fredag 31 december 2010

Tillbaka på Fang yan shi wu och bio.

Innan bion åt jag middag på Fang yan shi wu. Jag beställde in biff Sichuan och dumplings med blandfärs, biffen är fortfarande god men inte lika fantastisk som det var från början och dumplings var förstås gott!
Mät och belåten kunde jag koncentrera mig på Soul kitchen trevlig rulle som allt för få verkar ha sett, kanske på grund av att det talas tyska?

måndag 27 december 2010

Sista skvätten julmat!

Till middag igår åt vi väldigt god julkorv från Skebo kött. Till korven åt vi potatisgratäng och tomatsallad.
I stort sett har vi ätit upp det mesta av julmaten men några bitar av mammas goda inlagda sill finns kvar och några kakor.

lördag 25 december 2010

Kalvdans på julbordet.

Jag känner mig fortfarande mätt efter all god mat som vi åt igår. Middagens höjdpunkt var kalvdans. Redan under sommarens semester bestämdes det att vi skulle ha kalvdans till jul!
Mammas älgfärs köttbullar var roliga också.

torsdag 23 december 2010

Middag i Årsta.

Nystädad lägenhet och julklappar fixade. I ugnen står en kalkon fylld med äpple, citron, ingefära och lagerblad.
Middag åt vi på Palmyra kebab, Palmyra serverar extremt stora portioner mat och man får ta hur mycket sås man vill och gott är det också. Jag gissar att en talrik är som drygt två på ett vanligt ställe!
Vi poppar Hindi Zahra via Spotify.

onsdag 22 december 2010

Äntligen tillbaka på Ho!

Vi åt middag på restaurang Ho kvällens godaste rätt var en slags ångkokt fisk med god sås. Wokad biff Kung Po var en besvikelse inte alls lika gott som när jag lagade det. Kanske hade de glömt chilin?

tisdag 21 december 2010

Promenad trots bitande kyla. (recept 271, 272, 273)

Lång sovmorgon för alla!
Lagom till lunch promenerade vi in till You love bibimbab som ligger på Folkungagatan 89. Hur gott som helst väl värt en promenad i vinter kylan.

Till middag blev det tre små rätter, tofu och tigerliljor i sötsur sås blev extra lyckat.

Tofu med tigerliljor.
500g tofu (skuret i spel tärningstora kuber, något större kanske)
2dl tigerlijor som bör läggas i blöt i 30 minuter sedan hackade i mindre bitar
1 näve purjolök (skuret i tunna skivor)
1msk riven ingefära
1msk pressad vitlök
3msk ljus risvinäger
2msk risvin
2msk vatten
1msk ljus soja
1msk socker
1 rågad msk maizena
Olja.
Sås: vinäger, soja, socker, risvin och vatten
Hetta upp oljan i en wok eller liknande, i med vitlök och ingefära låt fräsa i kanske tio sekunder och det börjar dofta gott.
I med purjolök, tigerlilja och fräs en stund till vänd ner tofun försiktigt och häll sist över såsen och låt det hela tjockna till.

Rimmad bog med ärter.
300g rimmad bog (skuret i storlek av tändstickor, något grövre kanske)
3dl gröna ärtor
175g cashewnöt
1 näve purjo skuret i likande storlek som köttet
2msk riven ingefära
1msk pressad vitlök
1 rågad msk soja chili sås (märket heter Koon Yick Wahkee mycket viktigt för att få till smaken)
3msk risvin
Olja.
Blanda risvin och soja chili sås, marinera köttet i kanske 20 minuter.
Hett upp olja i en wok och fräs ingefära och vitlök en liten stund. Pytsa i köttet och försök att hålla så hög värme som möjligt.
I med purjolök och fräs en stund till.
Vänd ner ärtor och nötter.

Gurk sallad.
1 skivad gurka (1/2cm breda bitar)
1tsk riven ingefära
1tsk pressad vitlök
1msk ljus risvinäger
1msk rostade sesamfrön
1tsk sesamolja
1krm stark chili sås
Blanda ihop och servera.











måndag 20 december 2010

Ångokt anka!

Vår anka har legat och tagit plats i frysen. Bestämde mig igår för att ångkoka den precis som vi gjort med kyckling. Vilket inte blev helt lyckat, kanske ångade jag ankan för länge den blev ganska torr i smaken men skyn blev väldigt god. Till ankan blev det wokade morötter kryddade med chili bean sauce, ljus soja, risvin och mörkvinäger.
Nu ska det diskas!

lördag 18 december 2010

Maksalaatikko!

Till middag blev det leverlåda eller maksalaatikko som man säger i Finland.
Lite fusk är det för leverlådan köpte jag på ICA men gott var det. Leverlådan åt jag med potatis och lingonsylt.

lördag 11 december 2010

Cassoulet feber i Blåsut!

Städat, tvättat, köpt ost och några kulor glass med julsmak har jag hunnit fram tills nu. Till middag blir det cassoulet, socca, bröd och sallad. Till efterrätt blir det Per Morbergs ostkaka.
Cassoulet är verkligen en fantastisk rätt. Gott och lätt att laga till, nästa gång blir det med anka.
Talking Heads underhåller via Spotify.

fredag 10 december 2010

Fredags wok! (recept 270)

Jag har förberett kvällens vegetariska wok när riset är klart ska jag elda på woken för att slutföra vår middag. Friterad och marinerad tofu är väl grunden i kvällens lilla övning.
Kiosk underhåller via Spotify.

Tofu wok med gröna ärtor och mandarin.
5oog friterad tofu (jag friterade den själv men det finns friterade att köpa)
Marinad: 3msk risvin-1 msk chiken rice sauce-1msk maizena-1tsk mörk soja.
Blanda marinaden och vänd ner tofun.

3dl gröna ärtor
1msk fint hackad ingefära
3 klyftor vitlök (fin hackade)
1 röd spanskpeppar (fint hackad)
2 mandariner (klyftorna ska halveras)
200g cashewnötter
Eventuellt en skvätt risvin och soja också.
Olja.
Hetta upp oljan och stek ingefära, vitlök och peppar tills det doftar av dessa. I med tofu och woka runt en stund.
Rör ner ärtor och avsluta med nötter, mandarin och risvin, kanske en skvätt vatten för att få mer sås?






torsdag 9 december 2010

Soppa och socca. (recept 269)

Till kvällens linsoppa blir det socca som tillbehör. Socca har jag lagat till förut men jag tror inte att jag skrivit ner hur man gör. Kvällens soppa har röda linser som grund, kryddat med franska örter, Engelsk senap och chili.
Tamale Impala underhåller via Spotify.

Socca.
Recept från DN men det finns en uppsjö av recept att välja av om man vill.

tisdag 7 december 2010

Fisk smisk!

Jag börjar få till det med att servera fisk en gång per vecka. Lite bekväm som jag är återanvände jag ett recept som vi alla gillar. Till fisken blir det ris och rivna morötter.

måndag 6 december 2010

Finsk lördagskorv möter Naga chili pickle. (recept 268)

På Tempo i Hallstavik kan man köpa lite olika sorters Finsk mat, jag gissar att det fanns fler Finska varor att välja på när ortens industri var mer beroende av arbetare än dagens högteknologiska industri.
Jag köpte lördagskorv, lite likt falukorv något blekare men betydligt större krov både på längden och bredden.

Lördagskorv med Naga pickle.
500g lördagskorv (skuren i lagom stora bitar)
Ett blomkålshuvud (uppdelat i små buketer)
2 gullök (fint hackad)
4 klyftor pressad vitlök
2msk fin hackad ingefära
3 kryddnejlikor
1 rågad tsk naga pickle (märket heter Pran)
2 kartonger krossad tomat
Svartpeppar
1tsk salt kanske lite mer
3msk smör eller ghee

Smält smör i en kastrull och tillsätt naga chili, vitlök och ingefära stek tills smöret blir färgat av chilin och det doftar från ingefära och vitlök.
I med lök och stek i kanske fem minuter.
I med korv och stek en stund till sen är det bara att röra ner blomkål och krossad tomat, dra några varv med peppar kvarnen och salta.
Koka på svag värme i kanske 45 minuter.



söndag 5 december 2010

Snart jul.

En liten tradition innan jul brukar vara att jag och min mamma stökar runt inne i Stockholms city för att handla julklappar. De senaste åren har vi ätit lunch på Kungsgrillen som ligger på Holländargatan 1. Trevligt ställe som serverar rejäla portioner mat till vettigt pris.
Den här gången var det jag och min dotter som åt lunch efter vi besökt schysst julmarknaden.
Vi hann med att klämma på en i-pad också, fantastisk liten maskin!

fredag 3 december 2010

Cassoulet i repris

Då var det december igen, tyckte att det nyss var midsommar. 
Idag var min tidiga fredag, så redan klockan ett cyklade jag från jobbet. En liten omväg till systembolaget som nu ligger i slakthusområdet där jag köpte fyra julöl för att testa en liten del av årets intressanta smaker.
Efter en liten tupplur med katten så drog jag på mig vindtäta kalsonger, underställ och resten som behövs för en löprunda. Det var precis lagom många minus och snö, härligt att springa på vintern!
Jag har precis slängt in grytan med cassoulet i ugnen som ska ätas i morgon det doftar redan helt fantastiskt.