lördag 9 maj 2009

Ett berg av disk! (recept 70)

Redan runt halv nio tog vi tåget till gymnastik uppvisningen, innan vi stack marinerade jag en rejäl bit fläskkotlett för kvällens middag. Efter gymnastiken tog vi en snabb lunch i Hötorgshallen en kebab som inte smakade vad den borde och en fralla fylld med "Turkiska specialiteter" som absolut inte smakade vad den borde!
Hemma igen slängde jag in köttet i ugnen och började tvätta städa. Vi fick två gäster på middag som kunde komma med 30 minuters varsel (strongt gjort) och trevligt med middags gäster.
Till middag blev det ungsgrillad fläskottlet med sås havtorns sås och ris,
Recept:
Ungsgrillat fläsk med havtornssås.
1,4 kg fläskottlet (benfri)
Marinad:
2 dl risvin
3 klyftor vitlök (krossade)
3 cm ingefära (fint riven)
3 stjärnanis
chiliolja
fisksås
jordnötsolja
3 msk szechuanpeppar.
Börja med att skära ett rut mönster i svålen på köttet, blanda marinaden och lägg köttet i påse och slå över marinaden och låt marineras i en timme eller mer.
Ugnen ska ha en temperatur på 170 grader. In med köttet i ugnen med svål sidan upp. Köttet ska vara i ugnen ungefär 1,5 timmar.
Sås:
Sila av marinaden
4-5 tsk havtornssylt
1 tsk rödcurry pasta
1 buljong tärning
5 dl vatten.
Koka ihop tills såsen blir något tjockare.
Skär upp köttet i 1/5 cm tjocka skivor och häll över såsen.
Till middagen var det en sallad med färsk vitkål och morötter med ingefärs/vitlöks dressing.

Inga kommentarer: