tisdag 22 december 2009

Kalkon (recept 147)

På väg hem köpte jag min första kalkon, drygt 4 kg. Med ett pris på 49kr/kg.
Receptet som följer nedan finns även att läsa på Ingelsta kalkon.
 Medans jag väntar på att riset ska bli klart poppar jag Spotify, 10 Ft. Ganja plant står för underhållningen
Helstekt kalkon
1 st kalkon, tinad eller färsk, ca 5 kg
1 st citron
½ dl smält smör
salt, peppar
kinesisk soja

Fyllning:
1 påse katrinplommon
1 knippe persilja
3 st äpplen, klyftade

Till braspannan:
2 dl vatten
2 st gula lökar, i bitar
2 st morötter, i bitar
5 st enbär, torkade

Till såsen:
3 dl grädde
vetemjöl till redning
portvin/portvinsgelé
salt och peppar Tillagningstid: -
Portioner: 12

Dela citronen och stoppa ena halvan i ”halsgropen”. Stoppa fyllningen inuti kalkonen och bind ihop lårbenen. Gnid in kalkonen med den andra citronhalvan. Blanda smöret med kryddor och soja och pensla kalkonen runt om. Stek i 225 grader i 30 minuter. Ta ut braspannan och sänk temperaturen till 175 grader. Häll på vatten och lägg i lök, morötter och enbär. Stek vidare med ryggen uppåt. Ös då och då. Vänd bröstet uppåt den sista halvtimmen. Beräkna 30 minuters stektid per kg kalkon. Innertemperatur på bröst bör vara 65 grader och på lårköttet 75 grader. Hit kan kalkonen förberedas. Sila skyn och låt kalkonen kallna. Tranchera kalkonen och lägg upp på ugnssäkert fat. Vid serveringstillfället värms kalkonen under folie i 150 grader varm ugn. Koka upp skyn till såsen och tillsätt grädde och ev. mer buljong till önskad mängd. Red av med mjöl. Smaka av med salt, peppar och portvin eller portvinsgelé. Servera kalkonen med kokt eller stekt potatis, sås, brysselkål, rödkål och katrinplommon.



 





Inga kommentarer: