söndag 19 juni 2011

Pastasås med bondbönor och päronpaj. (recept 337, 338)

Under några dagar har jag glömt att sätta deg för frukostbröd, men i morgon blir det färskt bröd till frukost. I vanlig ordning har jag blandat 4 dl vatten, 1 tsk jäst, 1/2 tsk salt och 8 dl rågsikt som får jäsa under natten i kylen.
 Idén till kvällens middag fick i affären där jag hittade en stor burk med bondbönor för tio kronor. Efterätt blev det också jag har haft ett paket smördeg i frysen ett bra tag. Päron, ingefära, limeskal och sirap blev till en fin smakkombination.
Pastasås med bondbönor.
1 burk bondbönor
1/2 dl röda linser
1 gul lök (fint hackad)
2 spansk peppar (fint hackad)
1 burk körsbärstomat
4 klyftor pressad vitlök
2msk tomatpuré
1 buljongtärning
1msk pizzakrydda
2,5dl vatten
3msk ghi eller olivolja
Hetta upp ghi i en kastrull och stek lök och chili tills lök får färg från chilin.
I med allt annat förutom bondbönor, koka tills röda linser är mjuka.
Rör ner bönor och koka en stund till.

Päronpaj med ingefära och lime.
2 stora päron (skala och skär i små bitar)
1 rågad msk fint hackad ingefära
rivet skal från knappt en lime
3 smördegsplattor
Lagom med mörk sirap
Blanda päron, ingefära och limeskal i en form.
Ringla över sirap och lägg på mördegsplattor, grädda i ugn tills det är klart.
Gott, det här blir det fler gånger av.

Enkelt och gott.

Kanske mindre sirap i nästa gång, det blev ganska söt.





Inga kommentarer: