lördag 20 mars 2010

Lördags pysslande. (recept 187, 188)

I vanliga fall brukar jag på lördagar springa ner till tvättstugan runt 06.30, denna morgon bröt jag rutinen och stekte kött och började förbereda inför söndagens middag. Vi har varit på bio och sett Alice i underlandet. Tyvärr inget som jag tyckte var så bra trots att Tim Burton och Johnny Depp är mina favoriter inom amerikansk film. Till middag blev det stekt biff med stjälkselleri. Vi hann även med att klippa hår, trimma skägg och köpa soya...

Söndagsgryta för hungriga kusiner.
1kg innanlår (skuret i ganska små tärningar)
250g steklök (stekta i separat panna)
2 burkar sardeller i tomatsås
4 morötter (skuret i lagom tjocka skivor)
3 palsternackor (skuret i lagom tjocka skivor)
1 gullök (grovt riven)
5 klyftor vitlök (lätt sönder hackad)
2 kartonger med krossad tomat
Rejält med timjan och något mindre av franska örter
Lagom med starkt chilipulver
Olivolja
Eventuellt 2dl grädde
En skvätt vatten.
Börja med att stek köttet i omgångar i en panna, lägg över i en stor gryta med olivolja i botten. Forsätt att steka köttet en stund till och smula ner fisken och kryddorna, lök, vitlök och den förstekta steklöken. Fräs ytterligare en stund.
Häll på vatten så det täcker köttet och fyll på med krossad tomat, låt koka i en timme. Dags för grönsakerna och koka nu tills köttet är färdigt att ätas, blanda eventuellt ner grädden och koka en stund till. 
jag har självklart provsmakat, får se vad middagsgästerna tycker om den fisksmak som finns i såsen.

Biff med stjälkselleri
400g biff (fint strimlad)
450g stjälkselleri (skuret i 4cm långa och 4mm tunna stavar)
4 kluftor vitlök (fint hackad)
1tsk garlic chili sauce (märket heter Fu Chi)
1tsk panang curry pasta
2msk risvin
2msk ljus soya
Marinera biffen i risvvin och soya i 20 minuter.
Hetta upp en stekpanna/wok och häll i en skvätt olja, stek biffen och blanda ner kryddorna och vitlöken. Stek tills vitlöken doftar, häll i stjälksellerin och stek på hög värme tills sellerin mjuknat något. 
Biff woken blev god men om det funnits ingefära hemma skulle jag slängt ner en bit.
Vi poppar Spotify, Langhorne Slime står för underhållningen.

Inga kommentarer: