torsdag 29 november 2012

Grönkål i soppan.

Härligt med torsdag, kvällens soppa blev helt suveränt god. Pannkakor av siktat dinkelmjöl till efterrätt.

Soppa med grönkål och tomat.
9 tomater (skär i små bitar)
3 fin hackade gul lök.
4 stjälkar grönkål (riv av de gröna)
1,5 dl röda linser
5 klyftor pressad vitlök
1 kartong krossade tomater
1 tsk insaltad chili
3 buljongtärningar
Timjan, svartpeppar, oregano
Olja
1, 5 l vatten
Hetta upp oljan och stek lök och vitlök i 10 min.
I med tomater, krossade tomater och kryddor och låt koka ner.
Tillsätt linser, grönkål och vatten, koka tills linserna är mjuka och mixa soppan med stavmixer.

onsdag 28 november 2012

Grönkål!

Jag har fått ett knipe grönkål och jag har funderat lite vad jag skulle laga av kålen.
Till middag blev det fläskfärs frikadeller med grönkål och det med riktigt lyckat resultat, en rätt jag ska göra om.

Grönkåls frikadeller med smak av Asien.

500 g fläskfärs
4 blad grönkål (ta bort stjälkar och fin hacka)
2 ägg
1 gul lök (grovt riven)
1/2 röd lök (grovt riven)
4 klyftor pressad vitlök
3 msk fint hackad ingefära
2 msk risvin
2 msk ostronsås
1 msk insaltad chili
Blanda ihop.
Buljong: 1 l vatten, 1 buljongtärning, 1 röd chili, 1 skiva ingefära och 1 stjälk citrongräs.
Koka upp buljongen och peta ner färsbullarna.
När frikadellerna kokat klart tas de upp från buljongen som ska rensas från skräp. Jag hällde buljongen genom en sil.
En lagom mängd nudlar kokas i buljongen.
Häll upp buljong och nudlar i en skål och toppa med frikadeller och gärna lite koriander om det finns hemma.

tisdag 27 november 2012

Lördagens kycklingar

I lördags lagade jag till en kycklinggryta med Indiska smaker, det blev ganska lyckat men inte så där starkt som jag ville ha det.
Bästa maten alla kategorier!
I torsdags blev det masala dosa istället för soppa, det blev helt otroligt gott men dosan måste jag göra tunnare för att det ska bli så där super bra.

Kycklinggryta i tomatsås.
2 kycklingar (riv av skinnet och hacka upp i mindre bitar, allt ska med)
12 tomater (skär i små bitar)
4 gul lök (finta hackad)
5 klyftor pressad vitlök
3 msk ingefära
4 msk senapsfrö
3 msk spiskummin
4 msk sambar
2 gröna chili (fint hackade)
salt efter smak
1 knippe koriander
kokosolja
vatten
Hetta upp oljan och fräs senapsfrö tills de börjar poppa, i med resten av kryddorna och fräs i tio sekunder.
Tillsätt lök och stek i kanske tio minuter rör sen ner tomaterna och koka på svag värme tills tomaterna är mer eller mindre sönderkokta.
Chutney på paprika, koriander och chili
 Tillsätt kyckling och en skvätt vatten koka tills det är klart. hacka ner koriander och rör om
Chutney på kokos, limeskal och yoghurt.

Katt.


onsdag 21 november 2012

Nexus 7 har landat i Blåsut!

Efter månader av läsning om Googles lilla surfplatta så har jag äntligen köpt den. Den funkar otroligt bra, en helt fantastisk pryl helt enkelt.
Till middag blev det en wok bestående av tofu, koriander, aubergine och små mini kål samt lite annat smått och gott som chili och ingefära.

tisdag 20 november 2012

Vegan middag med doft av Indien.

Kvällens middag blev så där extra god.
Tomat/tofu curry, daal och tomatsallad samt picklad mango och ris.
Jag har väl lagat till liknande förut. Det hänger på kryddorna, färsk chili, koriander, ingefära, ingefära spiskummin, currylöv, senapsfrö, hing, senapsolja ingick i maten. Små variationer av dessa kryddor gör maten annorlunda varje gång.

måndag 19 november 2012

Söndagens middag

Igår stekte jag tre fläskkotletter och kokade en tomatsås som verkligen var en höjdare. I såsen var det väl drygt 2 dl riven purmeer och lite annat som insaltad chili.
Till middag ikväll åt vi asiatisk pyttipanna, stekt ris alltså. Överblivet ris, ångkokt kyckling, koriander och en skvätt ostronsås som wokas enkelt och så gott.

söndag 18 november 2012

Tre små rätter.

Ångkokt kyckling funkar alltid men det blir extra festligt när kycklingen serveras med andra rätter. Fiskdoftande aubergine passar perfekt till kycklingen och så är det en helt vegetarisk rätt trots namnet. Jag hittade på en  rätt med marinerad tofu och morötter som passade in med de övriga maten.
En sallad med gröna ärtor och avokado (sesamolja, vinäger och ingefära) samt friterade mandlar med sichuanpeppar blev det också samt helt fantastiska kakor till efterrätt.

Tofu och morötter.
400 g tofu (skär 0,5 cm breda skivor, dela upp i mindre bitar)
4 morötter (skär till ungefär som tändstickor)
2 msk fint hackad ingefära
1 msk pressad vitlök
2 dl vatten
Marinad: 2 msk risvin, 1 msk fish sauce with chili (Oyster brand), 1 tsk maizena
Blanda ihop ingredienserna och marinera tofun.
Olja.
Hetta upp oljan i en wok och fräs ingefära och vitlök i tio sekunder, rör ner morötterna och woka en kort stund på högvärme.
Vänd ner tofun och fräs en stund till avsluta med att tillsätta vatten och låt koka tills såsen tjocknat.






Super fin lunch på Hornsgatan.






onsdag 14 november 2012

Blodpudding!

Det börjar bli till en vana att äta blodpudding på onsdagar! Jag gillar verkligen blodpudding men det ska vara tunna skivor som steks rejält och mammas lingonsylt är ett krav.


måndag 12 november 2012

Falukorv och panerad Burmesisk tofu.

I fredags panerade jag Burmesisk tofu med polenta och sesamfrö, gott blev det men utan tillbehör som kokoschutney, paprikachutney och en dhal är nog den panerade tofun lite trist.
Till middag i kväll åt vi falukorvsgryta, den sista skvätten av ekologisk chiliröra höjde grytan rejält.

Falukorvsgryta med chili och tomat.
1 nästan hel ring falukorv (skär i stavar)
1 gul lök (fint hackad)
5 tomater (skär i så små bitar som möjligt)
5 klyftor pressad vitlök
2,5 dl matlagningsgrädde
3 msk rödvin
1 msk ekologisk chiliröra
timjan, peppar
olja.
Hetta upp oljan och börja med att fräsa lök och vitlök en stund, tillsätt korv och fräs i tio minuter.
Tillsätt vin och övriga kryddor samt tomater, låt koka tills tomaterna kokat sönder.
Panerad tofu.
 I med grädden och koka tills grytan tjocknat.
Kvällens middag.

Bröd till frukost har gräddats.


onsdag 7 november 2012

Burmesisk tofu!

När jag läste om Laddu och klickade mig vidare på besan så hittade jag Burmese tofu. Provlagade det igår och jag har nu en ny ingrediens i matlagningen! Kikärtsmjöl gelé kan man kalla det också men det låter inte lika gott.
Jag friterade tofun och wokade broccoli, morötter, rödchili, fisksås samt lite andra kryddor och såser. Gott blev det men säkert inte så Burmesiskt. I Burma verkar fisksås och torkad fisk/räkor vara populärt i maten.

Burmesisk tofu.
Efter drygt fyra timmar i skafferiet, en härligt dallrande gul klump.

Funkar att äta som de är.

Friterade.

Starka rädisor enligt etiketten.

Fin wok blev det.

Limoncello på gång, färdig 11/12

måndag 5 november 2012

Sojafärslimpa.

Kvällens sojafärslimpa lurade en inbiten och köttätare! Själva limpan blev lite torr, men smaken var det inget fel på. Jag följde ungefär receptet från senast jag lagade till sojafärs men utan röksmaken. Till sojafärslimpan serverades det kokta morötter och löksås, såsen blev lyckad istället för lager blev det Guinness i såsen, hur gott som helst. Receptet på löksås finns i Vår kokbok.


Löksåsen ser lite trist ut men gott var det.

Ovanligt lyckat bröd bakades ut

Sashimi till middag i söndags!

Norirullar förstås, fantastisk söndagsmiddag på Magnus ladulåsgatan .


fredag 2 november 2012

Falafelmys!

Fredag igen och falafel med diverse tillbehör. Gott blir det och trevligt att sitta och plocka bland alla skålar med röror och grönsaker är trevligt.



Morotsoppa!

Kvällens soppa blev lyckad men jag borde haft grön chili i soppan. Morötter, kokos, ingefära och jordnötssmör behöver stinget från chilin. Trots det var väl alla nöjda med soppan och kusinen tog med sig en burk med soppa som blev över.
Pannkakor efter soppan förstås
Morotssoppa.
1 kg morötter ( dela upp i små bitar)
2 gul lök (fint hackad)
2 dl kokos flingor
2 buljongtärningar
5 klyftor pressad vitlök
3 msk fint hackad ingefära
En rejäl klick jordnötssmör
Peppar och salt
Kokosolja.
2 l vatten
Hetta upp oljan och fräs lök, vitlök och ingefära en stund.
I med resten och koka tills morötter är mjuka avsluta med att mixa till en len soppa.