söndag 4 april 2010

Långkokt lamm, ny smörkniv och kapning av ved (recept 197)

Solen har åter värmt våra bleka kroppar. vi började dagen med att kapa upp ved som tydligen ska räcka de kommande tre veckorna. Efter kapning och lunch tog vi en promenad, drygt en timme senare var vi hemma och den smörkniv jag putsat på var nästan färdig. Bastun värmde vi också och tvagade oss innan middagen.
Kvällens middag var en lammstek som gossat till sig i ugnen i drygt fem timmar. Receptet hittade jag i tidningen VI (Nr 2 februari 2010) Enligt receptet skulle man ha fläskkarré men vi slängde i 1400g lammstek med ben.

Långkokt fläskkarré i ugn.
Det är väldigt viktigt att formen eller grytan som köttet tillagas i sluter tätt. Även om du har en gryta med lock- andvänd folie ändå! samt loket. Om det inte blir helt tätt riskerar köttet att koka torrt och blir bränt. var försiktig när du tar av folien. det gömmer sig kokhet ånga under!
4-6 portioner
1kg benfri fläskarré (vi tog 1400 lammstek med ben)
2msk smör
2msk olivolja
3 vitlöksklyftor
1/2msk fänkålsfrö
1tsk torkad rosmarin
2dl vitt vin
Salt och peppar
1 citron

1. Sätt ugnen på 125 grader. Hetta upp smör och olja i en stekpanna, bryn köttet runt om tills det har fått fin färg. Lägg det i en ugnssäker form eller gryta. Dra stekpannan åt sidan.
2. Skala och finhacka vitlöken. Mortla fänkålsfrö och rosmarin grovt. Fräs vitlök och örter i stekpannan någon minut utan att det tar färg, tillsätt vinet och låt det koka med i 2 minuter. Häll blandningen på köttet. salta och peppra ytterligare lite grann. Skär citronen i bitar och lägg dem runt köttet. Förslut formen med dubbla lager aluminiumfolie, se till att det blir helt tätt. Stek i mitten av ugnen i cirka 5 timmar.

Köttet blev väldigt mört, super enkelt och väldigt gott, jag ska börja laborera med kryddorna. Risvin, ingefära och chili passar nog väldigt bra till fläskkarré.

Inga kommentarer: