Lång sovmorgon för alla!
Lagom till lunch promenerade vi in till
You love bibimbab som ligger på Folkungagatan 89. Hur gott som helst väl värt en promenad i vinter kylan.
Till middag blev det tre små rätter, tofu och
tigerliljor i sötsur sås blev extra lyckat.
Tofu med tigerliljor.
500g tofu (skuret i spel tärningstora kuber, något större kanske)
2dl tigerlijor som bör läggas i blöt i 30 minuter sedan hackade i mindre bitar
1 näve purjolök (skuret i tunna skivor)
1msk riven ingefära
1msk pressad vitlök
3msk ljus risvinäger
2msk risvin
2msk vatten
1msk ljus soja
1msk socker
1 rågad msk maizena
Olja.
Sås: vinäger, soja, socker, risvin och vatten
Hetta upp oljan i en wok eller liknande, i med vitlök och ingefära låt fräsa i kanske tio sekunder och det börjar dofta gott.
I med purjolök, tigerlilja och fräs en stund till vänd ner tofun försiktigt och häll sist över såsen och låt det hela tjockna till.
Rimmad bog med ärter.
300g rimmad bog (skuret i storlek av tändstickor, något grövre kanske)
3dl gröna ärtor
175g cashewnöt
1 näve purjo skuret i likande storlek som köttet
2msk riven ingefära
1msk pressad vitlök
1 rågad msk soja chili sås (märket heter Koon Yick Wahkee mycket viktigt för att få till smaken)
3msk risvin
Olja.
Blanda risvin och soja chili sås, marinera köttet i kanske 20 minuter.
Hett upp olja i en wok och fräs ingefära och vitlök en liten stund. Pytsa i köttet och försök att hålla så hög värme som möjligt.
I med purjolök och fräs en stund till.
Vänd ner ärtor och nötter.
Gurk sallad.
1 skivad gurka (1/2cm breda bitar)
1tsk riven ingefära
1tsk pressad vitlök
1msk ljus risvinäger
1msk rostade sesamfrön
1tsk sesamolja
1krm stark chili sås
Blanda ihop och servera.