måndag 24 februari 2014

Fyllda potatisbullar.

Tanken var att jag skulle fritera potatisbullarna men jag tror potatismoset behöver mjöl eller liknande för att hålla ihop under friteringen. Nästa gång ska jag blanda med kikärtsmjöl.
Gott blev det även om det inte riktigt blev som jag tänkt.

Fyllda potatisbullar.
10 kokta potatisar+1 msk kokosolja+mald spiskummin+muskotnöt
Fyllning:
3 dl beluga linser (koka med några skivor ingefära, vitlök, salt och en chili)
3 gul lök (fint hackad)
4 grovt rivna tomater
3 klyftor pressad vitlök
1 msk riven ingefära
1 msk svarta senapsfrön
1/2 msk spiskummin
2 tsk dhal makhani
2 tsk brun farinsocker
2 krm hing
Salt och en rejäl skvätt kokosolja.
Hetta upp oljan och stek senapsfrön tills de börjar poppa, tillsätt spiskummin, vitlök och ingefära.
I med lök och stek tills löken får färg.
Rör ner tomater och kryddor, låt koka tills det mesta av vätskan försvunnit.
Blanda hälften av linserna och mosa dem lite granna. Rör ner återstoden av linser och forma bollar och efter bästa förmåga få in linsröran i moset. Stek eventuellt eller värm i ugn.

lördag 15 februari 2014

Sambar i grytan.

Grönsaksgryta med sambar, poppadoms, rödlök och kokosraita till middag.

Grönsaksgryta med doft av Indien.
500 g aubergine (tärnad)
4 potatisar (tärnad)
2 morötter (skivade)
3 gul lök (fint hackad)
4 klyftor pressad vitlök
3 msk fint hackad ingefära
2 burkar stora vita bönor
2 kartonger krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 msk svart senapsfrö
1/2 msk spiskummin
2 msk sambar
1 tsk torkad chili
1 msk mangopulver
2 krm hing
Kokosolja och lagom med salt och en gnutta brunt farinsocker.
Hetta upp oljan och fräs senapsfrö och spiskummin tills de börjar poppa.
I med lök,vitlök, ingefära, tomatpuré och kryddorna.
Tillsätt grönsaker och krossade tomater koka tills auberginen är mjuk.

tisdag 11 februari 2014

Överbliven färsröra.

Gårdagens Sojafärsgryta blev till makaronilåda. Gott speciellt med Hellmans hot dog sauce och ärtor som tillbehör och smidigt när det ska tränas efter maten.

lördag 1 februari 2014

Tre små rätter

Gårdagens middag bestod av tre rätter två vegetariska och en med kyckling. Ganska lyckat men den salta picklade senapen passade inte riktigt med övriga smaksättare i kycklingrätten. Kvällens hit var nog den friterade tofun med grönsaker.