onsdag 29 augusti 2012

Taco onsdag.

Dottern stod framför spisen ikväll, fantastiskt att få sätta sig till ett dukat bord när jag kommer hem från jobbet. Det blev tacos, köttfärsen byttes ut mot sojafärs. Minst lika gott och väldigt mycket billigare.



tisdag 28 augusti 2012

Indiskt till middag.

Masala dosa var det tänkt att bli igen men tyvärr så har jag inte hunnit att göra dosa utan vi fick nöja oss med att äta masala, daal och chutney till ris (basmati förstås)
Lite fritt följde jag receptet som Amy delar med sig av på sin fantastiska blogg. 
Det blev väldigt gott, speciellt daal blev som den ska.

måndag 27 augusti 2012

Måndags wok.

Plockade ihop lite av varje som fanns till hands i kylen. Tyvärr hade min chili bean sauce passerat bäst före datum så insaltad chili fick stå för hettan. Det blev gott men jag tror att det blivit ännu bättre med chili bean sauce.
För att optimera woken kan man tillsätta en stor näve koriander.

Måndags wok.
400 g extra hård tofu (skär 1 cm breda skivor och dela upp i lagom stora bitar.
4 msk Kinesiskt risvin (marinera tofun i risvin)
5 små pak choy (dela upp blad och stjälkar)
2 morötter (skär i tändstickas storlek) 
4 klyftor pressad vitlök
2 msk fint hackad ingefära
1 msk insaltad chili
2 tsk Pekinganka sås
1 rågad msk kokosolja
En skvätt soja.
Hetta upp woken och kokosoljan. Fräs insaltad chili, vitlök och ingefära runt tio sekunder.
Tillsätt morötter, pak choy stjälkar och woka en stund till.
avsluta med att röra ner Pekinganka sås och pak choy blad.
 



söndag 26 augusti 2012

Några restaurang besök.

Idag åt vi middag på Fang yuan shi wu. Lika gott och trevligt som vanligt, den här gången beställde vi in dumplings och tofuwok.
I fredags åt vi lunch på Riskornet, dubbel kokt fläsk samt ma po dofu, stora portioner och gott.





onsdag 22 augusti 2012

Fisksmisk!

Kvällens fisk blev riktigt bra, det kan inte bli fel med insaltad chili, limezest,garam masala och yoghurt.
Till firren åt vi potatis och en sallad av gröna ärtor, fint hackad lök och lime juice.

Fiskgratäng med smak av Indien.
800 g fisk filé
3 dl tjock yoghurt
1 msk garam masala
2 tsk insaltad chili
Skal från 1 lime
Pensla en form med kokosolja och lägg i fisken.
Blanda övriga ingredienser och häll över på fisken. 225 graders värme i ugnen och låt gräddas tills det är klart.


tisdag 21 augusti 2012

Favorit kyckling laddad med chili,

Risvin och Chili: Äntligen Chili
Stående ovationer runt köksbordet (nästan) då det äntligen var dags för favoriten ångkokt kyckling.


måndag 20 augusti 2012

Kvällens tofugryta.

Tofugrytan blev i vanlig ordning riktigt bra! Den här gången kryddade jag med Belsan mixed spices och harissa samt rejält med vitlök och svartpeppar förstås.
Bröd står och jäser så vi får frukost imorgon.



söndag 19 augusti 2012

Helgens mat.

I fredags lagade jag till kyckling med grön curry, det blev lite extra gott den här gången! Kan bero på att jag stekte citrongräset i oljan innan resten tillsattes?
Efter middagen gick vi och lyssnade på Festibyn  som i vanlig ordning rockade så att skägget vibrerade.
I går var det kräftor och med alla roliga tillbehör som paj, grillat, nubbe, intressant öl, ost och en kaka med mandelmassa, jordgubbar och lemoncurd.
Idag åt jag lunch på Fang Yang shi wu lika gott som vanligt och med lika fantastiskt service. Idag var jag ute på en jogging runda och har nu sprungit 882 km under 2012.




söndag 12 augusti 2012

Fantastisk fisk!

Igår blev vi bjudna på middag, både fisk och kock är bördiga från Norge. Godare fisk har jag nog inte ätit! Torsk och Ur var firrarna som dragits upp.
Lunch på en pizzeria vid Telefonplan en helt ok avocadosallad.
Till middag lagade jag en rejäl laddning sojafärsgryta, gott blev det samt fyra matlådor.

Sojafärsgryta.
3 dl  torkad sojafärs (koka upp 1 l buljong och låt färsen svälla ca 40 minuter, låt färsen rinna av i ett hålsil och spara buljongen)
2 rödlök (fint hackad)
4 klyftor pressad vitlök
1 aubergine (skär i små kuber)
3 kartonger krossad tomat
5 peperoncini (torkade)
4 msk Kinesiskt risvin
1 msk riven ingefära 
1 msk torkade jästa bönor
1/2 msk oregano
chilipulver efter smak
salt
olivolja.
Hetta upp olja och stek chilin tills den mörknar, ta bort chilin.
I med rödlök och stek på svag värme tills löken liksom smälter.
Tillsätt risvin och låt vinet koka in i löken.I med resten och koka i minst 40 minuter smaka av med eventuellt mera salt.
 
Torsk.

Ur, underbart potatismos!

Dagens lunchsallad.

Kvällens gryta.

Sriracha piffar till det mesta.

måndag 6 augusti 2012

Middag på Il Coure.

Igår valde jag att äta middag på Il Coure trots att en låda med mat var tinad, mest för att runda av semestern och så var jag på väg till Arlanda för att hämta dottern.
Jag beställde in en entrecote med klyftpotsatis och bea. jag blev mätt och orkade promenera in till T-centralen för vidare färd mot Arlanda.

fredag 3 augusti 2012

Borta bra men hemma bäst.

Kul att vara på resande fot men fantastiskt att vara hemma igen. Island som jag besökt måste visat sig från dess bästa sida sol och fint väder nästan varje dag!Baka, laga mat och andra trevliga vardagliga rutiner ser jag fram emot.
På Island parkerar man bilen och sitter oftast inne i bilen och tittar på hästtävling.

Islands svar på falukorven!

En hel del hästar blir biff som skickas till Ryssland.

Island är kontrasternas land från stenöken till grönska.

Små bryggerier finns det även på Island, just den här var riktigt fin.

Super fin IPA.

Surhaj, gick att äta.

Surval, gick absolut inte att äta!

God mörk lager.

Finns inte en turist som inte tar ett fotografi på ett vattenfall.

Finns inte en turist som inte poserar framför ett vattenfall.

Det jag gillade mest med Island var tillgången av vatten både varmt och kallt.

Öl med någon ört i. Kände inte av någon speciell örtsmak.

Osten är producerad på gården där vi fikade, hur god som helst.

Alldeles nyfångad fisk, vet inte vad det är för sort.

Fisken tillagad.

Dottern gjorde en jättefin gröttårta till hönsen.

Torvhus, fina hus men lite mörka att bo i tror jag.

Mjäkig stout men får godkänt.

Dottern lagade ugnspannkaka, den blev väldigt god!

Här ska man absolut följa skylten från väg till bred stig.

Snö i slutet av juli!

Hemlängtan.

Gott speciellt tungan.

Usel mat och alldeles för lite mat.

Hotell frukost.

Billigaste lunch stället i Reykjavik? 

Tydligen har bönder korkat igen trafiken så nu får de snällt vänta till klockan nio.

Min hobby att tatuera mig i varje land fortsätter. Symbolen ska bringa mig säkra resor.

Alla dessa söta katter.

Bra thai i Reykjavik.

Grön curry!

Fish and chips. Gott men inte som i Lincoln.

Back water fish curry var riktigt god.