Indisk inspiration ikväll.
En aubergine/tomatcurry (sambar), dal, kokos/paprika rasta, poppadoms och ris. Helt fantastiskt gott blev det, just att det är flera olika rätter gör det så mycket godare.
onsdag 26 mars 2014
Auberginegryta med sambar.
tisdag 25 mars 2014
Vitkål och tofu i woken.
Kvällens wok smakade gott och var nästan vegetarisk det var ostronsås som ställde till det.
Tofun skivades upp och marinerades med ljus soja, risvin, vitlök och lite harissa.
Ingefära, vitlök, chili bean sauce, ostronsås och sesamolja satte smak på vitkål och squash.
måndag 24 mars 2014
Färsröra och pasta.
Sojafärsgryta och pasta har jag slängt ihop förut. Krossade tomater, färska tomater, lök, vitlök, morötter och diverse kryddor är väl ungefär det jag brukar dryga ut sojafärsen med.
2 msk black bean garlic sauce piggade upp grytan lite.
söndag 16 mars 2014
Ångkokt kyckling med Kong sem chili
Min insaltade chili har tyvärr möglat så jag testade Kong sem chilin som jag köpte igår. Det blev gott men inte lika fruktig chili smak som det är i vanliga fall. En tofu wok med paprika och aubergine balanserade upp den starka kycklingrätten.
lördag 15 mars 2014
Testat ny sorts chili.
HS asienlivs i Söderhallarna är min favorit affär när det gäller asiatisk mat. Ägarna är trevliga och kommer med suveräna tips på roliga varor som jag borde ha i skafferiet. Idag var jag där för att köpa tofu men blev också rekommenderad att köpa Kong sem som är chili i olja.
Efter att ha Wokad chilin med grönsaker och ägg håller jag helt med personalen på asienlivs, fantastiskt god och brutalt stark chili.
En liten varning när chilin wokas blir det väldigt hetta moln av chilin. Jag wokade 1 tsk av chili röran, delar av familjen kunde inte äta maten och de är ju vana med chili. Jag tyckte det var väldigt gott och så där lagom starkt.
Äggröra med chili.
4 ägg (blanda med lite vatten, fisksås, risvin och sesamolja)
1 gul paprika (skuren i bitar)
1 tomat (snarlika bitar som paprikan)
1 dl gröna ärtor
4 klyftor pressad vitlök
3 msk riven ingefära
1 rågad tsk Kong sem
Fisksås, risvin och sesamolja
En skvätt olja
Hetta upp oljan i woken och börja med att fräsa vitlök och ingefära i tio sekunder
I med chilin och fräs några sekunder och rör ner paprika och efter en liten stund tomater och avsluta med äggen. Woka tills äggröran stelnat.
fredag 14 mars 2014
Falafel till middag.
Falafel med diverse plock. Höjdarna var nog pitachips och aubergineröran med rostade solrosfrön/spiskummin.
Endast en sås för ovanlighetens skull.
torsdag 13 mars 2014
Äntligen torsdag.
Soppa och pannkakor till middag. Kvällens soppa innehöll endast ca 4 msk malda rörda linser och det var mest för att få soppan lite tjockare.
onsdag 12 mars 2014
Vin och sötpotatis i pastasåsen.
450 g ugnsrostad sötpotatis rörde jag ner i en sås bestående av lök, vitlök, chili, rödvin, örtkryddor, aubergine, linser och resterna av en yoghurt/grön ärt dressing. Inte det godaste jag svängt ihop men helt klart ätbart.
tisdag 11 mars 2014
Potatissallad och chapati
Potatis/linssallad med Indiska kryddor till middag denna tisdags kväll i mars. Några fint hackade röda chili i salladen rekommenderas vilket jag inte hade hemma.
Potatissallad.
8 kokta tärnad potatisar
3 dl beluga linser (kokas med lite salt och en rejäl bit ingefära)
3 dl gröna ärtor
1 gul lök (fint hackad)
2 msk riven ingefära
1 msk tomatpuré
1 tsk harissa
1 msk svarta senapsfrön
1 msk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
2 tsk garam masala
1 krm hing
4 msk kokosolja
Lagom med salt
Hetta upp oljan och stek senapsfrön tills de börjar poppa, tillsätt spiskummin (omalda) och stek några sekunder till.
Rör ner övriga kryddor och lök. Stek på medelvärme tills löken är mjuk.
Blanda med potatis, linser och ärtor.
måndag 10 mars 2014
Sojafärslimpa till middag.
Kvällens sojafärslimpa blev inte så där limpaktig som det ska vara gissar att vi var för hungriga och lät limpan vara för kort tid i ugnen.
Kokt potatis, morot/äpplesallad och grönsås bestående av ärtor mixade med lite buljong och kryddor.
söndag 2 mars 2014
Börjat laga mat från India cookbook.
Sonen gav mig en rejäl kokbok om Indisk mat som han hittade när han var i Indien, jag har bläddrat i India cookbook och det är verkligen en suverän guide för det Indiska köket.
En kokoschutney, potatis/spenat gryta och lamm i kokos. Alla rätterna har sitt ursprung i Tamil Nadu.
Ris, chapatti och dhal åt vi också.
Recepten som följer är från kokboken det länkas till i ovanstående text.
Kobari Pachadai
Coconut chutney with seasoning
Makes 400g/14oz
1 coconut, peeled and grated
250ml/8oz natural (plain) yoghurt
salt
For the tempering
1 tablespoon vegetable oil
1 teaspoon urad dal, rinsed and drained
1 red chilli
1 teaspoon mustard seeds
Mix the coconut and yoghurt together in a bowl, then season with salt. Transfer to a blender and process until ground.
Heat the oil in a frying pan (skillet) over medium heat, add urad dal and stir-fry for about 1-2 minutes, or until they start to brown.
Add the mustard seeds and stir-fry about 1 minute, or until they start to splutter. Pour over the coconut paste and mix together. This chutney can be stored in a airtight container for up to 2 days in the refrigerator.
Cheera Thoran
South Indian spinach & potatoes
Orgin:Tamil Nadu
Serves 6
2-3 tablespoon coconut oil
1 teaspoon mustard seeds
1 teaspoon urad dal, rinsed and drained
1 large onion, chopped
1x2.5 cm fresh ginger, peeled and grated
4-8 green chilies, de-seeded and chopped 10-12 curry leaves
250g potatoes, cut into small cubes
750g red spinach, shredded
100g grated fresh coconut
Heat oil in a large, deep pan over medium heat, add the mustard seeds and stir-fry for 1 minute or until they start to splutter. Add the urad dal and stir-fry for about 1 minute, or until light golden, then add the onion and fry for two minutes, or until translucent and glossy. Add the ginger and chillies and stir-fry for a few seconds before adding the curry leaves. Stir then add the potatoes and stir-fry for about 5 minutes, or until the potatoes are half cooked.
Now add the spinach and coconut abs season with salt. Cover with a lid and cook for 3 minutes or until the spinach has wilted. Remove cover and stir-fry for 3-5 minutes, or until all the moisture has evaporated and the potatoes are soft. Remove from the heat and adjust the seasoning in necessary.
Receptet på lamm fotograferar jag!
lördag 1 mars 2014
Vegansk pastasås med rödvin.
Idag har jag handlat på Taj mahal inför morgondagens middag, det ska bli kul att laga mat ur kokboken som sonen tog hem från Indien.
Betydligt enklare middag åt vi ikväll men gott blev det.
Pastasås med rödvin och citron.
2 dl soja granulat (koka med buljong och låt svälla en stund)
2 dl kokta gröna ärtor
2 gul lök (fint hackad)
3 klyftor pressad vitlök
1,5 dl rött vin
1 kartong passerade tomater
1 torkad chili
2 msk tomatpuré
Franska örter, riven muskot, svartpeppar och salt.
En rejäl skvätt olivolja
Hetta upp oljan och stek lök och vitlök på medel värme.
Tillsätt vin och kryddor låt sjuda tills vinet reducerats.
I med passerade tomater och soja granulat. Koka i 30 minuter och rör ner gröna ärtor.