Igår var jag inbjuden på kroppkaks middag och eftersom det var första gången för mig så var min huvuduppgift att iaktta och lyda mästarnas order.
Jag började med att skala 8 kg potatis varav 1.5 kg kokades för att bli potatismos.
Resterande plugg rivdes och kramades ur och allt potatisvätska sparades för att stärkelsen.
Den rivna potatisen blandades med moset och stärkelsen samt en skvätt mjöl.
Finhackad lök, qournbitar, salt, liquidsmoke och kryddpeppar är fyllningen.
Vi formade mindre klot som fylldes med en dryg matsked fyllning.
Kroppkakorna sjöds i saltat vatten ungefär 30 minuter.
Av 8 kg potatis blir det ungefär 20 rejäla kroppkakor.
Skirat smör, lingonsylt och bregott med havssalt var det som tillbehör.
Gårdagens middag var en riktig höjdare och vi bestämde ett nytt datum för kroppkakefrossa.
söndag 12 april 2015
Äntligen kroppkakor.
onsdag 8 april 2015
Sambar och aubergine.
Slut på matlådor i frysen så jag lagade till en rejäl sats med auberginesambar.
Auberginesambar.
2 aubergine (tärnade och med 1 tsk salt för att få bort en del vätska)
3 fint hackade gula lökar
1 knippe fin hackad koriander
3 klyftor pressad vitlök
2 msk fint riven ingefära
5 grovt rivna tomater
1 kartong kikärtor
1 kartong stora vita bönor
1 dl röda linser
1 med svarta senapsfrön
1 msk spiskummin
2 msk sambar
1 rågad tsk gurkmeja
2 msk kokosolja
Salt och ungefär 4-5 dl vatten.
Hetta upp kokosolja och stek senapsfrön tills de börjar poppa, tillsätt övriga kryddor, vitlök och ingefära. Fräs blandningen i ca 10 sekunder.
Tillsätt lök och stek i 10 minuter.
Rör ner tomaterna och låt koka på svag värme tills såsen tjocknat något.
I med linser och vatten koka tills linserna mjuknat, mixa så att en del av linserna mosas.
I med aubergine och koka tills de är mjuka och rör till sist ner kikärtor och bönor samt koriander.