söndag 27 juni 2010

Nisses grill & pizzeria.

Helgen avslutades med cirkus och middag på Nisses grill & pizzeria. Goda pizzor men hemska tapeter i restaurangen, vi satt utomhus så vi behövde inte bry oss om hur det egentligen såg ut.
Nisses hittar man på Stora brogatan 10 i Norrtälje...

Rabarber.

Tolv burkar Isländsk marmelad är klara, det här året hällde jag inte i vatten vilket fungerar bra. I en omgång la jag i en skivad citron och i nästa ska en vaniljstång koka med.

lördag 26 juni 2010

Marinerad kyckling...

Vilken midsommar! Strålande sol, god mat och trevligt umgänge.
Marinaden med naga pickle fungerade väldigt bra, trots att en hel del av marinaden hade försvunnit från kyckling bitarna så gav det en rejäl smak och viss hetta. Helt klart något jag tänker andvända igen. Nästa gång funderar jag på om inte det skulle passa med yoghurt istället för geeh lite mer som tandoorikyckling alltså.
Om någon timme går solen upp det är så härligt med sommar.

fredag 25 juni 2010

Inför midsommar (recept 226)

På väg till jobbet hittade jag Spansk peppar för 29 kr/kg vilket är rekord billigt. Jag har precis hackat upp chilin så om två veckor är den saltade hackade chilin klar.
Efter önskemål skall det finnas ett alternativ till den traditionella midsommar maten, det blir en gryta långkokt kött med potatis.
Något senare ska vi grilla, det jag bidrar med är kyckling marinerat med naga pickle. Det ska bli spännande och smaka av resultatet som antagligen blir väldigt starkt och gott.

Kyckling med chilimarinad.
1 kyckling uppdelad i lagom stora grillbitar
1msk naga pickle
1msk finhackad ingefära
2msk ghee.
Blanda naga pickle med ingefära och ghee, pensla marinaden på kycklingbitarna och marinera i ett dygn!


onsdag 23 juni 2010

Parkteater och snabb lagad mat.

Starx efter middagen skall vi promenera till Margaretaparken för att se på Stjärnsmäll en utomjordisk revy.
Konsum säljer pyttipanna för 25 kr/kg som faktiskt smakar helt ok och går snabbt att laga till. Några stekta ägg samt en sallad på morötter och äpple blir det också.

tisdag 22 juni 2010

Mot StikkiNikki! (recept 225)

Middags disken har jag bytt bort mot glass som vi självklart köper hos StikkiNikki något annat kan jag inte tänka mig en vacker tisdags kväll som denna.
Till middag blev det pannbiff utan lök och en tomatsås.

Tomatsås.
1 kartong krossad tomat
2 gulalökar (fint hackade)
1msk chili beansauce
1tsk femkryddor
2 stjärnanis
En gnutta socker
Olja
Hetta upp oljan och stek lök och chili beansauce tills löken mjuknat.
I med resten ock koka i minst 30 minuter.

måndag 21 juni 2010

Solig måndag kväll (recept 224)

Efter middagen funderar vi på att gå en promenad eller varför inte en cykeltur. Till middag blir det en falukorvsgryta kryddad med naga pickle. Det är verkligen  det starkaste jag köpt på burk så jag är försiktig med denna intressanta smaksättare.

Naga chili falukorvsgryta.
1 ring falukorv (skuret i tunna hackade) halvmånar)
7 gullök (fint hackade)
4 klyftor vitlök (fint hackade)
1tsk naga pickle (Jag tror att runt tre tsk vore det bästa, men alla ska kunna äta middag)
1/2tsk spiskummin
2 buljongtärningar
2 kartonger krossad tomat
1 burk kokosmjölk
olja
3msk smör
Hetta upp olja, smör och naga pickle och stek tills löken får en lätt röd färg.
I med vitlök och korv stek i kanske fem minuter.
Häll ner krossad tomat, kokosmjölk och buljong.
Koka på svag värme i kanske en timme.
Till grytan blir det ris. Vi poppar spotify, Eek-A-Mouse står för underhållningen.

söndag 20 juni 2010

Glass vid Lijeholmskajen.

Under löprundan runt Årstaviken har jag sett en skylt som gör reklam för Rättviks glass, äkta glass från Dalarna. I dag när jag var med cykel så tog jag en sväng förbi och testade Rättviks glass baren som ligger på Sjöviksvägen 49.
Jag köpte tre kulor för 35 kronor, grönt äpple sorbet, kokos och körsbär. Ganska liten portion glass och inga vidare smaksensationer. Något ekologiskt tänk såg jag inte skymten av heller. 
Det är inte något ställe jag tänker ta en omväg för att äta glass på, StikkiNikki regerar fortfarande vad det gäller glass.
En ny omgång bröd blev precis klart...

Äntligen är hon gift!

Lördagens övningar gick till så här, tvättade på morgonen åt en tidig lunch och cyklade till Ikea för att köpa servetter och äta några bakelser som Ikea bjöd på inför den stora dagen. 
Väl hemma lastade jag av det jag köpt och cyklade in till Gamla stan för att se om det var helt överbefolkat. Just där jag tittade var det som vanligt men det var tydligen desto fler på andra platser.
Åter hemma vilade jag en stund och tittade med ett öga på bröllopet, efter det sprang jag en tur. 
Till middag blev det en pizza från Sofies grill och avslutade kvällen med en promenad i sällskap av sonen.
I morse bakade jag ut enklaste frukostbullen (som vanligt med minskad mängd salt, socker och utan frön)och nöjt av doften av nybakat bröd och kaffe.

onsdag 16 juni 2010

Onsdags morgon.

Ingen spännande musik recensioner i morgontidningen...
En omgång av enklaste frukostbullen står och jäser som ska gräddas till kvällen. Som vanligt med mindre socker, salt och utan frön.

söndag 13 juni 2010

Anorlunda Shepard's pie (recept 223)

En tur till Tensta med den betydligt yngre släktingen. Vi tog tuben till Tensta för att testa en lekpark. Väldigt fin park med roliga redskap, extra trevligt att Kurdiska kulturföreningen bjöd oss på juice och te!
Vi hittade även intressanta butiker där de sålde mat till rimliga priser.
Till middag i kväll blir det en variant av Shepard's pie istället för färs stekte jag skivor av fläskfilé. pajen blev något lös men kommer säkert att smaka bra.

Shepard's pie med fläskfilé.
600g fläskfilé (skuret i 0,5 cm tjocka skivor)
Överblivet potatismos
Några dl brunsås
1dl torkad svamp (blötlagd och hackad)
Savrtpeppar.
En klick smör.
Smält smöret i en stekpanna och stek köttet tills det får färg, lägg över köttet i en ugnsform.
Stek svampen en stund och häll över brunsåsen, pudra evenutellt över mjöl för tjockare sås.
Häll brunsås över köttet och bre potatismos över det hela.
In i ugnen och grädda tills moset får fäg. (225 grader)
Kokta morötter och pickels till blev det också.

lördag 12 juni 2010

Köttbullar och brunsås.

Yngre släktingar på besök. Vi var i Kungsträdgården och kollade in vad SL hade att erbjuda när de visade upp sig. Ganska intressant och gratis godis vilket roar ung som gammal.
 Till middag blev det köttbullar (grundrecept för köttfärs) potatismos, brunsås och kokta morötter.
Vår lille släkting åt som han aldrig gjort förut hemma hos oss! Vi hann även med att se filmen Det regnar köttbullar vilket passar bra efter vår middag. Väldigt bra film med en hel del väldigt konstiga sekvenser nästan lika skum som Dante 01 som inte är en film för barn...


fredag 11 juni 2010

Fredags kväll (recept 222)

Jag tror att jag tillhör en minoritet, fotbolls vm i Sydafrika berör mig inte ett dyft. 
Trots det så kände jag mig tvungen att köpa Estrellas chakalakachips som är deras inofficiella vm chips.
Till middag i kväll blir det gryta med falukorv och vitkål.
Vi poppar Spotify, Katel Keineg står för underhållningen.

Korv och vitkålsgryta.
800g falukorv (skuren i 0,5cm tjocka skivor som delas upp i fyra bitar)
1kg vitkål (fint strimlad)
1 gullök (hackad)
3 klyftor vitlök (krossad)
1tsk fänkålsfrön
3msk risvinäger
3dl buljong
svartpeppar
3msk smör
Smält smöret i en stor gryta.
I med gullök och stek tills den får fin färg.
Vänd ner korv, fänkålsfrön och vitlök, stek tills korven får fin färg.
I med vitkål och svarpeppar. När kålen sjunkit ihop tillsätt vinäger och buljong och koka på svag värme i kanske 25 minuter.
Till grytan blir det jasminris.

torsdag 10 juni 2010

Tillbaka på Fang yuan shi wu.

Delar av familjen har inte ännu ätit på Fang yuan shi wu, vilket vi fixade denna kväll.
Vi åt dumplings med blandfärs, yakiniku och nudlar med kyckling. Maten smakde bra men det är helhets intrycket som gör stället till en upplevelse utöver det vanliga, kvinnan som har stället har verkligen karaktär!
Fang yan shi wu ligger på Östgötagatan 83...

onsdag 9 juni 2010

Veckans vegetariska. (recept 221)

Torsdagar är vegetariska hos oss om ägg kvalar in under vegetariskt vilket det kanske inte riktigt gör. Jag har funderat på en ytterligare "grön" middag per vecka. Så blir det i kväll vilket är passande eftersom jag har en vegetarisk mamma på besök.
Det blev spagetti med en pastasås gjord på röda linser.

Pastasås vegetarisk med kebabkrydda.
3dl röda linser
1 gullök(fint hackad)
3 klyftor vitlök (fint hackade)
3dl matlagnings grädde
3dl grönsaksbuljong
1msk kebabkrydda (Santa Maria kebabkryddan är väldigt bra innehåller varken socker, salt eller andra konstigheter)
Lagom med svartpeppar
2msk smör
Smält smöret i en panna, när det börjar fräsa stek lök och vitlök en stund.
Rör ner kryddorna och fräs ytterligare tio sekunder.
Häll ner linser, buljong och grädde.
Koka tills linserna är mer eller mindre sönderkokta.  Man bör späda med mer vatten eller grädde, vet inte riktigt hur mycket mer men kanske 2 dl extra vätska.
Till maten åt vi  en sallad med tomat och vitkål med en dressing gjord av ljus soja och risvinäger

tisdag 8 juni 2010

Pannbiff med lök.

Jag blev väldigt förtjust i löken sist vi åt pannbiff med lök. Så även denna kväll, försvinnande gott!

måndag 7 juni 2010

Saltad hackad chili är äntligen färdig! (recept 220)

Egentligen var chilin redan klar i fredags men jag tycker att ångkokt kyckling passar på en måndag, vi tycker alla att det är så otroligt gott och varför inte starta veckan med extra god mat?
Till kycklingen åt vi ris och en vitkålssallad.

Vitkålssallad.
drygt 1/2 huvud vitkål (skuret i tunna strimlor)
1/2dl olja
1msk risvinäger
1msk apotekarens senap
lagom med salt, svartpeppar, chili och chiliolja.
Mixa olja med kryddor, senap och vinäger.
Vänd ner dressingen i vitkålen och låt dra en stund om det hinns med.

söndag 6 juni 2010

En solig söndag.

Steg upp tidigt och åt den sista halvan av enklaste frukostbullen. Planerade kommande veckas mat och skrev en handlingslista. Eftersom jag råkade ha tillgång till bil passade jag på att bunkra upp med sådant som kan vara bra att ha hemma.
Efter en tidig lunch (köttfärsoppa) promenerade jag till Sjöstaden där jag gjorde några klädinköp till ett mycket bra pris.
Efter några omvägar landade vi på StikkiNikki där tre kulor glass fick bli mellanmål, honeycomb smaken var dagens höjdare. Även om jag gillar att 18 smaker glassmakeri serverar sojaglass så vinner StikkiNikki med hästlängder. Barnen ska få välja att äta glass på StikkNikki eller en calzone på Duvbo pizzeria när de avslutar vårterminen för att gå på sommarlov.
Promenerade hem för att byta om till löparkläder och tog en löprunda, dagens ska avslutas med en låda kyckling i gröncurry. En omgång enklaste frukostbullen står och jäser...Minus frön och mindre salt och socker samt att jag hällt i 2dl rågmjöl. Sonic youth under håller via Spotify.

lördag 5 juni 2010

Tvätt och tu dou wei niu rou.

Första omgången tvätt snart klar och en gryta med tu dou wei niu rou (köttgryta med potatis) står och kokar till sig.
Maten ska transporteras till en bygdegård i Järna för 120-års kalas.

torsdag 3 juni 2010

Woka och brödbak (recept 219)

Vegetarisk mamma på oväntat besök. Jag slängde ihop en wok middag med morötter och ägg.
En omgång enklaste frukostbullen  står och svalnar, som vanligt har jag minskat ner på salt/socker mängd och skippat dekorativa frön.

Wok med morötter och ägg.
 2 morötter (skurna i form av tändstickor)
 2dl purjolök
 2krm chilibönsås (mamma är inte så härdad vad det gäller stark mat)
 1tsk fint hackad ingefära
 1 vitlök (fint hackad)
 1msk risvin
 Lagom med soja
 2 ägg + 2msk risvin och 1tsk soja som blandas samman i en bunke.
Jordnötsolja
Hetta upp woken och häll i oljan. I med ingefära, vitlök och chilibönsås fräs i tio sekunder.
Häll ner morötterna och stek någon minut, häll ner purjolök och fräs runt i tio sekunder.
I med soja och risvin och woka en stund till.
Häll grönsakerna i en skål och stek ägg smeten tills den blir gryning, häll tillbaka grönsakerna och servera.