fredag 30 juli 2010

Tvätta och promenad.

Efter avslutad tvätt promenerade jag till Gamla stan för att äta lunch. Restaurang Lilla Karachi blev det efter en del funderande. Lamm karahin smakde helt ok och jag fick mer när jag sa att jag inte blev mätt.
Eftersom jag var så nära StikkiNikki blev det lite glass också.

onsdag 28 juli 2010

Glass på Pipersgatan.

När jag cyklade förbi StikkiNikki noterade jag att det var stängt och drabbades av ett extremt glass behov.
Jag har under en längre tid funderat på ett glass ställe som jag tror hette Pipers glass, jag var där med min pappa som barn och  det var fantastiskt god glass. Jag var inte så pass desperat efter glass så jag behövde köpa en GB-glass så jag cyklade till Pipersgatan och började leta. Det enda jag hittade var Kungsholmensglassfabrik på pipersgatan 14. Dagens smak sensation var en sorbet med mynta och lime annars var det inte så imponerande. Eftersom jag var så väldigt glass sugen bad jag om fyra kulor som serverades i en extra hög bägare vilket verkar vettigt, men varför då endast ha korta skedar avsedda för normala bägare?


måndag 26 juli 2010

Tusenåriga ägg.

Nu när jag testat tusenåriga ägg kan jag konstatera att det smakar ägg fast med en mer intensiv smak och så luktar det ganska mycket. Inlagd ingefära och tusenåriga  ägg fungerade bra tillsammans.
Till middag blev det en låda kyckling med grön curry.

Spännande mat.

Dagens viktigaste uppgift var att fylla på TBE-vaccin. Om fem år är det dags att fylla på igen.
Lunch på Fang Yang shi wu, den här gången åt jag kyckling med grönsaker i stark sås och jordnötter. Väldigt gott och lika trevlig som föregående besök.
Slank även in på två asiatiska butiker, Omi food på Olofsgatan 10 där köpte jag dried beancurd och Hs. Asien livs i söderhallarna där jag köpte Kikkoman soja, ostronsås, fisksås, chiken rice sauce, tofu, inlagd ingefära och tusenåriga ägg vilket ska bli mycket intressant att pröva. Butiksinehavaren tyckte att man skulle dela äggen i 4-6 bitar och äta dem med inlagd ingefära, vilket jag givetvis ska testa.



söndag 25 juli 2010

Valkött från Norge.

Vi blev bjudna på middag förutom fisk grillad i foliepaket och grillad fläskkarré så var det tunna skivor rå val. Smakade gott och jag skulle gärna experimentera mer med val om det vore möjligt. Bio blev det också, vi såg Robin Hood ganska bra underhållning.

torsdag 22 juli 2010

Bio i värmen

Snabb lagad middag med färsk kycklingfilé, det blev grön currygryta.  Efter middagen bar det av till biograf Zita, vi såg Max & Mary, fantastisk film!

onsdag 21 juli 2010

Bröd.

En sats av enklaste frukostbullen är blandad och står och väntar i kylen tills det blir dags att bakas ut. Såg just att i det länkade receptet så ska det vara 2 tsk jäst, jag har hela tiden haft 1 tsk jäst vilket fungerat bra. Till nästa omgång så ska jag prova med 2 tsk jäst. Som vanligt är det mindre mängd salt, inget socker och utan dekorativa frön i degen jag gör.

söndag 18 juli 2010

Städa, jogga och kolgrill.

Det är väl ungefär vad jag hunnit med. Årstaviken samt en liten ny runda runt Hammarbyhöjden var dagens motionspass.
En mix  grill talrik på Amida kolgrill blev det till middag, vanligtvis brukar det vara väldigt gott men tyvärr så var köttet alldeles för salt.

lördag 17 juli 2010

Underbara ost.

Purmer osten ramar verkligen in denna strålande juli morgon! Med några koppar gott kaffe och hembakat bröd kan det inte bli bättre.
Middag lagas till i norra delarna av Stockholm, kyckling med grön curry är det tänkt att vi ska äta...

fredag 16 juli 2010

Glass och ost.

Äntligen tröttnade jag att inte ha god ost hemma. Vi slank förbi Gamla Amsterdam och köpte ett kilo purmer, jag ser verkligen fram emot frukost! När man ändå är i krokarna så gör man bäst i att köpa några kulor glass eller sorbet på 18 smaker glassmakeri vilket vi gjorde. Blåbärssorbet var nog dagens höjdare. Vi hann även med bad, picknick och packat för dotterns resa. Något jag redan visste är att StikkiNikki serverar Stockholms bästa glass, nu är det bekräftat även av Aftonbladet. Anledningen att vi inte gick till StikkiNikki var värmen och tidsbrist...

Semester fångat på bild.

Med min mobilkamera har jag
dokumenterat de senaste två veckorna.







Årets sämsta pizza?

På väg hem till  Blåsut stannade vi i Rimbo för middag. Restaurang Topkapi valde vi för den vackra byggnadens skull och att det var det enda stället nära parkeringen.
Salladsbordet var en mardröm i värmen och våra pizzor Rimbo och oxfillépizza var helt menlösa i smak. Värst var nog bea-såsen som smakade surt av ättika.
Det finns fler restauranger i Rimbo som vi ska testa när det blir tillfälle även om det lär dröja innan vi stannar där igen.
Topkapi hittar man på Vibyvägen 2.

onsdag 14 juli 2010

Rester från gårdagen...

Det blev lite kyckling och tofu över från gårdagens middag. Till allas lycka blev det en ny paj med rabarber och jordgubbar, trots att vi bara var tre som åt så försvann nästan hela pajen!
En omgång enklaste frukostbullen står och jäser i kylskåpet...Nu också med skrädmjöl!

Ack Värmland du sköna (recept 230, 231)

På väg hem från Sunne stannade vi i Hembygdsgården Klaråsen där Klar-Hälja gick av stapeln.
Vackra välbevarade hus och intressanta aktiviteter. Till lunch åt vi nävgröt som smakade himmelskt gott i all sin enkelhet.
Tillbaka i Skebo och vi har precis avslutat en jätte disk efter kvällens middag, en 6 rätters Kinesisk middag. Två av rätterna var det första gången jag lagade, ångkokt aubergine och fläsk Dongpo. Båda rätterna var goda men fläsk Dongpo är en ny favorit.  Övriga rätter var: ångkokt kyckling, bang bang kyckling, tofu fem kryddor och  gruksallad med sesamfrö och chili. Till efterätt åt vi rabarber och jordgubbspaj vilket min mor bakat.

Fläsk Dongpo.

Ångkokt Aubergine.

Nu ska jag bara blanda ihop morgonens bröd och äta den sista biten paj!

måndag 12 juli 2010

Äntligen kalvdans

Åter igen en härlig dag! Värmland är underbart, speciellt när jag kan äta kalvdans till kvällsmat.
Till middag blev det kyckling i grön curry.

lördag 10 juli 2010

Bad i Lersjön

Namnet kanske avskräcker men Lersjön är en fantastiskt fin bad sjö. Till middag blev det Tu dou wei niu rou fast med morötter istället för potatis. Jag föredrar potatis i grytan...
Vi hann även med en del annat trevligt förutom bad, härligt med semester!

fredag 9 juli 2010

Korvgryta med naga pickle. (229)

Ytterst mager svamp skörd men det blir nog middag i morgon också...
Vi har klyvt ved, besökt Alma Löv museum och badat.
Till middag blev det falukorvsgryta, naga pickle satte smak även i denna gryta.

Falukorvsgryta.
1 ring falukorv
2 gullök (fint hackad)
1 kålrot (skuren i små tärningar)
3 pressade vitlöksklyftor
2 kartonger krossad tomat
2dl grädde
3msk smör
2krm naga pickle
1tsk garam masala
Smält smöret och fräs kryddorna i några sekunder. häll ner lök och vitlök stek i några minuter.
I med kålrot och korv, stek under omrörning i kanske tio minuter.
Tillsätt buljong, grädde och krossad tomat. koka på svag värme i kanske 45 minuter.

torsdag 8 juli 2010

Tofu och naga pickle (recept 228)

Alla dagar är mer eller mindre underbara men när solen skiner och jordgubbarna är färdiga att plockas, då är det så där extra underbart.
Till middag blev det en gryta med tofu kryddad med naga pickle och garam masala. Det blev jätte gott men jag tror att rätten vunnit på strörre mängd naga pickle kanske 1-2tsk.
Till efterrätt åt vi jordgubbar i massor.
Två grisöron inköpta på Skebo kött så jag inom kort kan laga till strimlat grisöra passade även på att köpa en stor bit sidfläsk.

Tofugryta med naga pickle.
500g tofu (skuret i lagom stora bitar)
1/4 dels vitkålshuvud (fint strimlat)
2 gullök (fint hackade)
5 tomater (grovt hackade)
2 små squash (skuret i 1cm breda halvmånar)
3 pressade vitlöks klyftor
2krm naga pickle
1tsk garam masala
1 burk kokosmjölk
2 buljong tärningar
2msk ghee
Hetta upp ghee och stek lök och vitlök i några minuter, i med kryddorna och fräs lök och kryddor i kanske 30 sekunder. Häll ner vitkålen stek tills det sjunkit ihop.
Rör ner tomaterna och låt koka tills vätskan släpper från tomaterna, koka tills tomaterna är helt mosiga.
Smula ner buljongtärningarna och häll ner kokosmjölken.
I med squash och tofu koka tills squashen känns lagom mjuk

onsdag 7 juli 2010

Kebabkrydda och linser.

Vi hann med en del denna soliga tisdag; film till frukost, längre cykeltur,besök på SF-bokhandeln i gamla stan, StikkiNikki glass, en simtur vid Fredhällsbadet vidare genom Stockholm på våra cyklar för att slutligen komma hem och bjuda mamma/farmor på middag. Jag lagade till en pastasås som jag bjudit mamma/farmor på förut vilket hon uppskattade även denna gång.

måndag 5 juli 2010

Runt på Södermalm.

Vaknade ganska tidigt trots första riktiga semesterdagen, bakade ut en omgång av enklaste frukostbullen nu helt utan socker!
Något senare kom fastighetsskötaren och hjälpte till med en invasion av myror.
Vi cyklade in till Södermalm och åt lunch på den Korenaska restaurangen Yu love Bibimbab. Något butter farbror som lägger upp maten, men väldigt gott. Vi har passerat stället massor av gånger med då har det alltid varit stängt. 
Restaurangens bord är intressanta kanske är de typiskt Koreanska?
Vi hann även med en glass på 18 smaker glassmakeri fantastisk god glass med mörk choklad var dagens höjdare.
Till middag blir det ångkokt kyckling.
Vi poppar Spotify, Sizzla står för underhållningen.

söndag 4 juli 2010

Söndagsmiddag i Blåsut. (recept 227)

Fin (god) avslutning på en solig dag. Min tur runt Årstaviken gick inte lika bra som vanligt, värmen knäckte mig efter ett tag. Men efter en kortare promenad kunde jag börja springa igen.
Till middag blev det Familjen Maos rödbrässerade fläsk, köttbullar kokta i mästarmarinad och ångkokt fläsk.
Det ångkokta fläsket var en riktig höjdare som jag självklart ska laga till igen.

fredag 2 juli 2010

Rogan josh...

Två veckors semester har precis börjat för att fira denna händelse cyklade jag in till Indiska källaren på Ölandsgatan 44. 
Rogan josh är väl en av de vanligare rätterna man kan beställa, kryddstarkt och gott precis som det ska vara! Indiska källarens rogan josh smakade som den ska göra...
Nästa gång jag äter rogan josh så är det jag som lagar till den.