måndag 30 november 2009

Köttfärssås och spagetti! (Recept 138)

Måndag kväll och alla är hemma! Till middag blir det köttfärssås kryddad med kebabkrydda från Lanka te och krydd import
Göran Sommardal snackar om Kina i P1!

Köttfärssås
500g köttfärs
3 kartonger krossad tomat
3 msk kebabkrydda
1 msk paprikapulver
1 msk stark chilisås
2 tsk körvel
3 tärningar oxbuljong
4 gullök (fint hackad)
4 klyftor vitlök (fint hackad)
Olivolja
Hetta upp oljan och stek lök i tio minuter på lagom värme.
I med vitlök och kryddor.
Dags för köttfärsen, stek tills den blir smulig och får färg.
Häll över krossad tomat och buljongtärning.
Koka på svag värme i minst 40 minuter.

söndag 29 november 2009

Trist mat i Sickla.

En otroligt seg dag är snart till ända, jag visste inte att man blev så trött av dop...
Istället för att städa valde jag att ta en promenad i solen och blev under promenadens gång smakråd vad det gällde köp av dammsugare. Sickla köpcentrum eller köpkvarter som de vill kalla sig blev det naturliga valet för köpet av dammsugare.
Lunch blev det på restaurang Minh på Järnvägsgatan 8. För 79 kronor får man mat och dricka. Jag valde Sichuan kycklingfilé.
Jag trodde i min enfald att sichuanpeppar skulle vara en bestående del, så var inte fallet. Rätten smakade mest socker orkade inte ens äta upp.
Trevlig avslutning på dagen med glögg och ost inne på söder...
Schysst jul är den enda julmarknad att besöka om jag får välja.

Svår ångade kycklingar!

Lördagens middag i norra Stockholm blev rejält sen, runt 22 var allt färdigt. Att vi innan åkt lång ut i södra delen av Stockholm för att tanka fordonsgas spelade in men framförallt berodde det på att jag inte uppmärksammat att spisens barnlås var aktiverat. Det var alltså två kycklingar som skulle ångkokas, efter drygt 45 minuters tilllagning så fanns det fortfarande bitar som var okokta!  Jag hällde över kycklingarna i en vanlig gryta tillsatte mer vätska och lät det koka på hög värme några minuter. När middagen väl var på bordet smakade det som det ska, gott och väldigt starkt!
Nu ska jag städa...

fredag 27 november 2009

Il-coure avklarat...

Drygt 40 minuters väntan och något dyrare pizzor, i framtiden blir det Sofi grill och pizzeria. Inget fel på pizzorna och trevligt att ta en öl medans man väntar på maten, men totalt sett så föredrar jag att beställa pizzan och vara därifrån på några minuter.
I morgon blir det antagligen ångkokt kyckling norr om stan.

Lokalt hämtad hämtmat!

Tunnelbanan har havererat (drabbar inte mig som cyklar) men rent generellt känner vi oss trötta och har bestämt oss för hämtmat. Blåsut har ett lagom stort utbud av hämtmat speciellt om man gillar pizza. Jag tänkte ge Il-coure på fyrvaktarkroken 16 en chans till. Annars tycker jag att Sofi grill och pizzeria är att föredra.

torsdag 26 november 2009

Ingen soppa ikväll... (recept 137)

Till middag i kväll blir det gröncurry kyckling från frysen och en ny maträtt som inte riktigt har något namn men tofu är grunden.


Till detta blir det jasminris och en kopp te.
Tofu ska man inte köpa på ICA/Konsum mer än dubbelt så dyrt än asiatiska affärer!
Tofu/doufu rätten var god, passar perfekt vid sidan av någon starkare rätt som tex. kalops Sichuan.

tisdag 24 november 2009

Mamma och eee pc välbehållna från sin långa resa!

Min eee pc har varit i Indien med min mamma. Båda är nu någorlunda välbehållna tillbaka i Sverige. Allt har fungerat bra, även om mini datorn använts sparsamt i Indien.
Skönt att åter vara mobil igen!

Ångkokt kyckling dagen efter...

Till middag igår åt jag resterna av kycklingen i söndags, minst lika gott men starkare. Just nu är jag mest nyfiken på att laga Kung pow chiken
Min frukost får en extra guldkant tack vare ljunghonung!
Om några timmar landar min lilla eee pc och om ytterligare några timmar är den i min famn.

söndag 22 november 2009

Seg söndag utan en gnutta sol men ångkokt kyckling som lättar upp!

Denna söndag har vi varit ovanligt inaktiva, sent om sider promenerade vi in till Medborgarplatsen besökte en släkting och handlat inför kvällens middag.
Det blev ångkokt kyckling och gröna bönor med sötsur sås.
Årets första lussebullar och alkoholfri glögg har vi festat på till mellanmål!
Kycklingen vi köpte var en frigående kyckling uppväxt på majs. Dubbelt så dyrt per kg som vanlig kyckling och ingen större smak skillnad. Men kanske det var en lyckligare kyckling vad vet jag...

lördag 21 november 2009

Fisk och gröna bönor i sötsur sås.

Äntligen tittade solen fram! Blåsut är i det närmaste paradiset när solen skiner.
Trist besök hos tandläkare och rea fynd har vi hunnit med förutom allt det vanliga som händer en lördag i Blåsut. Cheap monday jeans för 100 kr var rea fyndet...
Till middag blev det Tang cu yu pian jag gjorde dubbel sats sötsur sås som jag fördelade mellan kokta gröna bönor/friterade fisken.
Bönorna blev jätte goda med sötsur sås! Nu ska jag diska och poppa Spotify Nellie McKay står för underhållningen.
Ben & Jerry i Globen går helt bort minimala portioner glass som inte på något sätt når samma höjder som StikkiNikki
Men snart är det april och riktig glass går återigen att köpa!

Nudelsoppa till frukost.

Till frukost kokade jag upp torsdagens soppa med en portion äggnudlar. Passar utmärkt som lördags frukost när tvätt och städ står på schemat.
Till middag ska vi fritera fisk om allt går som planerat om inte bio besök och tandläkare tar för lång tid.

fredag 20 november 2009

Snart december! (recept 136)

Återigen fredag och vi ska festa loss på ugnsrostade potatisar, pannbiff med örtsmak och tzatsiki
Kvällen erbjuder kanske också några chips och första provsmakningen av julmust.


Men jag rev ner en hel gullök och rejält med torkade örter för att matcha tzatziki.

Ugnsrostad potatis
12 potatisar (skurna i tunna skivor)
4 msk olivolja
Rejält med rosmarin
Lagom med salt
Blanda potatis och kryddor, stek i ugn tills det är klart

Tzatziki gör man lättast med avrunnen yoghurt, vitlök och riven gurka.

torsdag 19 november 2009

Äntligen torsdag och soppa (recept 135)

Oftast när jag lagar soppa så blir det ofta vegetariskt, dock inte denna torsdag.
Grunden i soppan är vietnamesisk fläskbuljong och chlibönsås.

Soppa med fläskbuljong
 9 morötter (skurna i 1/2 cm breda skivor)
3 gullök (ganska grovt hackad)
5 klyftor vitlök (fint hackad)
1 dl chilibönsås
2-3 msk fin hackad ingefära
2 tsk ljus risvinäger
3/4 dl risvin
6 msk buljong pulver(fläsk), Hat nem Aji-ngon heter märket och så står det Xuong ham va thit, buljongen är köpt i en asiatisk butik.
2 liter vatten,
Neutral olja
Hetta upp oljan och stek ingefära och vitlök i tio sekunder.
I med chilibönsåsen och fräs runt en stund.
Tillsätt morötter, lök och låt fräsa en stund.
Häll i risvinet, vinäger, vatten och buljongpulver.
Koka tills morötterna är mjuka.

Soppan blev god, något stark tyckte vissa runt middagsbordet.
Självklart pannkakor efter soppan!

onsdag 18 november 2009

Veckan rusar på redan onsdag (recept 134)

Den enhet jag arbetar på har vunnit pris, heders omnämnande och 100000 kr! Väldigt roligt, om jag får bestämma så lägger vi pengarna på en studieresa till Berlin för att besöka verksamhet liknande det vi pysslar med i Stockholm.
Till middag blir det köttfärsgryta och tagliatelle.

Köttfärsgryta med het chilisås
500 g köttfärs
3 gullök (fint hackad)
4 klyftor vitlök (fint hackad)
4 morötter (grovt rivna)
1 msk Sriracha chili sauce
Rejält med några torkade örtkryddor
2 kartonger krossad tomat
2 buljongtärningar (oxbuljong)
Några nypor socker
Olivolja
Hetta upp oljan i en lagom stor kastrull och stek lök i tio minuter på medelvärme.
I med vitlök och stek en stund och tillsätt köttfärs och kryddor.
När färsen fått fin färg och blivit smulig, i med morötter och krossad tomat.
Låt koka på svag värme i minst 30 minuter.

måndag 16 november 2009

En helt vanligt ovanlig måndag kväll.

Till middag blir det kyckling med gröncurry och ris till som vanligt. Jag poppar Spotify, Andreas Tilliander står för underhållningen.

lördag 14 november 2009

Middagen avklarad!

Kalopsen blev otroligt god! Ordentligt med hetta i smaken, kanske i senaste laget att äta runt halv nio men det fungerar.
Antik ost och Blossa glöggen 09 fungerar inget vidare, osten tar över allt! Senast jag avnjöt denna ost exploderade den direkt i munnen nu tar det en stund, jag gissar att det beror på maten som var så pass stark i smaken.

Kalops Sichuan (recept 133)

Själva receptet är väldigt enkelt att laga till. Det knepiga var att hitta kryddorna, Caoguo hittade jag själv på kryddhyllan trots att jag innan fått hjälp att leta. När jag visade påsen då förstod dom vad jag ville ha det är tydligen svårt att översätta från Kinesiska gissar jag. Om drygt två timmar kan jag äta, det som blir över skall bli mat på måndag.
Till efterätt blir det antik osten och ett glass glögg.
Jag poppar Spotify, Glasvegas står för underhållningen.


Det luktar ljuvligt trots att grytan bara kokat i 20 minuter!

Tidig fredag!

Redan klockan ett cyklade jag från jobbet, på väg till Gamla Amsterdam så köpte jag ett kilo högrev, ingefära, salladslök och lördagsgodis . 
Ostarna jag köpte har jag testat förut, ett kilo Gouda westlan 60 veckor och en liten bit Boerenkaas antik. Antik osten ska jag testa med ett glas Blossa årgångsglögg. Blossa 09 ska ha en smak av clementin! 
I vanlig ordning är det tvätt och städ som gäller denna lördagsmorgon. När vardags bestyren är klara ska jag cykla till Hötorget för att hitta några kryddor jag behöver till kvällens middag.
Jag poppar Spotify, Rosanne Cash står för underhållningen.

måndag 9 november 2009

Tankar kring gårdagens middag.

Ångkokt kyckling var verkligen en höjdare, det ska bli en återkommande maträtt hemma i Blåsut. Mintchokladtårtan däremot var verkligen en botten napp, hela tårtan var trist men det var själva brödet som smakade sågspån.
Jag ser fram emot flera recept med saltadchili!

söndag 8 november 2009

Snart middag!

Den lilla släktingen har åkt hem och jag har börjat förbereda kvällens middag. Förutom ångkokt kyckling med chili blir det tomater och ägg ett recept jag lagat flera gånger, det kompletterar den starka rätten bra. Sen tänkte jag åter laga till morötter på samma vis som igår. Till efterätt blir det mintchokladtårta.

Tomat och ägg
8 tomater (skurna i små bitar)
5 vårlökar (hackade )
4 klyftor vitlök (krossade)
2 cm ingefära (fint hackad)
Lagom med soya
3 msk jordnötsolja
6 ägg
2 tsk råsocker
1 msk soya
3 msk risvin
lagom med sesamolja
hetta upp oljan till medium nivå och häll i ingefära och vitlök.
I med tomater och socker woka tills tomaterna blir "såsiga"
tillsätt vårlök och se till att värmen är på topp.
Vispa ägg med sesamolja, soya och risvin.
När pannan är riktigt het släng i äggen och rör tills det blir aptiligt.

Lunch dags!

Vi promenerade in till söder med barnvagn, det var längesedan sist!
Köpte ett tangentbord för att sedan ta tuben hem. Till lunch har jag hackat upp morötterna, kebab biffarna och blandat med sås och bulgur(gårdagens middag) samt fyra ägg. Sen ska det stekas som en tjock pannkaka.

Insaltad chili färdig! (recept 132)

Nu har min insaltade chili mognat klart efter två veckor i skafferiet. Vår lilla släkting är otroligt lätt att vara barnvakt till, han  verkar väldigt nöjd med att jaga katterna med sitt lilla lasersvärd och sjunger små sånger vid frukostbordet.
Eftersom det är fars dag anser jag mig ha min fulla rätt att välja recept till kvällens middag och verkligen följa det utan tanke på att det möjligen kan bli starkt!
Den insaltade ska självklart andvändas.
Till middag blir det  duolajiao zheng  ji.


lördag 7 november 2009

Barnvakt... (recept 131)

I vanlig ordning har det tvättats och städats, lägenheten skiner och vi väntar nu på en liten släkting som ska komma över.
Till middag blir det kebab och tomatsås.

Tomatsås
1 kartong krossad tomat á 500g
4 klyftor vitlök
4 torkade chili
1 tsk mörk risvinäger
1/2 dl risvin
1/2 msk socker
Lagom med salt.
Neutral olja.
Hetta upp oljan och stek vitlök och chili tills de får färg.
Häll i krossad tomat, vinäger, risvin och socker.
Låt koka så länge det går, eventuellt får man skvätta ner vatten om det blir för tjock sås.

Till kebaben blir det morötter kokta med 2 tsk hel fänkål och två stjärnanis och dressing. Bulgur eller ris till också...

fredag 6 november 2009

Tredje gången gillt, middag på Nem Nem Quan

Efter två försök (första gången var det stängt) så bokade vi bord på den Vietnamesiska restaurangen Nem Nem Quan som ligger på Åsögatan 90. Vällagad mat och trevlig service.
Vi beställde in Pho (nudelsoppa med biff 125 kr) och Tom xao sol me (tiger räkor med sås 155 kr)
Tigerräkorna som jag provsmakade var helt ok kanske något klen i smaken. Nudelsoppan jag beställde in var väldigt god och lagom rejält tilltagen. Det blir helt klart några besök till!
Vi hyrde filmen Aaltra på väg hem. Belgisk film brukar vara bra, bröderna Jean-Pierre och Luc Dardenne som gör film som inga andra kan.

torsdag 5 november 2009

Pizza till middag.

Ödet ville inte att jag skulle koka soppa i kväll, jag fick annat på agendan som skulle resulterat i en väldigt sen middag. Pizzorna köpte vi Sofi grill och pizza som ligger på Sofielundsplan 40. Väldigt litet ställe med goda pizzor och trevliga pizza bagare.
Idag  läste jag den prislista som anger vad Volvo-It kommer att kosta, jag får för mig att det kommer att bli dyrt!

onsdag 4 november 2009

Tang cu yu pian (recept 130)

Tang cu yu pian är kvällens middag, friterad fisk med sötsur sås är det om man pratar svenska. Jag blev väldigt nöjd med resultatet något som även barnen höll med om.

Tang cu yu pian


tisdag 3 november 2009

Bulgurotto, favorit i repris

Till middag i kväll blev det Bulgurotto, lättlagat och lagom gott för en tisdags kväll i november.
Stockholm skall byta ut 38000 datorer! Eller Volvo-It ska göra det, det ska bli intressant att följa det hela. När allt faller på plats så kommer det säkert att fungera, men jag tror mer på att Stockholm skulle skapat en central It-enhet som styrde och hjälpte anställda i Stockholms stad.
Men det är väl mer politiska fjädrar som putsas när företag som Volvo-It tar över drift av kommunal verksamhet.

måndag 2 november 2009

Återigen måndag! (recept 129)

Xubuntu maskinen på jobbet fungerar som bildvisare och informations maskin är verkligen lyckad, förutom att det är praktiskt och fungerar så gillar jag känslan av att en Linux maskin står och rullar.
Till middag i kväll blev det fläskkarré i bönsås, det blev ganska lyckat.

Karré med bönsås.

Marinad:
2 msk risvin (Kinesiskt)
1 msk maizena
1 msk vatten
1 tsk salt
Blanda ihop och rör ner köttet. 30 minuter kan man marinera köttet.

1 kg fläskkarrré (skuret i portions bitar för wokning)
1 fänkål (skuret i lika stora bitar som köttet)
6 klyftor vitlök (fint hackade)
Lagom stor bit ingefära (skuret i väldigt tunna stavar)
1 liten burk bambuskott
1 liten burk vattenkastanjer
1 liten burk annans (bör uteslutas)
1 dl ground bean sauce
1 msk chili bean sauce (antagligen borde man ha 4 msk)
3 msk risvin (Kinesiskt)
1,5 msk svart ris vinäger (möjligen onödigt)
Lagom med sesamolja och soya.
Jordnötsolja.
Hetta upp oljan och stek köttet tills det får färg.
Stek vitlök och ingefära i tio sekunder.
Häll i fänkål och woka en stund.
Tillsätt risvin, soya och vinäger. Fräs några minuter.
Häll ner bambuskott, kastanjer och annanas.
Dags för bönsåserna, koka i kanske tio minuter.
Kanske inte en av mina mer lyckade rätter men vi blev mätta.