lördag 31 december 2011

Äntligen smörgåstårta!

En gång per år äter jag smörgåstårta planerat, nämligen just idag!
Blir jag bjuden under året i övrigt så tackar jag givetvis ja till en bit smörgåstårta.
Nytt för i år är att min dotter fixade ihop smörgåstårtan. Den blev helt fantastisk! Så stort tack till dottern min.






Lunch!

Tvätta och städat i vanlig ordning.
Under tiden la dottern ihop kvällens smörgåstårta och av en överbliven landgång gjorde jag en rejäl smörgås gott och mätande.


fredag 30 december 2011

Hotpotsås spicy!

På Asian supermarket köpte jag en liten burk hotpotsås.
Spetskål, paprika, rödlök, tofu, kinesisk korv och en skvätt risvin samt en liter vatten var det jag la i woken. Det blev ok men inte mycket mer än så. Jag får läsa på till nästa gång jag gör hotpot.






Middag och bio.

Gott och blandat på Jerusalem kebab, ganska gott men lite salt kanske.
Vi såg Åbergs nya rulle. Förvånande bra och trevlig film.


onsdag 28 december 2011

Soppa på en onsdag!

Soppa och pannkakor fungerar även på onsdagar. Kvällens pannkakor var glutenfria, ingen större skillnad på smaken men betydligt dyrare mjöl.
Soppan innehöll en bit skinka, bacon, tio tomater, gul lök, vitlök, berbere diverse torkade örter, kinesiskt risvin,Smörbönor, röda linser och två liter vatten. God soppa som blivit ännu bättre med mer berbere.


tisdag 27 december 2011

Rester till middag

Perfekt med högarna av olika sorters kött, det blir pyttipanna till middag.
Farbror Leifs mjölksyrade gurkor som tillbehör.


måndag 26 december 2011

Frukost!

Kalvdans till frukost, gott nyttigt och helt enkelt underbart. Speciellt med en rejäl balja kaffe till.


Glass från StikkiNikki och kalvdans, kan det bli bättre?

Släktingar på besök vi åt en del julmat, det vanliga typ köttbullar, kålrotslåda och annat gott. 
Efter maten serverades det kaffe, väldigt goda kakor som mor och dotter bakat men också två sorters glass från StikkiNikki (saffran och pepparkaka) helt otroligt goda, men också kalvdans som är min absoluta favorit alla kategorier. Råmjölken har vi fått från släktingar i Värmland, stort tack till klanen Olsson!
Efter en löprunda runt Årstaviken (1:07:09tim 11.32 km) kokade jag ghi, tänkte bjuda släktingar på kyckling.

onsdag 21 december 2011

Mattan är äntligen i Blåsut!

Den matta jag beställde av Zanskar arts i Leh-Ladakh fick jag idag levererad till jobbet! Några timmar efter jag tagit emot mattan ringde Zanskar art upp för att kontrollera att jag fått mattan. Fin service!



lördag 17 december 2011

Försök att återskapa en middag i Valad (recept 372)

Bland en av många minnesvärda stunder ner i Indien var när jag och sonen blev bjudna på middag hemma hos en familj i det lilla samhället Valad som ligger i distriktet Vayanad som är en del av Kerala. Minns inte vad familjen hette men de var en kristen familj, inte så ovanligt i Vayanad men de är i minoritet, muslimer och hinduer är väl vanligast.
Valad är för övrigt rena vilda western.
Vi blev bjudna på en helt sagolik kyckling curry, så otroligt stark att jag nästan föll av stolen, min son imponerade med att äta med god aptit trots att det var så starkt. Ingredienserna i grytan hade familjen odlat/ fött upp själva. Det var ganska svårt att avgöra vad som var i grytan det var ganska mörkt inomhus.
Jag fick till grytan ganska bra, tyvärr glömde jag senapsfrön som brukar vara viktigt och grytan blev inte på långa vägar lika stark som jag minns det men den får helt klart godkänt. Till grytan serverades det ris, riven kokos med lime och chili, hot mango pickle och poppadoms.

Kycklinggryta Valad.

1 hel kyckling (dela upp i mindre bitar och dra av en del av skinnet)
4 rödlök (fint hackad) 
2 morötter (skivade)
1 aubergine (skär i små kuber)
1dl toor dal (kokas med lite vatten i 15 min)
1/2dl röda linser
1st citrongräs
2 limeblad
1tsk spiskummin
2 rågade msk sambar
1 torkad chli (chilin jag använde var torkad och friterad i kokosolja)
4 klyftor pressad vitlök
 3dl vatten
olja.

Börja med att bryna kycklingen, lägg åt sidan.
Hetta upp olja i en kastrull och stek lök och vitlök tills den får lite färg.
I med sambar och morötter och kyckling, stek under omrörning en liten stund.
I med resten och koka tills morötter och aubergine är ordentligt mjuka och linserna blivit mos.





Country stile red curry paste rockar. (recept 371)

På Oriental supermarket (Sveavägen 17) köpte jag en burk country style red curry som jag testade till kvällens middag. Den här röd curryn är fantastisk den är liksom lite mindre söt och mer smak i än den vanliga röd curryn.
 På den här sidan hittade jag tips om hur en djungel curry ska lagas till man ska alltså inte ha någon kokosmjölk i grytan! Grytan blev fantastisk, kanske ostronsås är onödigt, det förstör den fina färgen något.
Djungel curry Blåsut.
1-5msk country style red curry (Mae ploy heter producenten)
900g kyckling filé (skär i små kuber)
1/2 fänkål (strimla grovt)
5 sötpotatis (skär lika stora bitar som kycklingen)
2 paprikor i olika färger (strimla grovt)
1 knippe salladslök (skiva upp i ganska stora bitar)
1 knippe koriander (hacka grovt)
saften från 1 lime
Lagom med fisksås och ostronsås
3dl vatten
olja
Hetta upp oljan i en stor kastrull och häll i potatisen, fräs en stund  och rör ner curryn.
I med resten förutom vatten och ostronsås.
Låt vätska koka ur och häll i vatten efter kanske 15 minuter.
När potatisen mjuknat så tillsätts kycklingen och grytan får koka tills potatisen är ordentligt mjuk och kycklingen är färdig avsluta med att röra ner koriander.



torsdag 15 december 2011

Äntligen torsdag!

Torsdag och givetvis soppa och pannkakor till middag.
Den här gången soppa utan röda linser och det berodde på ett överskott av morötter. Förutom morötter var det lök, vitlök, timjan, kanel, chilisås, torkad svamp och en skvätt yoghurt. Soppan smakade gott även om det var lite för mycket chili i.

onsdag 14 december 2011

Snabb och enkel middag.

Kvällsmöte på jobbet barnen har utfodrat sig själva. I vanliga fall brukar jag ha med mig en matlåda men glömde tyvärr maten hemma.
Några ägg, surkål, mango pickle och bröd fick jag nöja mig med till middag, inget jag klagar över riktigt gott och enkelt.

En omgång bröd ska i ugnen.

tisdag 13 december 2011

Testat Bosnisk korv. (recept 370)

Gryta med korv och Smörbönor och kryddat med tre sorters chili stod tillslut på bordet, bönorna tog en så infernalisk tid att koka.
Korven är en Bosnisk sudzuk  pikant på 500 gram riktigt trevlig korv med mycket smak och med 80% kött. Till grytan var det pasta, surkål och yoghurt.
Korvgryta chili.
500g Bosnisk korv med pikant smak (skär i 1/2 cm breda skivor)
4dl torkade Smörbönor (låt svälla i vatten över natten)
4 gul lök (fint hackade)
2 röd lök (fint hackade)
4 klyftor pressad vitlök
5 torkade italienska chili
1msk koreansk peppar
1tsk krossad indisk chili
3tsk chilipulver
2tsk spiskummin
1tsk salt
Olivolja
1l vatten
Hetta upp oljan i en kastrull och stek löken tills den är mjuk.
I med vitlök och kryddor, stek en liten stund till.
Tillsätt vatten och bönorna, koka drygt en timma eller tills bönorna är riktigt mjuka.

måndag 12 december 2011

Köttfri måndag (recept 369)

I helgen hittade jag äntligen till Oriental Supermarket. Affären ligger på Sveavägen 17 och har nog Stockholms största utbud av asiatiska matvaror.
Självklart bunkrade jag upp med sådant som kan behövas.
 
I kväll blev det en tofugryta kryddad med Bako, en Etiopisk kryddbladning jag köpte på en julmarknad i helgen, 55 kr kostade burken som innehöll ungefär 55 gram. Inte alls prisvärt även om det var fair trade och liknande. Kryddan hade en fin smak men var alldeles för mild, jag gissar att de skruvat ner på hettan.

Bakogryta med tofu.
525g tofu (skär i kuber)
5 röd lök (skiva tunt)
4 klyftor pressad vitlök
2 kartonger krossad tomat
2,5dl tjock yoghurt
1tsk kanel
kokosolja
 
Hetta upp oljan i en kastrull och fräs löken tills den mjuknat något.
I med kryddor och vitlök, fräs en liten stund till.
Häll i krossad tomat och stek i kanske 10 minuter på svag värme rör ner yoghurt och koka i kanske 40 minuter.
Vänd försiktigt ner tofu och smaka av med salt.



lördag 10 december 2011

Rogan Josh till middag. (recept 365, 366, 367, 368)

Runt klockan sex i morse började jag med kvällens middag! Det är inte julstress utan effektiv nyttjande av ledig tid.
Grytan blev väldigt lyckad, så där lagom stark och mäktig. Till grytan serverades det ris, chapati, poppadoms, chutney och raita.  Chutney med kokos blev riktigt lyckad, kokosnöten köpte jag på Taj Mahal som ligger på Kammakargatan 40 där finns även Rogan Josh mixen.


Chutney : Riven kokos från 1 kokosnöt+1 fint hackad grön chili+saft från 1 lime
Raita 1: 2 st rödlök grovt hackad+1dl yoghurt+1msk rostade svarta senapsfrön
Raita 2: 1 näve cocktailtomater (skär i mindre bitar)+ett knipe hackad koriander+1dl yoghurt


Rogan Josh.
1 paket Rogan Josh curry mix (Shan heter märket)

1kg lammstek (skär i lagom små kuber)
5 gul lök (hacka fint)
2 spansk peppar  (skär i tunna skivor)

4 klyftor pressad vitlök
4dl tjock yoghurt

2dl grädde
En rejäl klick smör, extra mycket!
Neutral olja.

Börja med att steka köttet tills det får fin färg.
I en stor gryta smältes smöret och sen steks lök och vitlök i kanske tio minuter.
I med resten och låt koka upp.
På med grytans lock och ställ in i ugnen (150 grader)
Efter några timmar är det klart.









Ångkokt kyckling och tofu wok.

Till middag igår blev det ångkokt kyckling och tofu/paprika wok. Perfekt kombination med den chili starka kycklingen och tofu wokens milda smak.


onsdag 7 december 2011

En omgång nästan för välgräddat bröd.

Kvällens bröd gräddades lite för länge, jag gillar en hård skorpa på brödet som ger fylligare smak. Den här gången blev det kanske lite för hård skorpa men gott blev det.


söndag 4 december 2011

En liten sallad. (recept 364)

Vet inte när jag serverade sallad till middags senast, det blev gott speciellt dressingen. Till salladen åt vi bröd som rostades.

Sallad med ägg och tonfisk.
Dressing: 1 lime+1msk fint hackad ingefära+1tsk dijonsenap+1tsk honung+spadet från burken med tonfisk+1 vitlöks klyfta+några msk olivolja och lite salt. Skär bort skalet från limen och mixa med resten.
4 ägg (koka ock klyfta)
2 burkar tonfisk
Sen diverse grönsaker som familjen gillar men minst en röd spansk peppar som finhackas.
Ingredienser.

Salladshuvud.

Tomater och rödlök.

Spetspaprika och chili.

Gurka.

Tonfisk.

Ägg.

Rosta brödet.

Nu är det mat!
 


lördag 3 december 2011

Fyra små rätter och film, om SF anytime behagar att fungera.

Namngivning för liten kotte och massor gott att äta och dricka. Trots det måste familjen få mat, till middag blev det fyra små rätter. Allt var lite improviserat men det blev gott och alla blev mätta, bäst blev nog friterad tofu kokt i linsoppa och en slags röra med hasselnötter, koriander och chili.
Strax ett nytt försök att hyra film från SF anytime om det fungerar vilket det inte har senaste två gångerna innan.
Ingredienser.

Allt hackat och friterat.

Från vänster: Kinesisk korv med chili och majs. Röra med hasselnötter, chili och koriander. Bönor med ostronsås och Koreansk peppar. Friterad tofu i linssås.

Dags att äta!

torsdag 1 december 2011

Ovanligt lyckad soppa igen.

Soppan jag slängde ihop senast blev riktigt lyckad, den sista klicken ghi gick åt så det är dags att koka nytt.
Den här gången lagade jag till en dubbel sats soppa eftersom vi hade gäster och givetvis dubbel sats pannkakor. 

onsdag 30 november 2011

Överskott av paprika(recept 363)

Kvällens nästan vegetariska rätt kom till på grund av att vi har får många paprikor.
Om vi haft ångkokt kyckling till så hade middagen blivit en riktig höjdare, nu blev det riktigt gott men jag saknade hetta från chili.
Wokad paprika med tofu.
4oog tofu (skär i små kuber)
3 spetspaprika+3 paprika i blandade färger (skär upp i lagom stora bitar)
1 röd spansk peppar (tunna skivor)
4 vitlöks klyftor (fint hackade)
3msk fint hackad ingefära
1msk ground bean sauce
4msk ostronsås
2ms risvin (kinesiskt)
neutral olja.
Hetta upp olja i en wok, i med vitlök och ingefära fräs i tio sekunder
Tillsätt paprika och peppar, woka tills paprika mjuknat något
Rör ner ostronsås, risvin och ground bean sauce låt fräsa runt tills paprikan känns klar
Rör sist ner tofu och låt allt bli ordentligt varmt.




tisdag 29 november 2011

Potatisgratäng med saffran och korv från Skebo.

Saffransgul potatisgratäng (osten på gratängen är ekologisk parmesan), korv från Skebo, morötter och surkål till middag, gott och ganska mäktigt!



måndag 28 november 2011

Köttfri måndag (recept 362)

Tofu, jordärtskocka och sambar funkar bra tillsammans även om jag inte riktigt får till den där speciella Kerala smaken så är jag nöjd med kvällens försök. Färsk chili borde det varit i grytan men saltad hackad chili var ett bra alternativ och istället för charlottenlök som var den lök som endast användes i Kerala tog jag vanlig gul lök. Lite koriander mot slutet vore fint men jag hade ingen hemma och delar av familjen är lite skeptiskt mot koriander.
Bröd gräddas just nu!
 
Tofugryta med sambar.
1dl toor dal+4dl vatten (låt koka i en kastrull under tiden resten fixas till)
400g tofu (skär i små kuber)
1 rejäl näve jordärtskocka (skiva i lagom breda bitar)
2 kartonger körsbärs tomat (dela i halvor)
3 gul lök (så fint hackad det bara går)
4 klyftor pressad vitlök
1 rågad msk sambar
3msk fint hackad ingefära
1tsk saltad hackad chili
1krm gurkmeja (gurkmejan är från Kerala och är helt brutal, otrolig stor skillnad på det jag köpt på ICA/Konsum)
4msk kokosolja
 
Hetta upp oljan i en kastrull och fräs löken i tio minuter
I med vitlök, ingefära och sambar
Dags för tomaterna, låt dem bli riktigt mosiga och sen dags för toor dal(toor dalen ska helst vara mosig när den hälls i) och jordärtskocka, koka länge.
När skockorna mjuknat rör försiktigt ner tofu och koka en liten stund till.



söndag 27 november 2011

Blåsig söndag.

Rykande färskt bröd till frukost är helt rätt en blåsig söndag.
Vi har besökt en ekologisk julmarknad och köpt en liten bit parmesan (ekologisk) som är farligt god. På Hong Kong trading köpte vi grön curry och nudlar, nudlarna åt vi till lunch och omelett.
Middag äter vi på Snabbköpet -Ljusstöparbacken 1, där det serveras soppa och jazz.


torsdag 24 november 2011

Ovanligt lyckad soppa (recept 361)

Kvällens soppa stack ut i raden av torsdagens soppor, sambar och ingefära var väl det som gav mest smak. Efter soppan åt vi ugnspannkaka (utan fläsk)

Linsoppa med sambar och ingefära.
3dl röda linser
3 gul lök (fint hackad)
500g krossade tomater
4 klyftor pressad vitlök
1msk sambar
2msk fint hackad ingefära
4msk ghi
1l vatten
 
Hetta upp ghi i en kastrull och häll ner gul lök, fräs i kanske tio minuter, i med vitlök och ingefära fräs en liten stund till.
I med sambar och krossad tomater, koka i ytterligare tio minuter.
Tillsätt linser, buljong och vatten. Koka tills linserna mosat sönder.
Soppan blir tjock så önskas tunnare soppa häll i 3-5 dl vatten till.


Bild från Berlin!