Veckan går så fort att jag inte hinner med, i kväll ska delar av familjen kolla på Idol och jag får väl vara med på ett hörn om inte disken tar för lång tid.
I kväll blir det linsgryta och tagliatelle till middag och yoghurtglass till efterrätt. Glassen gjorde dottern, receptet hittade hon i "Barnens kokbok-Läckra steg för steg recept" (
Globe förlaget, sid 80-81)
Linsgryta.3 dl gröna linser (som man blötlägger och kokar med en gullök och några klyftor vitlök)
1 paket rimmat bogfläsk (skuret i små bitar)
2 gullök (fint hackad)
1 fänkål (skuren i 0.5 cm breda bitar)
4 tomater (grovt hackade)
4 klyftor vitlök
3 torkad chili (gärna Italiensk)
Saften från en apelsin
Olivolja
Svartpeppar
1-2 msk örtkryddor
Salt.
Hetta upp olja i en stor stekpanna och stek chili och vitlöksklyftor tills de får färg, plocka ur vitlök och chili.
Stek den fin hackade löken i tio minuter.
Häll i fläsket stek en stund till.
Dags för morötterna och kryddor.
Efter några minuter ner med fänkål och tomater.
När tomaterna börjar mosa sig så häll över apelsin saften koka en stund till och rör ner linser.
Yoghurtglass1,5 dl vispgrädde
0,5 dl florsocker
500g naturell yoghurt
90g chokladkakor
90g mjuk kola
60g minimarshmallows
60g honungskakor
1. Skär försiktigt kolan och honungskakan i små bitar och bryt kakorna i något större bitar
2. Häll grädden i en skål och sikta i florsockret. Vispa grädden till lätt vispgrädde.
3. Blanda försiktigt i yoghurten, bitarna av honungskakan, kolan, kakorna och skumbitarna i grädden med hjälp av plast- eller metallsked.
4. Skeda över smeten i en plast burk, täck och frys. Rör i smeten efter 2 timmar så det inte bildas iskristaller, platta till och frys igen i minst 2 timmar.
Jag poppar Spotify, Timo Räsinen står för underhållningen.