onsdag 31 oktober 2012
Fried rice!
måndag 29 oktober 2012
Korvgryta med berbere
Dottern har svängt ihop en laddning mandelsmör hur gott som helst på smörgås.
Falukorvsgryta med berbere och jordnötssmör.
1 ring falukorv (skär i kuber)
5 gul lök (fint hackad)
5 tomater (skär i mindre bitar)
4 klyftor pressad vitlök
1 dl jordnötssmör
2 msk berbere
1 tsk socker
Rejält med smör
Smält smöret i en lagom stor kastrull
Rör ner lök, vitlök och berbere. Fräs på medel värme i 20 minuter
Tillsätt tomater och koka en stund till (jag mixade röran lite hann inte vänta på att tomaterna kokade sönder ordentligt)
I med korv och koka en stund till.
Avsluta med att röra ner jordnötssmör och socker.
lördag 27 oktober 2012
Falafel fredag.
Igår friterades det falafel i Blåsut. Höjdaren var nog pita chipsen jag svängde ihop.
Enkelt är det, man klipper pitabröd i mindre bitar penslar med olivolja och saltar. Pita bitarna gräddas i ugnen tills de blir som chips. Det blir förföriskt gott. Friterad aubergine var gott också men pita chipsen slår ordentligt.
torsdag 25 oktober 2012
Plättar!
Soppa och pannkakor är tradition på torsdagar när jag lagar mat. Ikväll bestämde jag i sista sekunden att steka plättar. Smeten är den samma men det blir på något vis lite lyxigare än pannkakorna.
Basen i soppan var som vanligt röda linser något jag måste ändra på för en majoritet av familjen börjar tröttna på linser hur nu det kan vara möjligt.
Variant av linssoppa.
3 gul lök (fint hackad)
4 klyftor pressad vitlök
1 kartong krossad tomat
Pizzakrydda
2 krm Fatalii fire (hutlöst stark sås)
Svart peppar
Olivolja
2 l vatten
Smaka av med salt
Hetta upp oljan i en kastrull och fräs lök i 20 min på medium värme.
Tillsätt vitlök, kryddor och krossade tomater, koka ytterligare 30 min.
I med linser och vatten, smaka av med salt.
onsdag 24 oktober 2012
Test av chiliröra!
Röran kom med DHL igår och jag hade redan planerat in röran i kvällens middag och det blev otroligt lyckat.
Själva röran upplevde jag inte så chili stark(nu tål jag en del chili) men med fina smaker av olivolja och kryddor förutom chilin.
Kyckling med chiliröra och tomat i lergryta.
1 kyckling (ta bort skinnet och dela upp i mindre delar)
5 tomater (skivade)
3 msk chiliröra
2 tsk timjan/oregano
Lägg kycklingen i lergrytan och placera ut tomatskivor runt kycklingen och klicka på rejält med chiliröra.
Låt stå i ugnen runt en timme i 225 graders värme
Lyft ur kycklingen och mixa ihop tomater och chiliröra.
Broccoli, röd lök. lime, olivolja och ost blev en grym sallad! |
Det här ska jag laga till fler gånger. |
söndag 21 oktober 2012
Sunday roast!
Till kvällens middag serverade jag en liten variant av sunday rost. En rejäl kött bit som jag la i lergryta med äpple och ljust öl, Yorkshire pudding, kokt blomkål, kokt broccoli, sås av vätskan från lergrytan, potatismos och en pepparrotsröra.
Förutom den goda maten så var också ett mindre gäng på besök, en helt perfekt avslutning på en söndag i oktober
Yorkshire puddingen blev suverän några av puddingarna gjorde jag glutenfria vilket funkade bra även om de blev lite platta.
Såsen blev otroligt god! Äpple, köttsky, öl och grädde då kan det inte gå fel.
Köttet blev tyvärr segt även om själva smaken var helt ok, kanske längre tid i ugnen.
Potatismoset blev så där lent och smörsmakande som det ska vara.
Pepparrotsröran var god men jag tror på att bara ha en rejäl hög med pepparrot, synd att blanda ut med crème fraiche.
Kokt blomkål och broccoli stack inte ut men är en viktig del av middagen.
Köttet redo för ugnen. |
Enkelt att göra och så gott |
Lite segt att diska men det är det värt! |
lördag 20 oktober 2012
Sojafärs limpa
Kvällens middag var lite av ett experiment köttfärs byttes ut mot Sojafärs. Det fungerade utmärkt möjligen blev färslimpan lite lös men gott blev det.
Till färslimpan åt vi stekt potatis och tomatsallad.
Sojafärslimpa.
1 l vatten+1.5 buljongtärning
3 dl Sojafärs (koka upp buljongen och rör ner sojafärsen,låt svälla i 20 min.
1gul lök (fint hackad)
1röd lök (fint hackad)
3/4 dl havregryn
1dl mjölk
1dl riven ost
2 ägg
Svartpeppar
Oregano
1 tsk rökessens
3msk smör
En skvätt olja
Börja med att blottlägga havregryn i mjölk,låt svälla medans löken steks.
Smält smör och häll i oljan stek löken på låg värme i kanske 20 minuter.
Pressa ur vätskan från färsen och blanda med övriga ingredienser och forma en limpa och grädda i ugnen tills det är klart.
Smördeg rockar
Grön currygryta med kyckling blev det till middag. Gott men lite tam, jag föredrar den rejält stark.
Till efterrätt blev det smördegs inbakade äpplen, det gjordes lite på frihand men gott blev det.
Jag tärnade 3 äpplen och blandade med råsocker, sirap, kanel och kardemumma. Kavlade ut degen något och fördelade äppelröran på degen, slog ihop till små paket och pendlade med vispat ägg, gräddade i ugn tills degen är gyllene brun.
tisdag 16 oktober 2012
Fisksmisk!
Precis innan jag slängde in fisken i ugnen slog det mig att det fanns ett paket smördeg i frysen, ett lyckokast! Men jag får utveckla det lite, spiskummin passade inte riktigt med smördeg.
Fisk med smördeg.
400 g tinad billig fisk
3 tärnade tomater
2 röd lök (fint hackad)
1 tsk spiskummin (mald)
Juice från 1/2 lime
3 rutor smördeg
Torkad basilika och timjan efter smak.
Salt och peppar
Salta och peppra fisken
Rör ihop övriga ingredienser och bre över fisken.
Täck med smördeg och grädda i ugnen tills smördegen får fin färg.
måndag 15 oktober 2012
Mat sedan fredagen.
I går söndag åt jag "lång lunch" på Enskede krog. Tre rätters där en slags plommonpudding stack ut ordentligt.
I lördags var jag på middag och blev bjuden på god fisksoppa samt en helt fantastisk creme brulee den ska jag svänga ihop inom en snar framtid!
I fredags blev det Indiskt som blev väldigt lyckad förutom rasgullan som vi åt till efterrätt(den var köpt). Vi åt en lätt modifierad variant av tomatcurry, potatis masala(följde receptet) och en kokoschutney med koriander och lime. Jag wokade bitter gurka som nästan smakade som i Indien
Wokad broccoli
250 g broccoli
3 msk fint hackad ingefära
4 klyftor pressad vitlök
4 klyftor svart vitlök (skuren i små bitar)
1 msk ljus soja
1 msk kinesiskt risvin
1 tsk ljus risvinäger
1 tsk maizena
olja.
Blanda ihop soja, risvin, vinäger och maizena.
Hetta upp en skvätt olja i woken och fräs ingefära och vitlöken tills det börjar dofta
Vänd ner broccolin och woka runt en liten stund
Avsluta med att vända ner såsen och rör runt tills såsen tjocknat.
Kokoschutney.
2 dl riven kokos
1,5 dl youghurt
juice från 1 lime
rejält med koriander.
Mixa ingredienserna och låt dra en stund innan servering.
wokad/stekt bitter gurka.
1/2 bitter gurka (ta bort det mjuka inuti och skär i tunna skivor)
1/2 tsk salt
1 tsk spiskummin
Låt saltet och gurkan dra en timme, krama ut vätskan som eventuellt är kvar och stek i en rejäl skvätt olja strö över spiskummin mot slutet och häll bort oljan
Suverän chutney |
Bitter grurka. |
Jag har ätit mycket godare rasgulla! |
måndag 8 oktober 2012
Två små rätter.
Ångkokt karré blev lyckad även om jag föredrar ångkokt kyckling.
Men torrfriterade/torrstekta karré strimlor var väldigt gott även om torrstekt biff är ett strå vassare eller snarare mycket starkare vilket jag gillar.
Trevligt att äta två rätter en måndag i oktober det höjer upp värmen rejält.
Torrfriterad/stekt fläskkarré.
400 g fläskkarré (skär i tunna strimlor)
1/2 liten squash (skivade och halverade)
1 rågad msk chili bean sauce
3 msk fint hackad ingefära
5 klyftor pressad vitlök
1/2 dl vatten
Marinad: 2 msk risvin, 1 msk ljus soja, 1 tsk mörk risvinäger, 1 tsk råsocker, 1 tsk maizena
Rejält med olja.
Börja med att hetta upp en ordentlig skvätt olja i woken och fritera karrén tills den är typ knaprig.
Lägg karrén i marinaden och låt dra 15 minuter.
Gör rent woken och hetta upp lite olja och fräs chili bean sauce en liten stund.
Tillsätt vitlök och ingefära, fräs i 10 sekunder.
Rör ner karrén och rör runt lite grann.
Slutligen vattnet som får koka in tills en tjock sås bildas.
söndag 7 oktober 2012
Indiskt i Skebo!
Rejäl gryta som värmer nu på hösten. |
Godaste pajen! |
lördag 6 oktober 2012
Vilken middag!
Morotsoppan vi åt till lunch blev det till middag också med tillägget varma smörgåsar med svampstuvning, det blev fantastiskt gott och till efterrätt plommonpaj.
Lunch i spenaten.
Skebobruk visar sig från sin bästa sida när solen skiner. Innan lingon tur till skogen åt vi morotsoppa och smörgås med mjölksyrad gurka. Hur gott som helst! Efter middagen väntar en plommonpaj.
tisdag 2 oktober 2012
Vegan tisdag.
Kvällens tofugryta blev mild men givetvis går det att tillsätta mer chili. Amy's piece of cake är i vanlig ordning inspirerande för att laga Indiskt.
Tofugryta med doft och smak av Indien.
400 g extra hård tofu (skär i små kuber)
5 tomater (tärnade)
2 gul lök (fint hackad)
4 klyftor pressad vitlök
1 grön chili (fint hackad)
1 msk ingefära
1 msk senapsfrö
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
2 krm hing
1 krm gurkmeja
kokosolja
salt efter smak
Hetta upp en skvätt kokosolja i en gryta och fräs senapsfrö tills de börjar poppa.
I med vitlök och ingefära och fräs i några sekunder. Tillsätt lök och övriga kryddor och stek i kanske tio minuter.
Present från mor! |
Kvällens middag. |
Indien från ca 4200 m höjd |
Indien några meter ovanför havet. |
måndag 1 oktober 2012
Fisksmisk!
Det blev en gratäng av 400 grams paketet firre.
Gott med aubergine pickle och Radhuni kasundi i gratängen även om jag ger dottern rätt i att senapen slog igenom för mycket.
Eldig variant av fiskgratäng.
400 g fisk filé
1 dl grädde
1 dl Radhuni kasundi (2 msk är nog bättre)
3 msk Brinjal aubergine pickle "Pataks original"
1 röd lök (skivad)
Salt och vitpeppar
Smör en form lägg i fisk, peppra och salta strö löken över fisken.
Vispa grädden, pickle och senapssås.
Bre över fisk och grädda i ugnen tills det är klart.