomat
4msk tomatpuré
2 höns buljontärningar
Neutral olja.
Börja med att bryna köttet.
Hett upp olja i en rejäl gryta och stek lök, vitlök och ingefära i kanske tio minuter.
I med resten och fyll eventuellt på med vatten så köttet täcks.
Koka tills köttet är riktigt mört.

I onsdags blev det en pastasås av kycklingfilé.

Pastasås med kyckling.
3 kycklingfilé (skuret som något stora spel tärningar)
2 gullök (fint hackad)
2 klyftor krossad vitlök
3dl matlagningsgrädde
1 höns buljongtärning
2 rågade krm med chili flakes
1-2msk torkade örter
svartpeppar
Olivolja.
Hetta upp oljan och stek lök, vitlök och chili en liten stund.
I med kyckling och buljong och stek tills den får fin färg
Strö över torkade örter och häll i grädde.
Koka några minuter till.

Soppa och pannkakor ikväll. För ovanlighetens skull soppa utan röda linser

Rotsellerisoppa.
1 huvud rotselleri (skuret i mindre bitar)
2 gullök (fint hackad)
5 klyftor krossad vitlök
2dl matlagningsgrädde
5dl vatten
2 buljongtärningar gärna från Kung Markatta.
Rejält med svartpeppar
Olivolja.
Hetta upp oljan i en kastrull och stek lök och vitlök en liten stund.
I med rotselleri och låt steka i tio minuter.
Häll ner övriga ingredienser och koka tills rotsellerin är mjuk.
ta en stavmixer och mixa allt till en len soppa och späd eventuellt med lite mjölk om soppan är för tjock.















Inga kommentarer: