söndag 17 oktober 2010

Lång promenad och söndagsmiddag (recept 253, 254)

Klockan 09:30 var det tänkt att vi skulle starta vår promenad mot Pizzeria Lötsjö för att äta Calzone. Deras Calzone skall enligt vissa vara den bästa Calzonen att få tag på överhuvudtaget!
Det lär finnas en Göteborgare som kommer upp till Stockholm på sin semester och under en veckas tid intar han sin lunch på Pizzeria Lötsjö varje dag, självklart beställer han Calzone.
Pizzeia Lötsjö ligger på Lötgatan 1 i Sundbyberg. Vill man inte promenera i tre timmar kan man ta tunnelbanan och kliva av i Duvbo. Fantastiskt fin promenad väg var det på det stora hela.
Till middag blev det fyra små rätter, Bang Bang kyckling (en av mina favoriter), Friterad fisk med sötsur sås (en av barnens favoriter, jag gillar fisken men tycker kanske att den är lite tråkig), Ångkokt aubergine med färska sojabönor (en egen variant av ångkokt aubergine med chili och svarta bönor)och en biff wok. Ibrahim Tatlises står för underhållningen via Spotify.

Ångkokt aubergine med chili och sojabönor. 
1 aubergine (skuret i lagom stora bitar)
3dl färska sojabönor
1 röd spanskpeppar
1msk mörk risvinäger
1msk risvin
1tsk salt
1tsk chiliolja
1tsk ljus soja
1tsk neutralolja.
Balnda salt och aubergine och låt stå i kanske en timme häll bort det som vätskat ut.
Skär chilin i tunna skivor och blanda övriga ingredienser med aubergin bitarna.
Ångkoka i kanske 45 minuter eller tills auberginen är alldeles mjuk.

Biff med ingefära och brytbönor. 
300g biff (skuret i tändsticks långa bitar som är ungefär dubbelt så breda som en tändsticka!)
1 morot (skuret som men helst tunnare bitar)
1dm purjolök (se ovan)
1 knippe brytbönor
2,5msk fint hackad ingefära
4 pressade vitlkösklyftor
1tsk garlic chili bean sauce
1tsk krossad torkad chili (så stark man har hemma)
2msk risvin
2msk ljus soja
2tsk rörsocker
Olja för woken.
Hetta upp oljan och fräs runt chili bean sauce, ingefära och vitlök i kanske 20 sekunder. I med köttet och elda på tills det får fin färg.
Nu ska morötterna i och därefter purjolöken fräs en liten stund till och häll i resten som ska i och woka tills man tycker det ser bra ut.





Inga kommentarer: