onsdag 30 november 2011

Överskott av paprika(recept 363)

Kvällens nästan vegetariska rätt kom till på grund av att vi har får många paprikor.
Om vi haft ångkokt kyckling till så hade middagen blivit en riktig höjdare, nu blev det riktigt gott men jag saknade hetta från chili.
Wokad paprika med tofu.
4oog tofu (skär i små kuber)
3 spetspaprika+3 paprika i blandade färger (skär upp i lagom stora bitar)
1 röd spansk peppar (tunna skivor)
4 vitlöks klyftor (fint hackade)
3msk fint hackad ingefära
1msk ground bean sauce
4msk ostronsås
2ms risvin (kinesiskt)
neutral olja.
Hetta upp olja i en wok, i med vitlök och ingefära fräs i tio sekunder
Tillsätt paprika och peppar, woka tills paprika mjuknat något
Rör ner ostronsås, risvin och ground bean sauce låt fräsa runt tills paprikan känns klar
Rör sist ner tofu och låt allt bli ordentligt varmt.




tisdag 29 november 2011

Potatisgratäng med saffran och korv från Skebo.

Saffransgul potatisgratäng (osten på gratängen är ekologisk parmesan), korv från Skebo, morötter och surkål till middag, gott och ganska mäktigt!



måndag 28 november 2011

Köttfri måndag (recept 362)

Tofu, jordärtskocka och sambar funkar bra tillsammans även om jag inte riktigt får till den där speciella Kerala smaken så är jag nöjd med kvällens försök. Färsk chili borde det varit i grytan men saltad hackad chili var ett bra alternativ och istället för charlottenlök som var den lök som endast användes i Kerala tog jag vanlig gul lök. Lite koriander mot slutet vore fint men jag hade ingen hemma och delar av familjen är lite skeptiskt mot koriander.
Bröd gräddas just nu!
 
Tofugryta med sambar.
1dl toor dal+4dl vatten (låt koka i en kastrull under tiden resten fixas till)
400g tofu (skär i små kuber)
1 rejäl näve jordärtskocka (skiva i lagom breda bitar)
2 kartonger körsbärs tomat (dela i halvor)
3 gul lök (så fint hackad det bara går)
4 klyftor pressad vitlök
1 rågad msk sambar
3msk fint hackad ingefära
1tsk saltad hackad chili
1krm gurkmeja (gurkmejan är från Kerala och är helt brutal, otrolig stor skillnad på det jag köpt på ICA/Konsum)
4msk kokosolja
 
Hetta upp oljan i en kastrull och fräs löken i tio minuter
I med vitlök, ingefära och sambar
Dags för tomaterna, låt dem bli riktigt mosiga och sen dags för toor dal(toor dalen ska helst vara mosig när den hälls i) och jordärtskocka, koka länge.
När skockorna mjuknat rör försiktigt ner tofu och koka en liten stund till.



söndag 27 november 2011

Blåsig söndag.

Rykande färskt bröd till frukost är helt rätt en blåsig söndag.
Vi har besökt en ekologisk julmarknad och köpt en liten bit parmesan (ekologisk) som är farligt god. På Hong Kong trading köpte vi grön curry och nudlar, nudlarna åt vi till lunch och omelett.
Middag äter vi på Snabbköpet -Ljusstöparbacken 1, där det serveras soppa och jazz.


torsdag 24 november 2011

Ovanligt lyckad soppa (recept 361)

Kvällens soppa stack ut i raden av torsdagens soppor, sambar och ingefära var väl det som gav mest smak. Efter soppan åt vi ugnspannkaka (utan fläsk)

Linsoppa med sambar och ingefära.
3dl röda linser
3 gul lök (fint hackad)
500g krossade tomater
4 klyftor pressad vitlök
1msk sambar
2msk fint hackad ingefära
4msk ghi
1l vatten
 
Hetta upp ghi i en kastrull och häll ner gul lök, fräs i kanske tio minuter, i med vitlök och ingefära fräs en liten stund till.
I med sambar och krossad tomater, koka i ytterligare tio minuter.
Tillsätt linser, buljong och vatten. Koka tills linserna mosat sönder.
Soppan blir tjock så önskas tunnare soppa häll i 3-5 dl vatten till.


Bild från Berlin!


onsdag 23 november 2011

Enklaste frukostbullen ännu enklare.

Martin Johansson/Pain de Martins har med sitt recept enklaste frukostbullen fått mig att baka bröd igen och börjat fundera på surdeg vilket jag inte funderar längre på eftersom jag tycker det verkar för pyssligt och så har jag skalat ner Martins recept så det är ännu enklare och så blir det fantastiskt gott bröd. 
Bröd köps det endast i nödfall nuförtiden och så kommer det att förbli hoppas jag.

Ännu enklare frukostbulle.
4dl vatten
8dl rågsikt
En nypa jäst
1/2tsk salt
Lös jäst och salt med vattnet
Rör ner mjölet, degen ska vara ganska lös eller inte spelar ingen roll.
In i kylen och låt jäsa typ 12-24 timmar
 
Beroende på degens beskaffenhet så rullar man antingen ut en korv som delas upp i åtta delar eller klickar ut åtta klickar, helst ska degen vara något mittemellan dessa två, jag har sånt där plast bakplåtspapper som bullarna ligger på.
Tänd ugnen och låt en plåt förvärmas på max antal grader i 30-60 minuter 
Ut med plåten på med bullarna och grädda tills det luktar gott och bullarna får fin färg.
 




Wokad vildsvinsfärs och kinesisk korv(recept 360)

Kvällens middag är inspirerad av Koppmärkta damens dofu som är bland top fem av kinesiska recept jag lagat till.
Kvällens nya rätt föll familjen i smaken vilket var tur för jag tyckte själv att det blev riktigt lyckat. Ångkokt kyckling passar nog utmärkt till denna rätt.

Wokad vildsvinsfärs och kinesisk korv.
400g tofu (skär i små kuber och låt dra i saltat vatten)
300g vildsvinsfärs
Korn från fyra majskolvar
2 kinesiska korvar (skär i tunna skivor)
3dl hönsbuljong
1dl nötter (grovt hackade)
3msk chili bean sauce (Fu Chi)
1msk sichuanpeppar (mortla grovt)
2tsk maizena+lite vatten
En skvätt olja.
 
Hetta upp woken och olja, i med korv  fräs en stund och rör ner chili bean sauce.
woka färsen tills den får fin färg och blir smulig
Häll i buljong och majs låt koka upp 
Vänd försiktigt ner tofu och sichuanpeppar koka i kanske tio minuter på svag värme
Rör ner maizena och låt koka tills såsen tjocknat
 Strö över nötter och servera.


 


måndag 21 november 2011

Nybakat till frukost.

I vanliga fall brukar jag grädda bröd på kvällen då jag ofta upplever morgonen lite väl hektisk. Så inte denna morgon, helt underbart att äta nybakat bröd och känna dofterna från baket. Lyx måndag helt enkelt!


söndag 20 november 2011

Paj i Skebo och middag på soldaten Svejk

Otroligt god smulpaj till fika, hackade nötter och äpplen är så gott.
Väl i Stockholm slank vi in på soldaten Svejk på Östgötagatan, panerad ost och fläskschnitzel blev det. Gott men för små portioner , vi beställde från deras söndags meny som är lite billigare än från ordinarie menyn.



Rester till lunch.

Mysig julmarknad i Ununge församlingshus. Gott och blandat till lunch och nu står en smulpaj i ugnen.



lördag 19 november 2011

God middag och tveksam efterrätt.

Potatisgratäng med kryddig korv och sallad var helt förträffligt. Äppelsnö till efterrätt. Namnet är betydligt mer intressant än vad det smakar, smulpaj med äpplen regerar fortfarande. Men kul att pröva något nytt. Mamma stod vid spisen och jag vid diskbaljan.



Lunch på landet.

Efter diverse SL förseningar kom jag igår långt efter att M A Numminens konsert var över, men två halvljus från bryggeriet i Skebo hann jag med. Idag har vi plockat svamp och ätit mangoldsoppa och svampgratinerad smörgås. Hur gott som helst.



fredag 18 november 2011

Försenad tunnelbana och oxbringa.

SL borde åka till Berlin för att lära sig hur det körs tunnelbana effektivt och utan förseningar. Jag missade buss mot Halstavik tack vare försenad tunnelbana.
För att fördriva tiden och äta middag slank jag in på järnvägsrestsurangen på Valhallavägen 77. Jag beställde in oxbringa och en Staropramen, väldigt gott men lite mat för min smak.


torsdag 17 november 2011

Soppa och äppelpaj (recept 359)

Soppa bestående av röda linser och saltad hackad chili som grund gott och rejält hetta från chilin.

Istället för pannkakor blev det äppelpaj som blev riktigt lyckad.Till pajen var det grekisk yoghurt vispat med hem snickrat vaniljsocker.

Äppelpaj med muscovado socker.
6 äpplen (skär i lagom tunna klyftor)
1dl havregryn
1dl skorpmjöl
1/2dl mörkt muscovado socker
150g smör.
Ugn 225 grader
Lägg äpple klyftor i en ugnsform.
Blanda övriga ingredienser och strö över äpple bitarna.
Grädda 25 minuter 






onsdag 16 november 2011

Tofubiffar (recept 358)


Kvällens middag är en variant av fiskbullar med röd curry. Istället för fisk är det tofu och panang curry istället för röd curry (den var slut) funkade bra att byta ut fisken men jag tycker att det krävs rejält med koriander för att balansera smaken av tofu. Ett extra ägg och en bit bröd  behövdes för att få bra konsistens på smeten.
Till biffarna åt vi jasmin ris och en sallad med bönor och rivna morötter.
En omgång bröd står i ugnen.

Tofubiffar.
400g tofu
2 ägg
1 fralla 
100g panang curry
100g bönor (tunt skivade)
En rejäl knippe med koriander
Kokos olja. (fritering)
Ladda matberedaren och häll i allt förutom bönorna och mixa till en smet.
Rör ner bönorna och fritera lagom stora biffar i kokos olja.

tisdag 15 november 2011

Tack till dotter.

Idag var det min dotter som lagade maten. Stekt falukorv, stekt ägg, surkål och pasta blev det.
Underbart att komma hem till dukat bord när jag blir kvar på jobbet till sent.


söndag 13 november 2011

Ost, promenad och lunch.

Drygt 15 km promenad och god ost köpt på Gamla Amsterdam, nära Gamla Amsterdam ligger Krukans spis & sport där åt vi lunch. Krukans låda åt jag, rejält lass med mat och dryck för 125 kr.


lördag 12 november 2011

Grön curry och tofu.

Kvällens middag blir inte helt vegetarisk men ingredienser från havet ska tydligen passera. Tofun har jag friterat för att få den lite mer spännande att tugga på.


söndag 6 november 2011

Soppa, varm smörgås och skånsk äppelpaj.

Jag har staplat ved, dotter har kokt vaniljsås och mamma har fixat ost och svamp gratinerade smörgåsar samt skånsk äppelpaj.
Perfekt söndags lunch.




lördag 5 november 2011

Pumpa middag

Pumpa och diverse andra grönsaker rostade i ugnen. Pumpapickles, inlagd pumpa och sås med fårost. God middag och trevligt att nästan allt kom några steg från middagsbordet.
Mamma stod framför spisen och i grönsakslandet.






Paj av en pumpa.

Pumpapaj med smak av pepparkaka smakade gott även om jag föredrar äppelpaj.
Mamma stod framför spisen och i grönsakslandet.



Soppa i en pumpa.

God soppa i rolig förpackning. Det är min mamma som stått framför spisen och i grönsakslandet.



Korv utan fluga.

Lite av en slump hittade vi en ekologisk marknad. Currywurst fanns det givetvis och väldigt gott, kändes bra med tanke på lunchen.


Hovmästarn det är en fluga i...

Döner kebap till lunch och tyvärr med en fluga i maten som personalen inte ville kännas vid. Fick inte någon ursäkt bara teorier om hur flugan lyckats både dö och landa i maten.


onsdag 2 november 2011

Lunch på brauhaus Lemke.

Efter att klarat av diverse sevärdheter åt vi lunch på brauhaus Lemke.
Vi tog för oss av deras buffé som möjligen kan jämföras med en medioker dag i en skolmatsal. Deras öl var däremot väldigt gott.



Fika på stan.

Karstadt är ett jätte varuhus på Kurfursterdam de har det mesta tex goda bullar och kaffe.


tisdag 1 november 2011

Indiskt till middag.

Restaurang Swera serverar trist biryani, dålig raita, för svag pickles. Den lamm curry jag åt var god men att den skulle vara syd Indisk stämde inte alls.
Dyrt var det också!