söndag 29 januari 2012

Tre små rätter (recept 380, 381)

Till middag  åt vi en kycklingwok kryddat med Bull head barbecue sauce (som blev väldigt god), en kall rätt med tofu och pickled mustard och tomater och ägg.
Kycklingen blev en riktig höjdare men tofun och pickled mustard (senapskål?) borde nog också varit en sväng i woken med lite vitlök och ingefära.
Jasmin ris till förstås.

Kyckling och fänkålswok.
1 hel kyckling
1 fänkål (skär i lika stora bitar som kycklingen)
4 klyftor fint hackad vitlök
1msk fint hackad ingefära
2msk Kinesiskt risvin
2msk ostronsås
2tsk ljus soja
1tsk insaltad chili
Neutral olja

Börja med att ta bort så mycket kött som möjligt från kycklingen, skär ner i små munsbitar, jag kokade skrovet och pillade bort resten av köttet.
Marinera kycklingbitarna i risvin och soja (även de kokta) i 20 minuter.
Hetta upp oljan och woka vitlök och ingefära i max tio sekunder rör ner insaltad chili och barbecue sauce.
I med fänkålen woka en liten stund och tillsätt kycklingen. Woka tills kycklingen är genomstekt och rör ner ostronsås.

Tofu och pickled mustard sallad.
2oog tofu (skär i små kuber)
1 paket pickled mustard sour (strimmla fint)
1 röd spansk peppar (ta eventuellt bort kärnor och finhacka)
Lagom med ljus soja och sesamolja.
 Blanda och låt stå och dra en stund.





Löparlunch.

Bakat bröd, sprungit runt Årstaviken och sen gröt till lunch. Rostad mandel och min mors jordgubb /rabarbersylt lyfter gröten till något alldeles extra.
Nu promenad med dottern och kanske en fika.


lördag 28 januari 2012

Lättare lunch.

Tvättat och städat i vanlig ordning. Nybakat bröd till lunch är både gott och mätande.
Middag äter vi på iBolina2 sen Mission impossible på biograf Park.


torsdag 26 januari 2012

Middag på stan.

Middag på restaurang Nhus på Hornsgatan 147,  kul med en thai restaurang som serverar något mer varierande rätter än grön/röd curry.
Vi åt namtok nue (typ köttsallad) och laap nue (hackad biff med chili och lime) som vanligt så var den utlovade chili styrkan ganska mesig. Men det var gott och mättande.

onsdag 25 januari 2012

Köttfri onsdag.

Till middag blev det en variant av tofugryta med sambar. Det blev gott men lite synd att jag glömde saltad hackad chili. men tur det eftersom min mamma åt middag med oss och hon är lite känslig för chili.
Grönsakerna i kvällens gryta var aubergine och sötpotatis.

tisdag 24 januari 2012

Körv och chili. (recept 379)

Bosnisk korv igen till middag, den här gången utan bönor. Jag hade några grillade soltorkade tomater kvar som höjde korvröran ordentligt.

Korvröra med soltorkad tomat och chili.
500g bosnisk korv (skär i 1/2 cm tjocka skivor och halvera)
1 kartong krossad tomat
1dl risvin (Kinesiskt)
3 gul lök (fint hackade)
8 soltorkade tomater (fint hackade)
4 klyftor pressad vitlök
1tsk chiliflakes (gärna stark sort, Santa Marias är alldeles för milda)
2msk olja från de soltorkade tomaterna
En skvätt olivolja, svartpeppar och salt efter smak.
Hetta upp oljorna i en gryta och stek korven i några minuter.
I med lök och vitlök, stek tills löken mjuknat och fått fin färg.
Tillsätt resten och låt puttra i minst 40 minuter.


måndag 23 januari 2012

Fisksmisk (recept 378)

Lördagens Italienska lax i repris men nu på hemmaplan, följde receptet förutom att jag strödde fint hackad chili över potatisen och bytte rucolan mot basilika.



söndag 22 januari 2012

Omöjligt att bara köpa tofu på HS Asien livs.

I vanlig ordning när jag ska handla tofu på HS Asien livs (Medborgarplatsen) så fick jag tips om en ny spännande ingrediens som jag givetvis måste köpa.
Den här gången blev det en burk Bull head Barbecue sauce, 2-4 tsk räcker till en wok för fyra personer, såsen ska testas i veckan som kommer.
En låda kycklingryta Valad med 2,5 dl vatten blev till en god soppa, god och snabb lagad middag.

Filmen Dogtooth är nog bland det mest mystiska jag sett på länge, men bra var den. Jag har inte sett så mycket Grekisk film men jag gissar att den här är ganska ovanlig även i Grekland.

Italiensk lax.

Igår blev jag bjuden på Italiensk lax . Väldigt gott och enkelt att laga, istället för rucolasallad var det basilika. 
Bra med mat som både fungerar till vardag och fest!

lördag 21 januari 2012

Fredagsmys!

Fredagsmys.
Ångkokt kyckling och koppmärkta damens dofu till middag igår. Båda rätterna är så otroligt goda och snabb lagade, perfekt fredagsmys!

måndag 16 januari 2012

Blåsut chili (recept 377)

Jag har sökt på "Texas och chili" hittade massor av intressanta recept, som detta.
Utifrån dessa och lite eget initiativ lagade jag till en riktigt god och ganska het chili. Jag var lite feg och pillade ut kärnorna från flera av chili sorterna, kanske onödigt. Grytan fick en rejäl hetta men den har på något vis klingat av när jag åt rester till kvällens middag. Grytan stod i ugnen i drygt fyra timmar för att få köttet ordentligt mört.
Till Blåsut chilin serverades det diverse grönsaker, gräddfil och tortillas.
Blåsut chili.
Kryddblandning: 2msk spiskummin, 2msk koriander (den malda torkade), två spansk peppar (jag pillade bort frön), 1 torkad cherry chili (pillade bort frön), 14 peperoncini, 2 Indiska chili (friterade i kokos olja), 3tsk chili flakes, 1msk Koreansk peppar, 1msk kebabkrydda, 1msk chilipulver, 1 rågad msk insaltad chili, 1-2tsk spiskummin, svartpeppar (gärna rökt), tio klyftor vitlök+ 2dl vatten och kör i mixer.

1,8kg högrev (skär upp i små kuber)
240g bacon (tärna så smått som möjligt
4 gul lök (fint hackad)
1,5dl coca cola
1,5dl ljust öl
Stek bacon i en gryta tills fettet smält ut, lyft ur bacon bitarna.
Bryn köttet i omgångar i bacon fettet.
Stek löken i kanske tio minuter i bacon fettet, kanske behövs det en skvätt olja.
I med kött och kryddblandning rör om häll över vätska, det ska precis täcka köttet.
Låt koka upp, lägg på locket och in i ugnen (150 grader) låt stå tills köttet faller samman.






lördag 14 januari 2012

Dotter fixade middagen.

Taco middag lagat av dottern. Gott blev det och trevligt att barnen vill laga mat.
Tyvärr så misstänker jag att ICA har minskat ner på hettan i deras sås som beskrivs som hot!

fredag 13 januari 2012

Sonen lagat fiskcurry. (recept 376)

Laga mat är kul men visst är det härligt att komma hem och middagen nästan är klar.
Ikväll var det min son som komponerade kvällens curry.
Gott blev det synd bara att Lankas te och krydd imports extra starka curry inte är så stark.
Fiskcurry.
400g alaska pollock (skär i lagom stora bitar)
2 burkar kokosmjölk
2 sötpotatisar (skär i kuber, inte för små)
1 aubergine (något mindre bitar än potatisen)
2 gul lök (fint hackade)
3 pressade klyftor vitlök
2msk fint hackad ingefära
Saften från en lime
4msk curry och lagom med salt.
Kokosolja.
Hetta upp oljan och stek lök och vitlök en liten stund
I med curry och fräs i några minuter
Tillsätt grönsaker och kokosmjölk, koka tills potatisen är mjuk
Avsluta med att försiktigt röra ner fisken.

torsdag 12 januari 2012

Soppa och pannkaka!

Torsdag igen och givetvis soppa och pannkakor till middag.
Kvällens soppa var mer en löksoppa än linssoppa, ungefär sex fint hackade lökar och kanske 1 dl röda linser. Kryddat med svartpeppar, några droppar Sriracha och kebabkrydda.



onsdag 11 januari 2012

Favoritter i repris!

Ångkokt kyckling och tomater och ägg till middag, gott och så är det en så bra kombination. Jag la till ingefära och risvin i tomat och ägg rätten vilket höjer smaken ytterligare.

tisdag 10 januari 2012

Tofu och bacon! (recept 375)

Enkel bacon och tofuröra till middag. Snabbt enkelt och gott!
Pasta och rivna morötter till röran.
 
Bacon och tofuröra.
280g bacon (skär i små bitar)
400g extra hård tofu (tärna i lagom stora bitar)
250g körsbärstomat (halvera)
2 gul lök (fint hackad)
1 morot (grovt riven)
4 klyftor pressad vitlök
1msk fint hackad ingefära
2msk tomatpuré
1msk ketchup
1 rejält rågad tsk saltad hackad chili
1msk ghi
1,5dl vatten
Svartpeppar och herbes de provance i lagom mängd.
Hetta upp ghi i en stekpanna fräs sedan lök och vitlök tills det får fin färg.
Stjälp i kryddor och tomat, stek tills tomaterna mosat till sig.
I med puré, ketchup och kryddor, stek en stund till och tillsätt morot och vatten.
När morots rivet mjuknat vänd försiktigt ner tofu och låt puttra en liten stund. 







måndag 9 januari 2012

Köttfri måndag. (recept 374)

Kvällens middag, en gratäng blev till och med vegansk!
Ganska lyckat speciellt pickled mustard och hasselnötscremen. En fint hackad chili hade gjort susen.
Tofugratäng
400g tofu
250g körsbärstomater (halverade)
2 gul lök (fint hackade)
250g pickled mustard sour (grovt hackad)
3dl rostsde hasselnötter (Mixa med 1dl vatten)
Lagom med svartpeppar, timjan och salt.
Kör tofun med Julliene skivaren och lägg i en ungsfast form och tillsätt lök, tomater och senspsblad, blanda och krydda. Klicka ut nötcremen ovanpå och låt stå i ugnen i ca 40 minuter (250 graders värme)

söndag 8 januari 2012

Husdjursmässa och lunch.

Det blir bara färre djur på husdjursmässan och fler försäljare och som alltid är det frimärksklubben som tar priset vad det gäller så lite koppling till djur som möjligt.
Vi åt lunch, panerad fisk och potatis. Riktigt dåligt var det speciellt med tanke på att lunchen kostade 95 kr.



fredag 6 januari 2012

Köttbullar kokta i currysås. (recept 373)

Middag i Rotebro, köttbullar kokta i currysås blev väldigt gott. Tyvärr så var inte Mahindras XXX så stark som jag hade tänkt.
Köttbullar kokta i currysås.
400 g köttfärs
4 gul lök (hackad)
4 klyftor pressad vitlök
1 kartong körsbärstomater
2 burkar kokosmjölk
500 g krossad tomat
4 msk ghi
Lagom med salt.
Hetta upp ghi och stek lök
I med vitlök och stek i tio minuter.
I med övriga ingredienser, koka i minst 40 minuter.

Middag till dotter och mor.

Vegetarisk och laktosfri middag till mor och dotter. 
Receptet är en variant av denna gryta. Jag bytte ut insaltad chili mot 1 krm Sriracha (mamma ska kunna äta, annars kanske 1tsk-1msk)


torsdag 5 januari 2012

Burgare till lunch.

Lunch på Texas Burger i Sickla, jak köpte en Eldorado hamburgare som skulle vara extra stark.
Tyvärr så var det inget drag alls i burgaren vilket det oftast inte är på mat som utlovar chlihetta.
Köttet var torrt och lite trist men jag blev mätt för 95 kr.

onsdag 4 januari 2012

Mellanmål!

Perfekt med en falafel efter jag tränat. Kebab Kungen på Götgatan serverar god och alldeles nyfriterad falafel.


tisdag 3 januari 2012

Fang Yuan Shi Wu har öppnat i Hammarby sjöstad!!

Upptäckte igår kväll att Fang Yuan Shi Wu öppnat i Sjöstaden, idag slank jag in och åt dumplings till mellanmål. 
Lika gott som förut och kvinnan som driver stället är lika positiv och glad som senast. Fang Yuan Shi Wu hittar man på Hammarby allé 63.