tisdag 30 augusti 2011

Middag på iBolina2

Ganska kort om tid innan andra aktiviteter så vi åt middag på iBolina2. Två Mujo special pizza á 85 kr och en avocado och räksallad á 75 kr.
Alla nöjda och mätta sen blev det en kortare motions runda på Eriksdal.



måndag 29 augusti 2011

Variant av kopparmärkta damens doufu och ångkokta knyten.

På jobbet fick jag en låda med mat som jag trodde skulle vara kopparmärkta damens doufu men istället för färs så var det fint skurna bitar biff samt slags någon svamp och utan chilibönsås. Det var gott och ganska starkt. Förutom grytan fick jag två ångkokta bullar fyllda med grönsaker och fläskfärs, ganska söta i smaken och förödande goda.
Första träningen på Eriskdal på två månader, det kändes verkligen hur fort det går utför om jag inte tränar! 

Ser inte så tjusigt ut, men gott var det.


söndag 28 augusti 2011

Härligt att barnen inte önskar sig taco!

Efter önskemål har jag lagat Kung pow chicken till middag, det är så roligt när barnen önskar sig mat som är god och intressant. Även denna gång blev det väldigt lyckat men helst skall man nog ha en rätt till som balanserar måltiden. Kanske dofu fem kryddor som jag också gillar.

Lunch och tatuering.

Lite på vinst och förlust åkte vi in till Stockholm Inkbash för att jag eventuellt skulle kunna skaffa mig en trevlig tatuering.

Ska man tatuera sig är det viktigt att vara mätt och belåten, vi lunchade på Södergrillen som ligger på Hornsgatan. Jag köpte en 200 grams burgare med bacon och ost samt pommes. Burgaren var inget vidare osten knappt smält och den kändes lite tråkig men mätt blev jag.
Musashi tattoo studio från Japan valde jag, främst för att de tatuerar utan maskin och för att de hade lediga tider. Är på det stora hela nöjd med min nya tatuering.

lördag 27 augusti 2011

Tofu och sambar funkar (recept 344)

Till middag blev det dahl och en sambar gryta med stekt tofu och savoykål. Tofu passar bra med sambar men kålen var inte helt rätt. Potatis, aubergine eller liknande passar nog betydligt bättre.
Fick även tillfälle att testa min kokos rivare jag köpte i Klaicut.
Vi slank in på Taj mahal livs och köpte kokosnötter och lite andra kryddor
Samabren blev alldeles för torr, men skam den som ger sig.
Ett besök på StikkiNikki hann vi med också. Lika suverän glass som alltid, tyvärr inte riktigt lika mycket glass som vanligt även om jag fick ett rejält lass med glass om man jämför med andra ställen.
Inte lika god som i Kerala.

Nästa gång ska jag lyckas!
Sambar tofu gryta.
400g tofu (skär i små kuber och stek gyllenbruna)
1/4 del av bit savoykål (strimla)
8 st schalottenlök (fint skivad)
1 orange paprika (lagom stora bitar) 
1 kruka koriander
1/2 riven kokosnöt
2 dl dahl
2msk hackad ingefära
3 klyftor pressad vitlök
1 rågad msk sambar
2tsk mango pulver eller tamarind/lime etc.
Lagom med salt och vatten
Olja.
Hetta upp oljan och fräs ingefära och vitlök i kanske tio sekunder.
I med lök och sambar, fräs en lien stund till.
Tillsätt kål och paprika och fräs tills kålen sjunkit något.
I med resten och fyll på med lite vatten, koka tills allt är mjukt.





fredag 26 augusti 2011

Två små rätter. (recept 342, 343)

Viktigt att allt är klart innan woken eldas på.

Fredag kväll!
Lyckad middag speciellt rätten med Kinesisk korv och färsk majs. Korvarna är köpta på Asien livs i söderhallarna, Medborgarplatsen

Korv och majs med chili bean sauce.
2 Kinesiska korvar (skär i 0,5 cm breda sneda skivor)
2 majskolvar (skär bort majsen)
2msk fint hackad ingefära
2 klyftor krossad vitlök
1msk chili bean sauce
En skvätt soja
Neutral olja.
Hetta upp woken och häll i olja, fräs ingefära, chili bean sauce och vitlök i 10 sekunder.
Tillsätt korv och fräs runt en stund.
Rör ner majs och fräs en stund till smaka av med soja.

Kyckling med savoykål.
Marinad: 4msk risvin, 1tsk siracha, 1msk fint hackad ingefära, 1msk ketchup, 2tsk maizena)
1/4 del huvud med savoykål (fint strimlad)
1 kycklingfile (skärm i tunna stavar och blanda med marinad)
2 rysk chili (skär i så tunna skivor ta med frön)
1tsk röd curry
ostron sås och lite soja.
2msk kokos olja.
Hetta upp oljan och stek kycklingen antingen med marinad eller inte.
I med röd curry, ostron sås, soja och rysk chili och fräs runt en liten stund.
Rör ner kål och woka tills kålen sjunkit ihop till hälften.





torsdag 25 augusti 2011

Äntligen soppa. (recept 341)

Efter ett längre uppehåll blev det äntligen dags för soppa och pannkakor och för ovanlighetens skull utan linser. Trots det blev soppan väldigt lyckad, den kommer att hamna på middags bordet igen. 
Gott med en skvätt senap även om det inte ser så kul ut på bild.

Löksoppa med pesto och saltad hackad chili.
5 stora gul lök (väldigt fint hackade)
4msk pesto
2msk ghee
1 buljontärning
1l vatten
Svartpeppar.
Hetta upp ghee och stek löken i kanske tio minuter, rör ner chilin och stek en stund till.
I med övriga ingredienser och koka på svag värme i 40 minuter.

tisdag 23 augusti 2011

Lyckad dahl och två mindre lyckade currys. (recept 340)

Inför kvällens middag var jag på jakt efter kokosolja, tyvärr hann jag inte åka till någon Indisk affär och köpa utan fick slänga ut med 109 kr för en liten burk olja, nu var det Renée Voltaires märke och ekologiskt men 325 ml olja för så pass mycket är för dyrt. ICA Bea är en bra affär men sätter allt för höga priser på grön curry och annat lite mer ovanliga produkter.
Det blev en curry med aubergine/rysk chili och sambar samt blomkålscurry samt en dahl. Dahlen blev jag väldigt nöjd med så det receptet skriver jag ner för att minnas.
Dahl Glasmålarvägen.
1 dl röda linser
6 dl vatten
1 stor gul lök (fint hackad)
2msk fint hackad ingefära
3 klyftor vitlök
2tsk svarta senapsfrön
1tsk gurkmeja
lagom med salt.
1msk kokosolja
Hetta upp oljan och poppa senapsfrön en liten stund.
I med lök och fräs en stund till.
Blanda ner resten och låt koka tills linser mosat till sig ordentligt.



måndag 22 augusti 2011

Gårdagens grön curry och pastasallad. (recept 339)


Kyckling curry funkar två dagar i rad! Kycklingsallad till dotterns friluftsdag.

Kycklingsallad.

1 kycklingfile (skär i tärningar)

Marinera kyckling i en skvätt olja, senap, salt och rosmarin.

3 dl penne pasta

Majskorn från 2 majskolvar

1/2 dl rysk chili skuret i tunna skivor

1 msk pesto.

Koka pastan och blanda ihop med resten.

söndag 21 augusti 2011

Favorit i repris och bröd.

Till middag ikväll blev det kyckling med grön curry, det smakade förträffligt möjligen kunde det varit lite starkare. En omgång frukostbröd har jag hunnit med och vilka dofter det spreds i lägenheten. Det gäller både  brödet och curryn, kyckling curryn doftade i hela trappen!
Verkligen gott att vara tillbaka framför spisen.

lördag 20 augusti 2011

Äntligen står jag vid spisen!

Indien är en total upplevelse och med ett kök som ger inspiration för en hel vinter.

Till lunch blir det omelett med svamp, kryddat med svarta senapsfrön och nihari curry.


Äntligen sommarsoppa.

Sommarsoppa eller Ängamat är bland det godaste som finns.


fredag 19 augusti 2011

Dryck!

Perfekt dryck, inte för mycket socker och med en väldigt fin smak av äpple. Passar utmärkt till mommo.


Enkelt och gott!

I Indien behöver man inte gå långt om man är sugen på snacks.

Stekt potatis kryddat med salt och chili är ett exempel!


fredag 12 augusti 2011

Syd Indisk lunch.

Äntligen riktig mat från södra Indien igen.

Väldigt bra lunch, men lite väl dyrt.


Glass!

Kulfi testade vi i Jaipur, i Dehli hittade jag tillbaka till Nirulas som serverade glass för 20 år sedan! Lagom gott och ganska dyrt. StikkiNikki är tusen gånger bättre!


onsdag 10 augusti 2011

Persikor.

Leh är fantastiskt, god mat och trevligt invånare.

Att det växer persikor gör det bara ännu mer exotiskt.


torsdag 4 augusti 2011

Aprikoser och mat.

Runt Leh odlas det aprikoser vilket förvånar lite med tanke på den stränga vintern.

En espresso kostar lika mycket som en enkel lunch, runt 7 kronor.