torsdag 31 december 2009

Gott nytt år!




Smörgåstårtan fungerade i år också, kanske var den något mjäkig i smaken...
Jag har ett nyårs mål att baka bröd regelbundet.

onsdag 30 december 2009

Förberedelser inför nya året.

I vanlig ordning äter vi smörgåstårta när det är nyår. Tårtan läggs ihop i morgon strax efter frukost för att hinna smaka till sig.
Vi åt middag på soldaten Svejk. Svejkens raggmunk med fläsk och lingon (97kr) och Pragerschnitzel med tjeckisk potatissallad (122)
Alla blev mätta och glada!

Rean försätter...

Besök hos optiker inne city och en runda i affärer, några kap gjorde vi. Lunch på London på Bryggargatan 2. Vi åt mousaka som var dagens lunch för 79kr. Ganska bra men jag gissar att tomatsåsen inte var tillagad på plats.
Gårdagens middag var lyckad, släkt från norra förorten bjöds in hastigt eftersom det blev så mycket mat. Stekte även upp några prinskorvar och friterade en bunt poppadoms.
Poppadoms passade utmärkt att dippa i senapssåsen.

tisdag 29 december 2009

Tvättat och kokat kött (recept 148)

Skönt med semester, jag har tvättat och kokt  1,2kg fläskkarré i mästarmarinad trots att det bara är en tisdags morgon!
Köttet skall jag skära upp i tunna skivor och strö salladslök och rostade sesamfrön på.
Till köttet blir det ris och två sorters dipp/pasta eller Jiang, receptet finns i samma kokbok som mästarmarinaden. (sid. 33)

Jiang

Senap med soyasås och hackad ättiksgurka.
Senap med soyasås och hackad ingefära.
3 delar senap 1 del flytande ingredienser och 1 del fasta ingredienser.
Senapen bör alltid dominera och lite risvin förhöjer smaken.

Senare skall vi till The creativity house och måla porslin!

måndag 28 december 2009

Bio och mat på Söder.

Vi tog en promenad in till Södermalm och kollade in rean. Efter kortare diskussion så köpte vi biljetter till filmen 2012 och åt middag på Taco bar i Söderhallarna. Filmen var väl vad man kan förvänta sig av en katastrof film underhållande och storslagen utan att för den delen lämna några spår...
Annat var det med Taco bar, osedvanligt trist mat! Det var först och sista gången jag äter där. Sött, segt och mjöl var de smaker jag kunde plocka fram.

söndag 27 december 2009

Städat, tränat och middag på Svejk.

Igår var vi hos släktingar och firade mini jul, alla hade med sig något till middagen. Vi tog med oss kålrotslåda, fruktkaka och ångkokt kyckling.
Trevligt att träffa alla små och stora släktingar.
Idag så har jag städat, tränat och middag på soldaten Svejk. Vi åt ost och korvtallrik (75kr) väldigt gott men kanske för mycket korv i förhållande till ost. Till huvudrätt blev det Schnitzel Feldkurat Katz (122kr), vitlöksbrässerad kycklingfillé(109kr) och stek potatis. På Svejk levereras det vällagad mat till ett rimligt pris, synd att frukt knödeln var slut.
Nu har jag en veckas ledighet som ska utnyttjas på bästa sätt god mat och bio besök samt kanske några pulka åk.

torsdag 24 december 2009

Julbordet i Blåsut.

På julbordet i Blåsut finns det köttbullar, prinskorv (från Skebo kött), Finsk kålrotslåda, sallad med fetaost, ost, bröd, inlagdsill, rödbetssallad och i år också kalkon. Kalkonen var väldigt god och såsen lyfte den ytterligare.
Av kalkon skrovet kokade jag buljong med Kinesisk toutch. Kanelstång, sichuanpeppar, torkad chili och cauguo. Resultatet blev en smakrik och ganska kryddstark buljong.

onsdag 23 december 2009

Kalkon klar om drygt 2,5 timmar.

 Kalkonen står äntligen i ugnen och det doftar ljuvligt i lägenheten!

Läste hyresvärdens egna tidning, de har börjat renovera fastighets beståndet byter ut ledningar etc. trist är att de också rycker ut gasspisarna. Hoppas att det tar några år innan de kommer till Blåsut. Då har jag kanske sparat ihop till en egen lägenhet!
Jag har hittat årets julklapp ett mini USB-minne på 2 GB från Kjell & company, givetvis så lägger jag in en Ubuntu live-distro på USB-stickan! Minnet kostar 99 kr ett givet köp för varje Ubuntu tomte.
Skönt med några dagars semester!

tisdag 22 december 2009

Kalkon (recept 147)

På väg hem köpte jag min första kalkon, drygt 4 kg. Med ett pris på 49kr/kg.
Receptet som följer nedan finns även att läsa på Ingelsta kalkon.
 Medans jag väntar på att riset ska bli klart poppar jag Spotify, 10 Ft. Ganja plant står för underhållningen
Helstekt kalkon
1 st kalkon, tinad eller färsk, ca 5 kg
1 st citron
½ dl smält smör
salt, peppar
kinesisk soja

Fyllning:
1 påse katrinplommon
1 knippe persilja
3 st äpplen, klyftade

Till braspannan:
2 dl vatten
2 st gula lökar, i bitar
2 st morötter, i bitar
5 st enbär, torkade

Till såsen:
3 dl grädde
vetemjöl till redning
portvin/portvinsgelé
salt och peppar Tillagningstid: -
Portioner: 12

Dela citronen och stoppa ena halvan i ”halsgropen”. Stoppa fyllningen inuti kalkonen och bind ihop lårbenen. Gnid in kalkonen med den andra citronhalvan. Blanda smöret med kryddor och soja och pensla kalkonen runt om. Stek i 225 grader i 30 minuter. Ta ut braspannan och sänk temperaturen till 175 grader. Häll på vatten och lägg i lök, morötter och enbär. Stek vidare med ryggen uppåt. Ös då och då. Vänd bröstet uppåt den sista halvtimmen. Beräkna 30 minuters stektid per kg kalkon. Innertemperatur på bröst bör vara 65 grader och på lårköttet 75 grader. Hit kan kalkonen förberedas. Sila skyn och låt kalkonen kallna. Tranchera kalkonen och lägg upp på ugnssäkert fat. Vid serveringstillfället värms kalkonen under folie i 150 grader varm ugn. Koka upp skyn till såsen och tillsätt grädde och ev. mer buljong till önskad mängd. Red av med mjöl. Smaka av med salt, peppar och portvin eller portvinsgelé. Servera kalkonen med kokt eller stekt potatis, sås, brysselkål, rödkål och katrinplommon.



 





måndag 21 december 2009

Test av ny het krydda!

När jag för några veckor sedan var på Taj mahal livs på Kammakargatan 40 köpte jag en burk Naga pickle som killen i affären sa var "skit stark"!
Har nu prövat den och instämmer den är verkligen skit stark. Jag tror att det är blandningen av extra stark chili och senapsolja som gör den så het, det ska bli intressant att testa den i någon maträtt. Jag spetsade bara kvällens matlåda med en tsk chilipasta. Funderar på om inte det vore bra med vildsvinsfärsen, får se vad jag hittar på.

söndag 20 december 2009

Snöskottning och lunch. (recept 146)

Försök till att bygga snölykta och så har vi skottat oss fram från huset till vedbod och bil.
Till lunch blir det falukorv i ugn. Självklart är korven köpt från Skebo slakteriet. Vi var där igår och köpte två paket vildsvinsfärs och revbensspjäll.

Falukorv i ugn.
2 falukorvar från Skebo slakteri.
1 äpple (skuret i små bitar)
5 körsbärs tomater (skivade)
2 dl riven ost
1 ägg
3 msk senap
1 msk franssenap
Diverse kryddor som kanel, ingefära, koriander, muskot, lökpulver och garam masala.
Skärv skivor i korven.
Peta ner en skiva tomat i varje skåra.
Blanda senap, ägg, äpple, ost och kryddor.
Bre ost/senap blandningen över korvarna och grädda i ugnen på lagom hetta tills det är klart.

lördag 19 december 2009

Resan startar...

Vi hann med 13:05 bussen mot Skebo med god marginal utan att stressa dock har morgonen varit intensiv.
Det är inte direkt nödvändigt med dator och 3g-modem på bussen men kul är det. Hoppas att vi hinner till Skebo slakteri innan de stänger. Ovädret tilltar hoppas att vi kommer fram utan alltför stora förseningar.

fredag 18 december 2009

Kommunalt till jobbet...

Några gånger per år cyklar jag inte till jobbet utan tar buss eller tunnelbana av olika anledningar...
Så var fallet idag, försenad buss och en liten avstickare till Hökarängen. Pizza till middag blev resultatet av detta, Sofis grill och pizza bakade pizzorna. Efter maten kollade vi på Ice age 3, i morgon är det tvätt och städ sen tar vi bussen till landet.

torsdag 17 december 2009

Glögg soppa. (recept 145)

 Torsdag och i vanlig ordning blir det soppa efter soppan så blir det julostkaka.
Jag poppar Spotify, skivor som DN resencenter valt ut som årets skivor.

Glögg soppa
8 morötter (skivade i lagom tjocka bitar)
2 gullök (fint hackade)
2dl rödalinser
125g soltorkade tomater (skurna i små bitar)
2 buljongtärningar
1 torkad cauguo
1 kanelstång
Några bitar torkat mandarin skal
2 stjärnanis
2tsk garlic chili sauce
2 buljongtärningar
4dl glögg
2l vatten
neutral olja
Hetta upp oljan och stek kryddorna en liten stund.
I med morötter och lök stek i 10 minuter.
Häll över linser, torkade tomater och vätska, koka tills det är klart.

onsdag 16 december 2009

Grand designs och köttbullar. (recept 144)

Onsdagar är en höjdpunkt vad det gäller tv-program. Grand designs på kanal 9 är intressant och jag får se fantastiska hus.
Till middag blev det köttbullar, spagetti, tomatsås och rivna morötter.
Receptet på köttbullar (vår kokbok är min bästa kokbok)

Tomatsås
1 kartong krossad tomat (500g)
1-2msk finhackad ingefära
1-2msk finhackad vitlök
1dl risvin
lagom med fisksås
lagom med ostronsås
1,5dl grädde (inte nödvändigt men det fanns ett öppnat paket hemma)
1 tsk chili/vitlöks pasta
Olja
Hetta upp oljan och fräs ingefära och vitlök i 10 sekunder.
Häll över risvin och låt fräsa en stund.
dags för krossad tomat och chili/vitlöks pastan, koka på svag värme i 40 minuter.
Häll i grädden och låt koka en stund till.
Personligen tycker jag att grädde bedövar smaker i såser men visst blir det gott!

tisdag 15 december 2009

Äntligen ett tjockt lager med snö! (recept 143)

När det är lagom kyligt och ganska mycket snö är det kul att cykla och skönt att slippa geggan som stänkt de senaste månaderna.
Till middag blev det julkorv, potatis och en rödkålssallad.

Rödkål med ananas.

Ett litet rödkålshuvud (grovt rivet)
1 lten burk ananasringar (skurna i mindre bitar)
Dressing:
2msk risvinäger
2msk ljus soya
2msk ananas spad
1tsk fransksenap 
Blanda ihop dressingen och vänd ner i rödkål och ananas, låt dra en stund.

måndag 14 december 2009

Måndag och biff till middag. (recept 142)

Äntligen snö i Stockholm!
Till middag blev det wokad biff och bambuskott i sötsur sås.

Biff och bambu i sås
400g biff (skuret i smala stänger)
1 liten burk bambuskott
Sen följde jag detta recept men jag friterade inte biffen utan wokade. Bambuskotten hällde jag i när såsen var mer eller mindre klar.
Ganska lyckat och en ny variant på vad man kan stoppa i sötsur sås. Nu ska vi rigga julbelysning.

lördag 12 december 2009

Odla hemma!

Zengrow är ett slags växthus som man har inomhus. Fungerar året runt! Men 199 euro känns saftigt, dock gillar jag själva namnet Zengrow!

fredag 11 december 2009

En liten bit Borenkaas antik! (recept 141)

Fredag och jag cyklade från jobbet runt ett...
In till södermalm för att köpa ost på Gamla Amsterdam
Jag köpte drygt ett kilo Purmer som var lagom lagrad och en liten bit Borenkaas antik som är extrem lagrad. Köpte även drygt ett halvt kilo spanskpeppar som jag saltat in efter detta recept. Förra omgången tog slut för drygt två veckor sedan.
Till middag blir det tofu med champinjoner och koriander.

Tofu med champinjon
400g tofu (skuret i 1 cm tjocka skivor som man delar upp i lagom stora bitar)
2 msk risvin
2 msk ljus soya
1 tsk maizena
5 champinjoner (skivade)
1dm purjolök (skuret i snygga bitar)

1 röd paprika (strimlad)
1/2dl garlic chili sauce
1msk fint hackad ingefära
1msk fint hackad vitlök
1dl vatten
rejält med hackad koriander.
olja.
Börja med att vispa risvin, soya och maizena. Marinera tofun en stund.
Hetta upp oljan i en wok eller likande och stek ingefära och vitlök i några sekunder. Häll över champinjoner och stek en stund, tillsätt paprika och purjolök.
Woka på hög värme tills det börjar dofta häll då över chili såsen och stek en stund till.
Dags för tofun och marinaden låt det hela koka upp och såsa till sig häll eventuellt på mer vatten ca. 1dl
Släng i koriander rör om och servera.

torsdag 10 december 2009

Ost dags!

Snart fredag igen och jag slutar runt 13:00 om allt går som det ska. Det första jag ska göra är att cykla till Gamla Amsterdam och köpa ost. Sen om min käke vill byta om till löparkläder och springa en runda runt Årtsaviken. Till middag blir det något med tofu, jag har ett paket i kylen sedan förra helgens middag.

lördag 5 december 2009

Tofu fungerar!

Det fungerade utmärkt att byta ut kött/fisk mot vegetariskt alternativ. Quorn var kanske onödigt i grytan det skulle ha räckt med potatis. Friterad tofu fungerade nästan bättre än fisk, billigare och miljömässigt bättre och så blev det gott!

Vegetarianer i Blåsut!

Tvätt och städ avklarat.
Vi får gäster till middag som avstår från att äta kött. Tofu och quorn ersätter köttet. Jag har slängt ihop några favoriter:



Jag bytte ut kött mot quorn. Såsen kokade jag i drygt en timme med en halverad kolrot som jag skivar upp och serverar som en rätt och tillsätter stekta quorn bitar strax innan vi äter.


Det ska bli intressant att se hur det smakar, personligen föredrar jag tofu framför quorn som känns mer processad indsustrimat, billigare är det också. Till efterätt blir det daimtårta.

fredag 4 december 2009

Fredag och kycklingcurry

Åter en vecka snart till ända och julen närmar sig med stormsteg!
Kvällens middag blir kyckling med gröncurry
Jag försöker hitta ett alternativt ord till fredagsmys, kanske fredagsgott?
Vi poppar Spotify, The Delays står för underhållningen.

torsdag 3 december 2009

Torsdag och soppa (recept 140)

Ytterligare en heldag med utbildning. Kenth Hedevåg höll i utbildningen mycket intressant och tankeväckande.
Vår vana trogen så är det soppa och pannkakor som gäller eftersom det är torsdag. 

Nudelsoppa med biff

400g biff (skuret i tunna strimlor)
10 klyftor vitlök (skalade och grovt krossade)
12 skivor ingefära
4 morötter (skurna i tunna stavar)
1 gullök (fint hackad)
3 dl gröna ärtor
2 buljongtärningar
2 msk risvin
Lagom med sesamolja
3 paket/kuddar med nudlar (Varje nudel kudde bröt jag av på mitten)
2l vatten
Marinera köttet med risvinet
3 msk Sichuan spicy noodle sauce (Lee kum kee heter märket)
Koka upp vattnet och lägg i buljong, vitlök, ingefära och gullök. Låt sjuda i 20 minuter.
Häll i köttet och övriga grönsaker koka i 10 minuter.
Tillsätt nudlar koka på svag värme tills nudlarna är lagom mjuka.
Som bordskrydda hade vi Hot pepper sauce från Windmill products köpt på Taj Mahal livs på Kammakargatan 40.



onsdag 2 december 2009

Systematiskt brandskyddsarbete och fisk. (recept 139)

Kurs i systematiskt brandskyddsarbete hela dagen. Mycket intressant och lärorikt läskigt vad lätt det kan börja brinna och vilka faror som finns när det väl brinner.
Till middag blev det fiskgratäng. Återigen poppar jag Thåströms nya platta

Fiskgratäng med tomat.

400g fiskfile
4 tomater (skurna i små tärningar)
1-3 tsk dijonsenap
Svartpeppar
lagom med salt
1 burk créme fraiche
Rör ner senap och tomat i créme fraiche, salta och peppra.
In i ugnen i 200 grader tills det är klart.

tisdag 1 december 2009

Lättlagad middag...

Bulgurotto är gott och går fort att laga till, perfekt för en tisdags kväll som denna. Jag poppar Spotify Thåströms Be-bop-a-lula hela jävla...
Bra blandning av Thåströms låtar och kul att han valt dem själv.